De Gouden Oversteek - Hoge Venen

Datum: 
zondag, 11 april 2021
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Afspraak tussen 8u en 12u op Parkplatz Weißer Stein, Am Weißen Stein 58, 53940 Hellenthal (D)

Narcissenweide - foto Hans Debruyne

CORONA-UPDATE: alle wandeltrajecten worden vervangen door lusvormige parcours zodat een pendelbus overbodig wordt. Je kan De Gouden Oversteek dan individueel doen of in het gezelschap van alleen je eigen bubbel. Door de deelnemers doorlopend te laten starten en het vertrek zodoende te spreiden over alle uren van de ochtend en de middag, zal er op geen enkel moment drukte ontstaan, ook niet op de parcours. We hebben hiermee al uitgebreide ervaring opgedaan in 2020. Deze activiteit is 100% coronaproof! Het vertrekpunt ligt een paar honderd meter in Duitsland. Mochten de grenzen dicht gaan, dan verschuiven we dat naar België.

Op zondag 11 april 2021 organiseert Landschap vzw​ de zevende editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen. Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps).

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

Elk jaar stippelen we een volledig nieuw parcours uit. Dit jaar trekken we door de valleien van Perlenbach, Schwalmbach, Krähbach, Lichtenbach, Olef, Jansbach en Holzwarche, stuk voor stuk venige valleien aan de zuidoostelijke rand van de Hoge Venen, op de grens met Duitsland (en er over). Onderweg komen we heel bijzondere plekken tegen, zoals de Galgenberg en de Bieleyrots. Vanaf die laatste, gelegen op de rand van het militair domein van Elsenborn, heb je een oogverblindend mooi uitzicht over de vallei van de Schwalmbach.

Aan de Weißer Stein bij het einde van de wandeling zit ook een verhaal vast: van dit toponiem werd de hoogte boven zeeniveau ooit nauwkeurig nagemeten, om vast te stellen dat deze plek maar héél erg nipt moet onderdoen voor het Signal de Botrange (694 m). Het heeft niet veel gescheeld of alle leerboeken aardrijkskunde moesten herschreven worden… Overigens staat bij de Weißer Stein een enorme uitkijktoren van 23 meter waarmee je een heel eind boven de 700 meter klimt.

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

De editie van 11 april 2021 wordt heel bijzonder. In het snoer van valleien waar we doorheen wandelen, beleven op dat ogenblik miljoenen wilde narcissen het hoogtepunt van hun bloei. Omdat we werkelijk wandelen in een zee van goudgele narcissen, doopten we deze activiteit ‘De Gouden Oversteek’.

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

We spreken af op Parkplatz Weißer Stein, Am Weißen Stein 58, 53940 Hellenthal, Duitsland, slechts een steenworp over de grens. Van daar vertrek je voor wandeling naar keuze - 7, 15/20 of 30/35 km. De lange-afstandswandelaars die 35 km of 20 km gepland hebben, hebben op 9 km van het eindpunt de mogelijkheid om de wandeling met 5 km in te korten; zo doe je 30 km in plaats van 35 km of 15 km in plaats van 20 km. Je hebt dus tot op het einde de tijd om te kiezen tussen twee afstanden met 5 km verschil. Willen de benen echt niet mee(r), dan ga je voor de verkorting. Dartel je op het einde nog als een veulen door bos en veen, dan ga je all the way. Inkorten betekent wel dat je de wondermooie vallei van de Holzwarche links laat liggen. Dat doe je dus best alleen maar als het écht nodig is.

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen. Echt steile hellingen zijn er niet, tenzij je de Bieley beklimt voor het fantastische uitzicht. Doe je de langste afstand, dan wandel je van 485 meter hoogte naar 693 meter hoogte, een stijging van 208 meter, gespreid over 35 km; dat valt nogal mee. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende afstanden voorzien, bovendien met keuze uit vier verschillende startmomenten, zal het nergens langs het parcours echt druk worden. We kunnen vele honderden wandelaars verwelkomen zonder dat die elkaar voor de voeten gaan lopen. We hebben tenslotte ook 35 km traject om al die wandelaars te spreiden.

Wilde narcis - foto: Hans Debruyne

Afspraak: tussen 8u en 12u op Parkplatz Weißer Stein, Am Weißen Stein 58, 53940 Hellenthal, Duitsland.

Deelname: 8 euro per persoon

Vooraf INSCHRIJVEN is een must!

Hier kan je inschrijven voor zondag 11 april 2021 (klik op deze link)

Kies of selecteer ook:

  • het aantal deelnemers
  • het tijdstip waarop je wil vertrekken bij Parkplatz Weißer Stein: 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 (louter indicatief)
  • de afstand die je gaat afleggen: 7, 15/20 of 30/35 km (als mensen uit jouw groep verschillende van deze 3 mogelijkheden willen wandelen, schrijf ze dan apart in, per afstand)

Wandelaars tijdens De Grote Oversteek - foto: Hans Capiau

Praktische info

Als je inschrijft, verwachten we jou op de gekozen datum op het afgesproken uur aan onze onthaalstand op Parkplatz Weißer Stein. Daar beschikken we over een volledige deelnemerslijst. Zodra jouw naam en die van de wandelaars in jouw gezelschap zijn aangevinkt als aanwezig, kan je vertrekken.

Kort op voorhand ontvang je nog een mail met een overzichtskaartje en een gpx-bestand (voor gebruikers van een wandel-gps), maar ter plaatse ontvang je ook nog een uitgebreide routebeschrijving. Die routebeschrijving zal volledig zijn en volstaat om het parcours af te leggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig.

Je wandelt de hele tijd door venen en bossen en langs kraakheldere, snelstromende riviertjes. Er is onderweg geen echte horeca of sanitair. Horeca en sanitair vind je wel op de plaats van start en aankomst bij Parkplatz Weißer Stein. Op 14 km van het einde zijn er midden in de bossen speciale toiletcabines voor narcistoeristen.

Wilde narcissen - foto: Bob Luijks 

Welke afstand je ook wandelt, neem in elk geval voldoende drank mee, en voor de langere afstanden ook een picknick voor onderweg. Op sommige delen van het parcours ga je immers geen 4 km per uur halen, en je bent toch al snel een tijdje onderweg!

Bij aankomst heb je ook nog de gelegenheid om een voorraad Naya-bier in te slaan, het speciale bier dat Landschap vzw laat brouwen om de burgerlijke partijstelling in het onderzoek naar de moord op wolvin Naya te financieren.

Hoe bereiken?

Wie met de auto komt en op de GPS vertrouwt, voert in: Parkplatz Weißer Stein, Am Weißen Stein 58, 53940 Hellenthal, Duitsland. Alle anderen vinden de juiste plek met deze coördinaten: 50°24’25.8″N 6°22’09.5″E (klik op de link of kopieer de coördinaten in jouw zoekbalk). De startplaats is niet met het openbaar vervoer te bereiken.

Voor alle verdere info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Oleftal - foto: Hans Debruyne

Word lid!

Nog geen lid van Landschap vzw? Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid! Je kan het lidmaatschap ook aankopen als ‘product’ in onze webshop. Stop het in jouw winkelmandje!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg