De Gouden Oversteek - Hoge Venen (GAAT DOOR!)

Datum: 
zaterdag, 10 april 2021
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel. Afspraak tussen 7u30 en 12u.

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

CORONA-UPDATE: alle wandeltrajecten zijn vervangen door lusvormige parcours zodat een pendelbus overbodig wordt. Omdat de grenzen gesloten blijven, wandelen we uitsluitend aan de Belgische kant van de grens. Je kan De Gouden Oversteek individueel doen of in het gezelschap van alleen je eigen bubbel. Door de activiteit te spreiden over vier data en de deelnemers doorlopend te laten starten van 7u30 tot 12u, zal er op geen enkel moment drukte ontstaan, ook niet op de parcours. We hebben hiermee al uitgebreide ervaring opgedaan in 2020. Deze activiteit is 100% coronaproof! Wie inschrijft of al ingeschreven is, krijgt nog een uitgebreide briefing met ook de exacte startplek in de Belgische Oostkantons.

Op zaterdag 10, zondag 11, zaterdag 17 en zondag 18 april 2021 organiseert Landschap vzw​ de zevende editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen. Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps).

Wilde narcissen - foto: Hans Debruyne

Elk jaar stippelen we een volledig nieuw parcours uit. Dit jaar trekken we door de valleien van Olef, Jansbach en Holzwarche, stuk voor stuk venige valleien aan de zuidoostelijke rand van de Hoge Venen, vlakbij de grens met Duitsland. Onderweg komen we heel bijzondere plekken tegen, zoals de Weißer Stein. Van dit toponiem werd de hoogte boven zeeniveau ooit nauwkeurig nagemeten, om vast te stellen dat deze plek maar héél erg nipt moet onderdoen voor het Signal de Botrange (694 m). Het heeft niet veel gescheeld of alle leerboeken aardrijkskunde moesten herschreven worden…

De editie van 2021 wordt heel bijzonder. In het snoer van valleien waar we doorheen wandelen, beleven op dat ogenblik miljoenen wilde narcissen het hoogtepunt van hun bloei. Omdat we werkelijk wandelen in een zee van goudgele narcissen, doopten we deze activiteit ‘De Gouden Oversteek’.

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

We spreken af in de Belgische Oostkantons, vlakbij de grens met Duitsland. De exacte afspraakplaats wordt nog meegedeeld aan de ingeschreven deelnemers. Van daar vertrek je voor een wandeling van 7, 15, 20, 30 of 35 km.

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen. Echt steile hellingen zijn er niet. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende afstanden voorzien, bovendien met doorlopend mogelijkheid om te starten, zal het nergens langs het parcours druk worden. We kunnen vele honderden wandelaars verwelkomen zonder dat die elkaar voor de voeten gaan lopen. We hebben tenslotte ook 35 km traject om al die wandelaars te spreiden.

Wilde narcis - foto: Hans Debruyne

Afspraak: tussen 7u30 en 12u op de afspraakplaats (volgt per mail) in de Belgische Oostkantons.

Deelname: 8 euro per persoon

Vooraf INSCHRIJVEN is een must!

Hier kan je inschrijven voor zaterdag 10, zondag 11, zaterdag 17 of zondag 18 april 2021 (klik op deze link)

Kies of selecteer ook:

  • het aantal deelnemers
  • het tijdstip waarop je ongeveer wil vertrekken: 8u30, 9u30, 10u30 of 11u30 (louter indicatief en benaderend, dus niet bindend)
  • de afstand die je gaat afleggen: 7, 15/20 of 30/35 km (als mensen uit jouw groep verschillende van deze 3 mogelijkheden willen wandelen, schrijf ze dan apart in, per afstand)

Wandelaars tijdens De Grote Oversteek - foto: Hans Capiau

Praktische info

Als je inschrijft, verwachten we jou op onze startplek op 10, 11, 17 of 18 april. Daar beschikken we over een volledige deelnemerslijst. Zodra jouw naam en die van de wandelaars in jouw gezelschap zijn aangevinkt als aanwezig, kan je vertrekken.

Kort op voorhand ontvang je nog een mail met een overzichtskaartje en een gpx-bestand (voor gebruikers van een wandel-gps), maar ter plaatse ontvang je ook nog een uitgebreide routebeschrijving. Die routebeschrijving zal volledig zijn en volstaat om het parcours af te leggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig.

Je wandelt de hele tijd door venen en bossen en langs kraakheldere, snelstromende riviertjes. Er is onderweg geen echte horeca of sanitair.

Wilde narcissen - foto: Bob Luijks 

Welke afstand je ook wandelt, neem in elk geval voldoende drank mee, en voor de langere afstanden ook een picknick voor onderweg. Op sommige delen van het parcours ga je immers geen 4 km per uur halen, en je bent toch al snel een tijdje onderweg!

Bij aankomst heb je ook nog de gelegenheid om een voorraad Naya-bier in te slaan, het speciale bier dat Landschap vzw laat brouwen om de burgerlijke partijstelling in het onderzoek naar de moord op wolvin Naya te financieren.

Ook dit nog

De startplaats is niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Honden zijn welkom, uiteraard aan de leiband.

Wil je finaal nog wisselen van datum, startuur of afstand, dan hoef je dat NIET te melden. De gekozen datum, uur en afstand zijn immers maar indicatief; het is geen ramp als een aantal mensen nog veranderen. Eénmaal ingeschreven, staat jouw naam op de deelnemerslijst en zullen we jou verwachten op 10, 11, 17 of 18 april.

Voor alle verdere info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Oleftal - foto: Hans Debruyne

Word lid!

Nog geen lid van Landschap vzw? Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid! Je kan het lidmaatschap ook aankopen als ‘product’ in onze webshop. Stop het in jouw winkelmandje!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg