Fotoweekend 'Herfst in de Hoge Venen'

Datum: 
vrijdag, 16 oktober 2020 tot maandag, 19 oktober 2020
Locatie: 
Hoge Venen, Oostkantons, België

 

Op algemeen verzoek organiseren we van vrijdag 6 tot en met maandag 9 november een tweede fotoweekend 'Herfst in de Hoge Venen', overigens identiek aan het eerste weekend. Voor alle info klik hier.

Een onherbergzame hoogvlakte met spiegelende vennen, snelstromende rivieren met pittoreske watervalletjes, mystieke dennenwouden en kleurrijke beukenbossen: de Hoge Venen vormen het grootste en meest woeste aaneengesloten natuurgebied van de hele Benelux! Met zijn 72 000 hectare zijn niet alleen de wandelmogelijkheden maar ook de fotografie-opties eindeloos.

Tijdens deze vierdaagse fotoworkshop gaan we op zoek naar de meest unieke plekjes, weg van de gebaande paden!

   

Unieke plekjes, badend in het herfstlicht   

Beschermd sinds 1957, vormen de Hoge Venen het oudste natuurreservaat van ons land. Fervente wandelaars hebben naar alle waarschijnlijkheid het gebied rond Signal de Botrange en Baraque Michel al doorkruist. Terwijl plaatsen als ‘Noir Flohay’ en ‘La Hoëgne’ natuurfotografen als muziek in de oren klinken. Het zijn stuk voor stuk dan ook prachtige plekjes om te bezoeken.

Maar behalve de gekende hotspots hebben de Hoge Venen nog zoveel meer moois te bieden. Langs minder gekende, ongerepte wandelpaden vinden we unieke fotolocaties die nog maar zelden in beeld werden gebracht. Laat deze verborgen pareltjes nu net het onderwerp zijn van dit fotoweekend!   

We dompelen ons vier heerlijke dagen lang helemaal onder in de natuurfotografie. Om de meer verborgen plekjes te bereiken, zullen we echter ook locaties bezoeken die een paar kilometer verwijderd liggen van de dichtstbijzijnde weg. We wandelen uiteraard op een zeer rustig tempo. Onderweg nemen we voldoende tijd om op enkele plaatsen de herfst mooi in beeld te brengen. Aan pracht en praal geen gebrek!

Voor elk wat wils!    

Het gebied herbergt verschillende biotopen en afhankelijk van de weersomstandigheden kiezen we de mooiste locaties uit. Van snelstromende rivieren over uitgestrekte loof- en dennenbossen tot open veengebieden. Zon, regen, wind of mist: elk weertype biedt wel een andere foto-opportuniteit. We focussen hoofdzakelijk op landschapsfotografie, maar ook macrofotografen zullen zeker hun gading vinden in de mystieke dennenwouden en kleurrijke beukenbossen. We kiezen voor échte natuurbeleving en maken dan ook geen gebruik van hutten of voederplaatsen. Om die reden ligt wildlife fotografie iets minder voor de hand, maar met wat geluk komen we misschien wel enkele edelherten of overtrekkende kraanvogels tegen. Als je over een telelens beschikt, neem deze dan zeker mee. Ze biedt immers heel wat mogelijkheden voor de meer intieme landschapsbeelden.

Het fotoweekend is toegankelijk voor zowel beginners als meer ervaren fotografen. Tijdens de fotosessies willen we iedereen naar een hoger niveau tillen, zonder daarbij de wensen van de deelnemers zelf uit het oog te verliezen.

Van klassieke landschappen tot creatieve waterpartijen of abstracte details: we trachten elke deelnemer extra tips mee te geven in het veld.

- algemene fotografische technieken toepassen (belichtingsdriehoek, belichtingscompensatie, histogram...)
- creatieve technieken toepassen (bokeh, high key, low key, meervoudige belichting...)
- sterke composities leren zien
- werken met grijsfilter, grijsverloopfilter en/of polarisatiefilter (landschappen)
- werken met lange sluitertijden (snelstromende riviertjes)
- macrofotografie (paddenstoelen, herfstdetails)
- inspelen op (verschillende) weersomstandigheden
- ...

Op het programma   

*vrijdag 16 oktober
We verwelkomen je graag in Hockai vanaf ​17u. Om ​19u schuiven we aan voor een heerlijk tweegangendiner. Nadien stellen we het programma aan jullie voor, gevolgd door de korte presentatie ‘Natuurfotografie in de Hoge Venen’.    

*zaterdag 17 & zondag 18 oktober
De dagen zijn in deze periode al iets korter, waardoor we quasi alle uren daglicht buiten zullen spenderen. Afhankelijk van de weersomstandigheden starten we de dag met een vroege ochtendshoot, waarna we terugkeren naar de B&B voor een laat ontbijt. Voorzien van een lunchpakket trekken we vervolgens opnieuw op stap tot na zonsondergang. Terug in de B&B worden we verwend met een lekker tweegangendiner. Na het avondeten bespreken we de beelden van de dag én genieten we uiteraard nog even van een gezellig samenzijn. 

*maandag 19 oktober
Ook vandaag zullen we de dag, afhankelijk van de weersomstandigheden, starten met een vroege ochtendshoot. Na het ontbijt trekken we - opnieuw voorzien van een lunchpakket - op stap voor een laatste fotoshoot. Het fotoweekend eindigt in de namiddag - het precieze tijdstip wordt vastgelegd in samenspraak met de deelnemers.

Twee reisleiders-fotografen voor de prijs van één!   

Het immer sympathieke stel Sandy Spaenhoven en Hans Debruyne trok vorig jaar een maand lang door de Hoge Venen, op zoek naar de allermooiste fotogenieke plekjes. Een weekend lang zijn ze dan ook jouw uitgelezen begeleiders! Helemaal mooi wordt het als je bedenkt dat er dus 2 reisleiders-fotografen zijn voor een groep van 8 deelnemers. Er is dus méér dan voldoende ruimte om elk van de deelnemers persoonlijk bij te staan.

Onze uitvalsbasis: B&B Le Randonneur

We logeren in de authentieke, met zorg gerenoveerde ardense boerderij van Suzan en Jan in Hockai, aan de voet van de Hoge Venen. Hoewel de B&B dateert van de 18de eeuw, genieten we uiteraard van alle hedendaags comfort.

Zo zijn de gastenkamers allemaal voorzien van eigen badkamer met douche, wastafel en toilet. In het sfeervolle gastensalon is het 's avonds heerlijk napraten en genieten van de beeldbespreking. Alle maaltijden worden uiteraard dagelijks vers bereid.

Prijs

De deelnameprijs bedraagt 545 euro per persoon voor leden van Landschap vzw (op basis van logies in een tweepersoonskamer). Niet-leden betalen 580 euro per persoon (op basis van logies in een tweepersoonskamer). Voor een single-optie (gebruik van een tweepersoonskamer door slechts één persoon) betaal je een toeslag van 130 euro voor het weekend. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting! Je kan het lidmaatschap (22 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Inbegrepen zijn:
- 3 overnachtingen in één van de tweepersoonskamers met eigen badkamer
- 3x tweegangendiner (vrijdag-, zaterdag- en zondagavond)
- 3x ontbijt (zaterdag, zondag en maandag)
- 3x lunch (zaterdag, zondag en maandag)
- reisbegeleiding & fotografieworkshops
- beeldbespreking op zaterdag- en zondagavond

Niet inbegrepen zijn het vervoer (richting Hoge Venen en terug), dranken en private aankopen.

Inschrijven

Inschrijven doe je door een mail te sturen naar info@landschapvzw.be. Wij reserveren dan jouw plaats en sturen per kerende een uitnodiging om te betalen.

 

Praktische vragen over inschrijving en logies

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

 

Inhoudelijke vragen over fotografie?

Sandy Spaenhoven, via mail: sandyspaenhoven@gmail.com

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg