Fotoworkshop 'Libellen' met Bob Luijks (VOL)

Datum: 
dinsdag, 15 augustus 2017
Locatie: 
Natuurgebied De Maat in Mol-Postel (grensgebied Antwerpse Kempen/Belgisch Limburg/Noord-Brabant)

Bandheidelibel - foto: Bob Luijks

Libellen en juffers vormen één van de iconen van de zomerperiode. In deze workshop onder leiding van natuurfotograaf Bob Luijks staan we uitgebreid stil bij deze prachtige soortgroep. 

Programma

Tijdens de workshop - 15 augustus is een feestdag - gaan we heel vroeg op pad om libellen bij het prachtige ochtendlicht te fotograferen. Bijkomend en een essentieel voordeel is dat libellen op dit moment van de dag nog niet zo mobiel zijn. De nadruk ligt bij de workshop niet op de aantallen libellen of specifieke soorten, maar veel meer op het boeiend in beeld brengen van deze kleurrijke vliegers, van ‘portret’ tot het dier in zijn natuurlijke omgeving.

Het is natuurlijk wel mooi meegenomen dat natuurgebied De Maat zowat het rijkste libellengebied van België is, met soorten als de gewone bronlibel en de prachtige bandheidelibel! Verschillende soorten water (kalkrijk & kalkarm, zuur & basisch, diep & ondiep, stilstaand & stromend) bevinden zich hier dicht bij elkaar, met elk hun eigen specifieke libellen. We strijken neer bij een klein heidevennetje, waar het ochtendlicht prachtig op valt. Met een beetje geluk krijgen we een bandheidelibel voor de lens, met stip de meest populaire libel bij natuurfotografen.

Het benutten van het licht speelt in het eerste deel van de workshop een belangrijke rol, evenals het vinden en benaderen van libellen. Is de zon eenmaal op, dan gaan we vliegbeelden proberen maken.

Mooi weer is een voorwaarde voor deze workshop. Mocht het slecht weer zijn, dan wordt een vervangende datum gepland.

Voor wie?

Voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van deze wondermooie insecten. Enige basiskennis van de camera en algemene instellingen is een vereiste.

Duur: van 6u tot 10u.

Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 8

Prijs: De normale prijs voor deze workshop is 66 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 59,40 euro! Koffie en thee met wat lekkers zijn inbegrepen. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op de workshop.

Inschrijven: aanmelden via deze link. Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Vermeld wel even je lidnummer bij inschrijving! Als je pas lid bent geworden, vraag je snel even een mailbevestiging van je nieuwe lidmaatschap bij info@landschapvzw.be.

Mee te nemen:

  • Kleren die absoluut vies en nat mogen worden.
  • Waterdicht schoeisel of laarzen, al was het maar voor het natte gras.
  • Bij voorkeur spiegelreflex- of systeemcamera met een macro-objectief en/of korte tele-objectief (ongeveer 200 mm). Canonmateriaal kan geleend worden van Bob, waaronder de speciale 15mm macro groothoek van LAOWA.
  • Een statief is geen must, maar vergemakkelijkt het scherpstellen. Een Benro-statief kan geleend worden van Bob.
  • Eventueel wat te eten en te drinken.

Deze workshop wordt herhaald op zaterdag 26 augustus. Zie verder in de activiteitenkalender.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg