In het spoor van Naya - wolvenstage in Noord-Duitsland

Datum: 
dinsdag, 5 maart 2019 tot zondag, 10 maart 2019
Locatie: 
Niedersachsen (D), nabij de grens met Mecklenburg-Vorpommern

Wat maakt de Limburgse wolvin Naya zo bijzonder? Uiteraard het feit dat het meer dan 100 jaar geleden is dat de laatste wolf in Nederland en België werd gezien, maar zeker ook de halsband die Naya draagt. Dankzij de GPS-tracker kunnen specialisten elke beweging volgen en weten we exact waar ze zich ophoudt, via welke route en aan welk tempo ze vanuit Duitsland, door Nederland naar Leopoldsburg liep. Ook in haar nieuwe territorium in Belgisch Limburg kan ze gevolgd worden. Nu al is Naya één van de meest beroemde wolven in Europa: binnen- en buitenlandse pers volgen haar doen en laten, en die aandacht zal er niet minder op worden. Sinds kort heeft ze immers een partner, wolf August, die eveneens via Nederland uit het noorden van Duitsland kwam afgezakt. De kans is groot dat er in 2019 welpjes van komen, de eerste wolvenwelpen van de Lage Landen sinds meer dan een eeuw!

Samen met onze partner Starling natuurreizen organiseren we een exclusieve wolvenstage in het geboortegebied van Naya in Noord-Duitsland. Eén van de onderzoekers die betrokken is bij de monitoring van de Duitse wolvenpopulatie neemt ons vier dagen lang op sleeptouw in zijn onderzoeksgebied. Hij toont ons hoe je wolvensporen en -uitwerpselen kunt herkennen en hoe wolven hun territorium afbakenen. We ontdekken welke prooien een wolf najaagt en zien hoe de onderzoeker de wolven monitort. In het kielzog van de onderzoeker leren we deze intrigerende dieren en hun leefgebied helemaal kennen. Ons ultieme doel is misschien wel een wilde wolf spotten! Daarvoor kunnen we echter absoluut geen garantie geven.

Pootafdruk wolf

We gaan ook op bezoek bij schapenhouders en ervaren welke draadrasters werkelijk het predikaat 'wolf-proof' verdienen. Dat zijn er niet zo veel...

Wolf-proof raster voor een efficiënte bescherming

We maken kennis met ontzagwekkende kuddebewakingshonden en ontdekken hoe de mensen hier opnieuw hebben leren samenleven met wolven door preventieve acties te ondernemen en conflicten tussen wolf en mens te voorkomen.

We verblijven zo dicht bij het geboortegebied van Naya - de Lübthener Heide - dat een plaatsbezoek aan haar heimat echt wel een must is. Om er te geraken, moeten we de machtige Elbe oversteken. We gaan kijken naar de plaats waar Naya de rivier is overgezwommen om aan haar 1.000 km lange zwerftocht naar Leopoldsburg te beginnen. Naargelang onze reisroute dat toelaat - die hangt af van de locaties waar we de deelnemers oppikken - proberen we op de heen- en terugreis ook andere plaatsen te bezoeken waar Naya met zekerheid is langsgelopen. Zo krijgen we maximaal inzicht in de vernuftige manier waarop wolven zich verplaatsen.

Naya in haar nieuwe thuis: Kamp Beverlo - foto: INBO

Accommodatie en vervoer

We rijden per minibus naar Duitsland. De opstapplaatsen in Vlaanderen en Nederland worden zo efficiënt mogelijk gekozen aan de hand van de woonplaatsen van de deelnemers zodra alle deelnemers bekend zijn. We verblijven vijf nachten in een eco-hotel midden in wolvengebied. Elke dag smullen we van een lekker ontbijt en een heerlijk biologisch buffet.

Je bent goed omringd!

Onze gids is Duitstalig, maar twee begeleiders van Landschap vzw en Starling zorgen voor vertaling en duiding waar nodig. 's Avonds verzorgt Jan Loos van Landschap vzw en Welkom Wolf ook een lezing over de comeback van de wolf in Europa, uiteraard met extra veel aandacht en kaartmateriaal over de situatie in Duitsland, Nederland en België. De hele week lang krijg je letterlijk 'tussen de soep en de patatten' nog veel meer wolvenweetjes aangereikt.

Uiteraard zijn jouw medereizigers net zo gepassioneerd door wolven als jijzelf! Hier is een hecht team van toekomstige experts/vrijwilligers in de maak! Uiteraard hopen wij ook thuis, in eigen land, nog te kunnen genieten van de expertise die jij in Duitsland opdoet. De wolven gaan immers blijven komen, ook naar Nederland en België...

Zwervende wolf - foto: Lars Soerink (Vilda)

Is deze wolvenstage iets voor jou?

Ben je onwaarschijnlijk geboeid door zoogdieren en in het bijzonder door wolven? Lijkt het je wel iets om met een echte expert op pad te gaan en van hem alles te leren over het gedrag van de wolf? Ben je sociaal en wil je graag leren, samen met anderen? Dan is deze wolvenstage vast iets voor jou!

Klimaat en kledij

Voorzie voldoende warme en waterdichte kleding. Stevige, waterdichte stapschoenen zijn ook een must. Regen en sneeuw zijn geen uitzondering begin maart, dus een warme muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe. 

Samen op pad in wolvengebied

Programma

  • Dinsdag 5 maart: heenreis naar Noord-Duitsland met meerdere minibusjes. De opstapplaatsen in Vlaanderen en Nederland worden bepaald in functie van de woonplaatsen van de deelnemers.
  • Woensdag 6 tot zaterdag 9 maart: vier volle dagen stage onder de vleugels van een echte expert. We volgen de onderzoeker op zijn dagelijkse routine, we bezoeken schapenhouders en verkennen het geboortegebied van Naya.
  • Zondag 10 maart: terugreis naar België/Nederland met mogelijk nog tussenstops bij Naya-hotspots

Prijs

Basisprijs: 1.050 euro voor leden van Landschap vzw, 1.075 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibus heen & terug van/naar verzamelplaatsen in Vlaanderen en Nederland, alle vervoer ter plaatse, 6 dagen/5 nachten in een hotel in vol pension op basis van tweepersoonskamers, alle excursies en reisbegeleiding. De prijs is exclusief private aankopen en consumpties. Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting (die geldt per persoon!) op deze reis.

Wil je een single optie (één persoon die een tweepersoonskamer alleen gebruikt), dan betaal je een toeslag van 150 euro.

Kuddebewakingshonden (KBH)

Inschrijven

Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.

Voor meer info mag je contact nemen met:

Starling natuurreizen: contact@starlingreizen.be of +32(0)9-395 05 35

Landschap vzw: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos)

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg