Kanotocht op de Tungelroyse Beek

Datum: 
zondag, 27 augustus 2017
Locatie: 
Afspraak om 11u op de carpoolplaats bij uitrit Kelpen-Oler langs de A2 Eindhoven-Maastricht. Einde rond 15u.

Foto: Bob Luijks

Zondag 27 augustus organiseert Landschap vzw een kanosafari over de middenloop van de Tungelroyse Beek in Nederlands Limburg. Noem het maar de summer edition van de langere tocht op de bovenloop van de Tungelroyse Beek, die we uitsluitend in het voor- en najaar aanbieden omdat daar in de zomer een vaarverbod geldt. Maar wees gerust: ook de middenloop van de beek heeft verrassende landschappen en unieke natuurschatten voor jou in petto!

Rustig peddelend op de beek, tussen het riet of door een moerasje; overal ervaar je een ongekende rust en de schoonheid van de natuur. Vanuit de kano heb je een andere kijk op het gebied en zie je tal van dieren en planten. We komen ook talloze knaag- en loopsporen van bevers tegen. Langs het traject leven meerdere beverfamilies in heuse burchten.

We laden onze kano's af bij het beginpunt van de tocht, laten een deel van de groep even achter en rijden met de wagens naar het eindpunt. De bestuurders keren in zo weinig mogelijk wagens terug naar de startplaats. Nu zijn we er helemaal klaar voor! De excursie begint met een korte kano-instructie. Vervolgens peddelen we onze ervaren gids achterna. Onderweg krijg je uitleg over de ecologie van planten en dieren en de ontwikkeling van een klimaatbuffer. In natte tijden wordt hier water vastgehouden om overstromingen tegen te gaan. Hierdoor ontstaat een spectaculair waterrijk natuurgebied.

We varen met een klein groepje (max. 13 deelnemers) in 2- en 3-persoons Canadese kano’s, die erg stabiel zijn. Kano-ervaring is niet nodig, maar van alle deelnemers wordt wel verwacht dat ze kunnen zwemmen, ook al is de beek erg ondiep. Voor zwemvesten wordt gezorgd. Een lunchpakket moet je zelf meebrengen. Na anderhalf uur peddelen zoeken we een plek om te picknicken langs de oever. Na de gezellige picknick in volle natuur hebben we nog 1/3 van het kanotraject voor de boeg. Rond 15u is de tocht afgelopen en moeten enkele deelnemers nog carpoolen naar de achtergebleven auto(s).

Afspraak: om 11u op de carpoolplaats bij uitrit Kelpen-Oler langs de A2 Eindhoven-Maastricht. Let op: NIET de aanduidingen P+R volgen, dat is een andere parking! Einde rond 15u.

Deelname: 30 euro per persoon voor leden van Landschap vzw, niet-leden betalen 35 euro per persoon.
Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek dan hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting voor de kanotocht! Het lidmaatschap is geldig voor het hele gezin; de ledenkorting mag dus toegepast worden voor elk lid van het gezin (maximaal 2 volwassenen + kinderen).

Aanmelden: vooraf inschrijven via activiteiten@landschapvzw.be

Deze activiteit wordt herhaald op de zondagen 10 september en 24 september. Op zondag 1 oktober kan je ook deelnemen aan de volledige dagtocht op de bovenloop van de Tungelroyse beek. Zie verder in de activiteitenkalender.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg