Lang natuurweekend Famenne i.s.m. Starling

Datum: 
donderdag, 25 mei 2017 tot zondag, 28 mei 2017
Locatie: 
Rochefort, Famenne, Belgische Ardennen

Groot geaderde witjes - foto: Billy Herman

Op ontdekking in eigen land! De streek rond Rochefort, de Famenne, heeft alles wat een natuurliefhebber wensen kan. Hellingen vol orchideeën, kalkgraslanden, rotspartijen, hooilanden die bulken van de vlinders en moerassen vol dansende juffers. En ze brouwen er nog lekker bier ook! 

Vlinders en orchideëen

Naast enkele leuke broedvogels zoals raaf, rode wouw en zwarte ooievaar, zijn het in de eerste plaats de overweldigende flora en de insectenfauna die onze aandacht zullen krijgen. De timing van dit weekend is ideaal om een hele reeks orchideeën in bloei te zien. We bezoeken hooilanden met honderden harlekijnen en kalkhellingen bezaaid met aapjeorchis, purperorchis, bergnachtorchis, hommelorchis en vliegenorchis. Qua dagvlinders is het piekseizoen, met volop tweekleurig hooibeestje en bont dikkopje, We bezoeken ook een hooiland waar de moerasparelmoervlinder voorkomt. Mercuurwaterjuffer zou ook moeten lukken, en misschien zit er (opnieuw) een witpuntoeverlibel.

's Ochtends en 's avonds

Het programma zal gevarieerd zijn en - voor wie dat wenst - goed gevuld. 's Ochtends zijn we vroeg uit de veren om wild en zangvogels te spotten. In de tuin van ons verblijf zal een nachtvlinderlamp branden, zodat we 's ochtends de vaak kleurrijke vangst kunnen bekijken. We trekken er een avond op uit om uilen en zoogdieren te spotten. In de schemering gaan we slaapmuizen zoeken. Als we nog energie over hebben, kunnen we ook eens het bier van de streek proeven. Het wordt intensief voor zij die willen, maar de moeite waard! Het tempo van het weekend bepaal je uiteraard ook zelf; je kiest zelf aan welke avondexcursies je al dan niet deelneemt.

Ervaring reisgids

Johannes Jansen zal dit weekend in goede banen leiden. Johannes bezocht sinds heel jonge leeftijd frequent het zuiden van ons land. Hij heeft zo al iedere uithoek van Wallonië verkend op zoek naar alles wat leeft en op naam te brengen is in het veld. De Famenne is zijn lievelingsstreek; dankzij talloze bezoeken kent hij er de bekende en minder bekende gebieden. Hij draagt in de streek bij aan vleermuizen- en nachtvlinderinventarisaties. Dankzij lokale contacten weet hij heel goed waar wat te vinden is. Kortom, de geknipte man voor een gevuld weekend vol met mooie waarnemingen. 

Accommodatie en transport

We verblijven in ferme Frandeux, een omgebouwde vleugel van een oude kasteelhoeve, met sfeervolle kamers en een prachtige tuin. Er zijn zowel twee- als driepersoonskamers beschikbaar, met gedeeld sanitair. De grotendeels biologische maaltijden worden bereid door onze professionele kok Emma, de vriendin van de gids.

Verplaatsingen gebeuren per auto op eigen kracht. Transport kan op aanvraag worden voorzien. Ter plaatse zullen we carpoolen om het milieu te sparen.

Wandelen en doelstelling natuurstudie

De excursies zijn makkelijk tot pittig. We proberen zoveel mogelijk specialiteiten van de Famenne waar te nemen. De focus wordt afgestemd op de persoonlijke interesses van de deelnemers. Vogels, zoogdieren, vlinders, planten, orchideeën of fotografie: aan jou de keuze!

Klimaat en kledij

De maand mei in de Famenne heeft uiteenlopende weersomstandigheden. Het kan mooi en zonnig weer zijn, maar evengoed flink regenen. Daarom is het aangewezen om voorzien te zijn op zowel warme als natte weersomstandigheden. Een paraplu en stevige stapschoenen kunnen wonderen doen. Laat ons hopen dat enkel sandalen en korte broek nodig zijn.

Fotografie

Tijdens deze reis zijn er heel veel mogelijkheden voor fotografie. De gids heeft een uitgebreide kennis van fotografie. Hou er echter rekening mee dat dit geen gespecialiseerde fotografieworkshop is en dat er ook deelnemers zijn die niet fotograferen. Dat betekent dat we niet eindeloos op dezelfde plaats zullen blijven; we willen immers zoveel mogelijk zien in 4 dagen.

Dagindeling

25 mei: afspraak in Lavaux-Sainte-Anne om 14u - avondexcursie

26 mei: kalkgraslanden rond Han - nachttocht

27 mei: kalkrotsen en groeves - avondexcursie voor slaapmuizen

28 mei: moerassen en hooilanden rond Rochefort - einde rond 17u

Prijs

Basisprijs: 400 euro voor leden van Landschap vzw, 425 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: accommodatie (3 overnachtingen, zij die willen kunnen ook zondagnacht blijven), bedlinnen, alle maaltijden (3x diner, 3x ontbijt, 3x lunch/pick-nick), niet-alcoholische dranken, alle excursies, alle ‘tips’ voor lokale medewerkers (hotel/restaurant/etc.), verzekering garantiefonds. De prijs is echter exclusief transport (carpoolen ter plaatse), alcoholische dranken, private aankopen en consumpties, annuleringsverzekering, reisbijstandsverzekering. Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet van de ledenkorting op deze reis. Een (gezins)lidmaatschap kost maar 22 euro, en de korting van 25 euro op de reis geldt per persoon!

Inschrijven

Doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.

Meer info

Via contact@starlingreizen.be. We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, deelnemen als single, etc.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg