Natuurreis naar La Brenne i.s.m. Starling (VOL)

Datum: 
zaterdag, 7 juli 2018 tot zaterdag, 14 juli 2018
Locatie: 
Parc Naturel Régional de la Brenne, tussen Poitiers en Châteauroux, Midden-Frankrijk

Weidebeekjuffers - foto: Billy Herman

Zo’n 270 km ten zuiden van Parijs, in het Departement Indre, vind je het Regionaal natuurpark van La Brenne. Met een oppervlakte van bijna 200.000 ha, gesitueerd tussen Chateauroux en Poitiers, is het natuurpark van La Brenne één van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.

Land van duizend meren

Deze streek wordt ook wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd, maar dat is een understatement! In werkelijkheid zijn het er veel meer. Het relatief vlakke noordelijke deel van La Brenne is werkelijk bezaaid met ondiepe viskweekvijvers, zo’n 2.500 in totaal. Veel van die vijvers waren er al in de Middeleeuwen; dit is dus een streek met een traditie!

La Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verspreid gelegen en verbonden door een netwerk van kleine, pittoreske weggetjes met weinig verkeer. Omdat de zware kleigrond zeer moeilijk te bewerken is, zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij. Industrie is helemaal afwezig en ook grote agglomeraties zal je hier niet vinden.

Het beste van twee werelden

Via brede rietkragen gaan de natte milieus rond de talloze vijvers naadloos over in golvende weilanden, omringd door prachtige oude loofbossen. Je komt ogen te kort om de schitterende mozaïek van biotopen te overzien. Want er zijn niet alleen de vijvers, weilanden en bossen, die zijn ook nog eens met elkaar verbonden via prachtige hagen en houtkanten en bloemrijke wegbermen.

Behalve ogen kom je hier ook tijd te kort, tijd om een volledig beeld te krijgen van de werkelijk spectaculaire biodiversiteit: 1.600 soorten planten, 62 soorten libellen, liefst 10 soorten reptielen en 14 soorten amfibieën, ruim 260 vogelsoorten, meer dan 100 soorten dagvlinders en talloze andere ongewervelden.

La Brenne is de streek waar het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten. Je vindt hier haast alle soorten van de Lage Landen, maar ook typische vertegenwoordigers van een mediterraan milieu. Bijeneter, hop, koereiger, cirlgors, boomkikker, bidsprinkhaan en de felgroene smaragdhagedis bijvoorbeeld, om maar even de sfeer te schetsen. Of tongorchis, Europese moerasschildpad, grauwe klauwier en witwangstern. Het beste van twee werelden komt hier samen!

Van aalscholver tot zwijn

Op en rondom de vijvers krioelt het van de watervogels. Zowat alle reigersoorten – inclusief ralreiger, purperreiger, woudaapje, roerdomp, kwak en 2 soorten zilverreigers – komen hier voor, sommige broedend in gemengde kolonies pal voor één van de 16 comfortabele vogelkijkhutten. Vanuit die hutten zie je ook geoorde futen, krooneenden, steltkluten, gezellig knabbelende beverratten, en met wat geluk zelfs een ringslang of een adderringslang.

We beloven je trouwens een eerste slang binnen de 24 uur na aankomst! Maar let op, het zijn niet alleen ongevaarlijke ringslangen die hier de dienst uitmaken. Met de geelgroene toornslang of de aspisadder, bijvoorbeeld, kan je maar beter geen ruzie krijgen. Dat zoveel slangen ook de slangenarend aantrekken, is dan weer mooi meegenomen…

Ook wildspotters komen hier aan hun trekken. In de schemering trekken we er op uit om vossen, marters, everzwijnen, reeën en edelherten te spotten, en daarbij pikken we graag ook nog kerkuil en nachtzwaluw mee.

Glijden tussen waterjuffers

In het meer reliëfrijke zuiden van La Brenne stromen twee rivieren in diep uitgesleten valleien: de Anglin en de Creuse. Allebei zijn ze prachtig om zien, zeker in de periode waarin wij er zijn. Dan zijn de rivieren immers bedekt met drijvende pakketten van bloeiende waterranonkels waarboven duizenden elegante weidebeekjuffers fladderen. Een lust voor het oog! In de loop van onze vakantie trekken we er zeker een dag met de kano op uit om La Creuse van héél dichtbij te beleven.

Voor elk wat wils

Uiteraard passen we ons aan aan de interesse van elke deelnemer. We zullen veel samen op pad zijn, maar met wat overleg is het ook mogelijk dat de fervente natuurfotograaf zich een halve dag in een speciale fotografiehut opsluit op 20 meter van een gemengde reigerkolonie, terwijl de vlinderfanaat zich kan uitleven in een vlakbijgelegen natuurgebiedje met sleedoornpage, keizersmantel, blauwe ijsvogelvlinder, kolibrievlinder, glasvleugelpijlstaart, koningspage, grote vuurvlinder, knoopkruidparelmoervlinder en duizenden dikkopjes en oranje zandoogjes. Plantenliefhebbers kunnen zich ondertussen vergapen aan moeraswespenorchis, zomerbitterling en klokjesgentiaan in het galigaanmoeras, of zich verwonderen over de droge 'buttons' vol bezemdopheide. Hier is héél veel mogelijk!

Als God in Frankrijk

Ook voor onze huisvesting kozen we een combinatie van noord en zuid: een typische hoeve in één van de kleinste dorpjes van Frankrijk, uitgebaat als B&B door uitgeweken Vlamingen Marleen en Dirk. Temidden van de natuur en op een steenworp van de mooiste vijvers en de beste kijkhutten van La Brenne! Hier gaan we echt niets te kort komen! Als het paradijs bestaat, dan hebben wij er alvast het adres van!

8 dagen, 7 nachten

Het programma van onze week in La Brenne start op zaterdag 7 juli in de vroege ochtend. Twee minibusjes halen de deelnemers op bij nog af te spreken verzamelpunten in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland). De exacte afspraakplaatsen laten we afhangen van het deelnemersveld; uiteraard kiezen we die strategisch in functie van de inschrijvingen.

Vervolgens rijden we in een uur of zes – plus tussenstops – tot in het hart van La Brenne, waar we tegen de avond inchecken en een eerste avondmaal gebruiken. Diezelfde avond scoren we ook meteen al onze eerste slang – tenminste dat is de bedoeling – en het zal ook heel moeilijk zijn om onderweg geen purperreigers te zien...

We gaan er een onvergetelijke reis van maken. We weten perfect welke plekken we willen bezoeken – we hebben het in dezelfde week in juli 2015, juli 2016 én juli 2017 allemaal voor je uitgezocht – maar op welke dag we juist wat gaan doen, laten we afhangen van het weer en van de interesse van de groep.

Culinair zullen we verwend worden door onze gastvrouw Marleen en onze gastheer Dirk, daar twijfelen we niet aan. Wakker worden en thuiskomen doen we dagelijks in een prachtig gerestaureerde hoeve met grote, biodiverse tuin. Pure verwennerij! Er kunnen maximaal 11 deelnemers en 2 reisleiders (Aagje De Doncker en Jan Loos) mee.

De terugreis is gepland op zaterdag 14 juli (de Franse nationale feestdag), opnieuw met verschillende tussenstops. Mogelijk groeperen we die allemaal in de eerste kilometers, om zo lang mogelijk van La Brenne te kunnen genieten…

Prijs

Basisprijs: 1.270 euro voor leden van Landschap vzw, 1.295 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibusjes heen & terug van/naar verzamelplaatsen in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland), péage, alle vervoer ter plaatse, 8 dagen/7 nachten in B&B in half pension op basis van tweepersoonskamers, middagpicknicks, huur van kano, alle excursies en reisbegeleiding. Bij het avondmaal is ook de wijn inbegrepen. De prijs is exclusief private aankopen en consumpties. Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting (die geldt per persoon!) op deze reis.

In principe is er geen single optie mogelijk (één persoon die een tweepersoonskamer alleen gebruikt), tenzij aan het dubbele van de prijs. We zijn wel graag bereid om single kandidaten met elkaar in contact te brengen om te bekijken of ze een kamer kunnen delen.

Inschrijven

Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.

Meer info

Voor meer info mag je contact nemen met Jan Loos: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30. We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, deelnemen als single, eventuele mogelijkheden voor gezinnen met kinderen, etc.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg