Vogels en zeehonden in de Baai van de Somme i.s.m. STARLING (VOL)

Datum: 
vrijdag, 14 augustus 2020 tot zondag, 16 augustus 2020
Locatie: 
Baai van de Somme, Picardië (Noord-Frankrijk)

Foto: Sandy Spaenhoven

Van vrijdag 14 tot zondag 16 augustus verwennen Landschap vzw en Starling jou met een onvergetelijk natuurbelevingsweekend in de Baai van de Somme. Niet geheel onterecht vinden de immer chauvinistische Fransen hun ‘Baie de Somme’ de mooiste baai ter wereld. Zo ver het oog reikt, ontvouwt zich tussen zee en land een uitgestrekt lappendeken van eindeloze zandplaten, glinsterende plassen en kreken en uitgestrekte slikken en schorren. Een decor waarin zilverreigers pootjebaden en zeehonden zonnekloppen. Op de schorren grazen de bekende pré salé-schapen. Pittoreske dorpjes als Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme omzomen de baai.

Bij laag tij zie je vanaf de kustlijn enkel nog strand en zandplaten met daartussen een netwerk van geulen; de zee lijkt dan eindeloos ver weg. De baai zelf is op dat ogenblik grotendeels droog; zo ver het oog reikt, alleen maar schorren en slijkplaten met daartussen de Somme die zich meanderend een weg naar de zee baant. Een paar uur later komt de zee met een enorme kracht terug opzetten en wordt het zeewater 14 kilometer ver richting kust en verder landinwaarts gestuwd. In geen tijd staat het zeewater aan de voet van de duinen en de dijken en wordt de hele baai overspoeld door het kolkende water; alleen de hogergelegen schorren gaan niet kopje onder.

Zeehond met Le Crotoy op de achtergrond - foto: Jef Pauwels

Kiezen tussen wadlopen of cultuur snuiven

In de trechtervormige baai is de stroming sterk en verraderlijk. In 2015 deden we onze eerste ervaring op met het oversteken van de baai bij laag tij, een avontuur dat nog lang in de annalen van Landschap vzw zal gegrift blijven als één van onze zotste ondernemingen ooit. In 2016, 2017, 2018 en 2019 deden we het opnieuw, maar dit keer met een rugzak vol ervaring... De data van het Sommeweekend 2020 zijn opnieuw zo gekozen dat de ideale oversteek-periode perfect aansluit op ons ontbijt; we hoeven er dus geen croissant voor te laten. Eén ding kunnen we je alvast vertellen: zelfs met laarzen kom je niet droog doorheen de baai. Dus schoenen uit en maak jezelf eens lekker nat en vuil. Zorg voor kledij die vuil mag worden en neem alleen de essentiële foto-apparatuur mee, plus een waterdichte verpakking. Voor wie de oversteek van de baai niet ziet zitten - maar zo erg is het nu ook weer niet - verzorgen we een parallelprogramma met een bezoek aan het uiterst charmante Saint-Valery-sur-Somme.

Oversteek van de Baai - foto: Hans Debruyne

Hotspot voor vogels en vogelaars

De slikken van de Somme doen dienst als ‘take away’ voor duizenden trekvogels. Niet alleen de baai zelf is een internationale trekpleister, ook het Parc du Marquenterre achter de eerste duinenrij is een hotspot voor vogels. Elk jaar houden miljoenen trekvogels hier halt. Sommige blijven een heel seizoen plakken, voor andere is het een broodnodige pitstop tussen de broedgebieden in het noorden en de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa of Afrika. Naarmate de zomer verstrijkt, troepen hier indrukwekkende aantallen eenden, waadvogels, lepelaars en grote en kleine zilverreigers samen. Je ziet hier zo goed als zeker ook bijzondere soorten als koereiger, geoorde fuut en steltkluut. In de vochtige duinpannes staat de parnassia in bloei en in de braamstruwelen gaan we op zoek naar boomkikkers.

Voedselzoekende strandloper - foto: Jef Pauwels

Zeehond-garantie

De Baie de Somme herbergt de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk. Bij laag water kan je hier grote groepen gewone en grijze zeehonden zien luieren op de drooggevallen zand- en slijkplaten. We hebben de beste plekjes uitvoerig voor jou verkend en weten perfect waar en wanneer we zeehonden kunnen spotten op een comfortabele afstand voor zowel de zeehonden als de waarnemers/fotografen.

Foto: Patrick Boterman

3 dagen, 2 nachten

Het programma van dit weekend start al vrijdag om 11 uur. Zo maken we er een volwaardige driedaagse van en kunnen we alle aantrekkelijke natuurgebieden in de buurt bezoeken. Vanuit Vlaanderen en grote delen van Nederland is het best haalbaar om al om 11 uur ter plaatse te zijn. Wie het rustiger aan wil doen, kan een extra overnachting boeken voor de nacht van donderdag op vrijdag en eventueel ook zondag op maandag (zie verder). Kan je er vrijdag overdag onmogelijk bij zijn, dan kan je gewoon 's avonds aansluiten, vanaf het diner (19u30).

Optie: gemeenschappelijk vervoer

Wil je liever niet zelf rijden en 100% zeker zijn dat je vrijdag op tijd arriveert, dan kan je gewoon meerijden met de gidsen (Aagje en Jan). Gemeenschappelijk vervoer met minibus wordt aangeboden voor 75 euro per persoon. Je wordt dan opgepikt op een carpoolparking ergens langs de E40 (traject Boutersem-Leuven-Brussel-Aalst-Gent-Brugge-Oostende-Nieuwpoort-De Panne). Je hebt dan geen stress en geen péage- of andere vervoerskosten.

Programma

Vrijdag 14 augustus

- 11u: aankomst, kennismaking, installeren in de kamers

- 11u30: korte stop bij een grootwarenhuis (inslaan picknick voor wie dat wenst)

- 12u-18u: bezoek aan een grote kolonie gewone en grijze zeehonden

- 19u30: drie-gangendiner met wijn (inbegrepen in de prijs van de boeking)

Zaterdag 15 augustus

- 8u-9u: Frans ontbijt (1 croissant, 2 broodjes en 10 soorten confituur...)

- 10u-13u: De Grote Oversteek van de Baai van de Somme, op blote voeten van Le Crotoy naar Saint-Valery-sur-Somme

- parallelprogramma van 10u tot 13u: bezoek aan het middeleeuwse stadsdeel van Saint-Valery-sur-Somme, waar Jeanne d'Arc nog ooit gepasseerd is...

- 13u-15u: uitblazen op een terrasje en auto's ophalen in Le Crotoy (voor de chaffeurs)

- 16u-18u30: bezoek aan vogelrijke plekjes rond de baai en de ideale zeehond-plekjes met opnieuw 100% zeehond-garantie

- 19u30: drie-gangendiner met wijn (inbegrepen in de prijs van de boeking)

Zondag 16 augustus

- 8u-9u30: Frans ontbijt en inpakken

- 10u-14u: bezoek aan het Parc du Marquenterre, vogelreservaat vol duinpoelen en waterplassen (een massa water- en waadvogels en verrassende duinflora, o.a. parnassia)

- 14u-15u: picknicken of tafelen (naar keuze) in de cafetaria/restaurant van het Parc du Marquenterre

- 15u30-17u: wandeling op de bloeiende schorren (lamsoor!) van Fort Mahon

Oversteek van de Baai - foto: Hans Debruyne

Genieten als god in Frankrijk

Als verblijfplaats voor ons weekendje Somme reserveerden we alle kamers – dat zijn er 12 – in een gerestaureerde watermolen met bijgebouwen, die alleen al door zijn ligging uniek is. De molengebouwen liggen op een eiland gevormd door de Authie en een aftakking ervan, in volle natuur. De grote gele kwikstaart loopt over het gazon in de ruime tuin en héél af en toe komt er een zeehond tot onder de ramen van de eetruimte de Authie opgezwommen! Onderweg naar de verblijfplaats heb je een goede kans om een grauwe kiekendief te zien, die hier gebroed heeft in de akkers. Ook nog even meegeven dat de keuken van gastvrouw Sabine dik in orde is. Hoeveel meer moet je nog weten om meteen een plaats in het paradijs te boeken?

Basisprijs: 320 euro (niet-leden) / 295 euro (ledenprijs) per volwassene voor 2 nachten, 2x ontbijt (zaterdag en zondag) en 2x een drie-gangendiner (vrijdagavond en zaterdagavond, alle dranken inbegrepen, zelfs wijn). In deze prijs is de reisbegeleiding en het toegangsgeld tot Parc du Marquenterre inbegrepen, maar de prijs is nog exclusief vervoer (met eigen wagen, carpooling of gemeenschappelijk vervoer), middagpicknick en private consumpties (terrasjes of aperitief aan de bar in ons hotelletje). Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten!

Daarnaast rekenen we een toeslag van 45 euro per persoon voor een kamer met eigen badkamer (voor het hele verblijf); in het andere geval is een badkamer op de gang gemeenschappelijk voor 3 kamers (en dus voor maximaal 6 personen; in de praktijk vaak minder als er single-opties zijn).

Vanaf de leeftijd van 12 jaar worden kinderen als volwassene aangerekend.

Bergeend - foto: Hugo Willocx

Kinderen -12 jaar: het verblijf is gratis voor 1 kind in een derde bed op dezelfde kamer. Maaltijden van het kind zijn ter plaatse af te rekenen (er wordt rekening gehouden met de leeftijd). Voor gezinnen met meerdere jonge kinderen proberen wij het verblijf van de kinderen eveneens gratis te houden, zolang er geen tweede kamer wordt ingepalmd. Kinderen onder 12 jaar dienen niet meegerekend bij het boeken van deze reis; uiteraard dienen ze wel vermeld in het opmerkingenveld op het digitale inschrijfformulier, maar hun maaltijden worden ter plaatse contant afgerekend. Vanaf 12 jaar wordt het tarief volwassene aangerekend voor de globale reis en dient er een persoon extra gerekend bij de boeking.

Eénpersoonsoptie: voor een single-optie (één persoon die een kamer alleen gebruikt) wordt 50 euro toeslag gerekend voor een kamer met gedeeld sanitair en 120 euro toeslag voor een kamer met privé-badkamer.

Gemeenschappelijk vervoer met minibus wordt aangeboden voor de prijs van 75 euro per persoon. Je wordt opgehaald op een afspraakplaats in de buurt van de E40, langs het traject Boutersem-Leuven-Brussel-Aalst-Gent-Brugge-Oostende-Nieuwpoort-De Panne. Maak je gebruik van deze optie, dan kan je vrijdag alvast niet te laat arriveren; je rijdt immers mee met de gidsen. Je hebt dan natuurlijk ook zero andere vervoerskosten en geen last van péage.

Extra overnachtingen boeken, vanaf donderdagavond of tot maandagochtend: is mogelijk door een extra overnachting met ontbijt te boeken aan de richtprijs van 42 euro p.p. (84 euro voor 2 personen, 93 euro voor 3 personen in dezelfde kamer); het is cruciaal dat je die bijkomende boeking via Starling & Landschap vzw doet (gegevens hieronder) zodat we ervoor kunnen zorgen dat je niet van kamer hoeft te wisselen tijdens je verblijf. Er wordt helemaal niets voor aangerekend, het is gewoon een kwestie van praktische organisatie: alle kamers in onze watermolen zijn verschillend en het is een hele puzzel om tot een ideale indeling te komen, gezien de soms complexe samenstelling van de groep (singles, koppels, gezinnen met kinderen, etc). De extra overnachting reken je dan ter plaatse contant af met de uitbater van de B&B. Afhankelijk van de bezettingsgraad van de B&B op donderdag- of zondagavond, kan je mogelijk ook blijven dineren. Dat is ter plaatse af te spreken met de uitbater.

Inschrijven

De boeking voor volwassenen (ook kids vanaf 12 jaar) doe je via de website van Starling. Kinderen onder 12 jaar dienen vermeld in het opmerkingenveld bij inschrijving maar worden niet meegerekend in de prijsberekening bij de boeking; neem best even vooraf contact (zie hieronder) want het aantal bedden voor jonge kinderen op de kamer van de ouders is beperkt!

Info: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, éénpersoonsopties, creatieve oplossingen voor gezinnen met kinderen, etc.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg