Workshop macrofotografie Viroin met Bob Luijks (VOL)

Datum: 
zondag, 4 juni 2017
Locatie: 
Nismes, deelgemeente van Viroinval, Zuid-België

Foto: Bob Luijks

In het meest westelijke deel van de Belgische Ardennen, tegen de Franse grens in de Fagne-Famennestreek, ligt het Natuurpark Viroin-Hermeton. De Eau Blanche en de Eau Noire vloeien er samen tot de Viroin. Toeristisch is deze streek minder bekend, maar onder natuurliefhebbers heeft de Viroinvallei een ferme reputatie: Viroinval staat synoniem voor kalkgraslanden vol wilde orchideeën, zeldzame insecten en reptielen. In de kalkheuvels heeft de natuur honderden kloven, mini-canyons en zelfs grotten gevormd. Deze streek heeft een eigen microklimaat; hier proef je het zuiden!

Op zaterdag 3 juni, zondag 4 juni en Pinkstermaandag 5 juni organiseren Landschap vzw en Bob Luijks drie fotoworkshops op deze unieke locatie, telkens vanaf de vroege ochtend. Bedauwde vlinders, een unieke kalkflora, meer dan 10 soorten orchideeën, oogverblindend mooie landschappen... Hier kom je ogen te kort! Als fotograaf voel je je als een kind in een véél te grote snoepwinkel. Gelukkig is er Bob om je te begeleiden temidden van die overdaad aan mogelijke beelden en je te helpen om die ene topfoto te maken...

Zaterdagochtend gaan we naar een spectaculair klovenlandschap. Loodrechte rotsen van enkele tientallen meters hoogte zorgen voor een surrealistisch landschap. We zullen uitgebreid stil staan bij het in beeld brengen van dit landschap, hopelijk bij mooi ochtendlicht. Ook zullen we afdalen in de diepte, waar maar weinig zonlicht doordringt en de vegetatie bestaat uit mossen en varens. Uiteraard staan we ook stil bij de bijzondere kalkminnende flora in de graslanden bovenop de rotsen, waar we ons kunnen vergapen aan bijvoorbeeld gamanderbremraap, zonneroosje, bergvlas, pijlbrem, bloedooievaarsbek, slangenkruid, geelhartje en diverse orchideeën. Onder meer grote muggenorchis, mannetjesorchis, hondskruid, bergnachtorchis, vliegenorchis en bijenorchis zijn zeker van de partij.

Zondagochtend en maandagochtend geen grillige rotsen, maar een ongekend kalkgrasland. Hier struikel je over de vele zeldzaamheden zoals hommelorchis, vliegenorchis, bergnachtorchis, groene nachtorchis, poppenorchis, bokkenorchis, aangebrande orchis en diverse dagvlinders. Koningspage, rotsvlinder, tweekleurig hooibeestje en verschillende soorten blauwtjes maken hun opwachting. Zondag en maandag ligt de focus dus meer op de flora en fauna van het gebied, en bijgevolg op macrofotografie. We starten vroeg. Dat geeft ons niet alleen het mooiste licht, de aanwezige vlinders blijven dan ook rustig zitten. Zodra de vlinders een beetje opgewarmd zijn, wordt het een ware uitdaging om ze nog te fotograferen. We gaan dan verder met de vele fraaie bloemen die er te vinden zijn. Je leert om te gaan met het aanwezige licht, te spelen met scherpte / onscherpte en compositie. Natuurlijk wijst Bob je op de vele bijzonderheden die hier te vinden zijn.

Enige basiskennis van je camera (diafragma, belichting en dergelijke) is gewenst. De te lopen afstanden zijn beperkt. Hoogtevrees is op zaterdag niet handig. Op zondag is het hoogteverschil te verwaarlozen.

Data:
3, 4 en/of 5 juni. Je bent uiteraard vrij om één of meerdere dagen deel te nemen. In de omgeving is maar een beperkt aantal overnachtingsplekken beschikbaar. We kunnen je B&B La Calestienne aanbevelen; dan liggen alle fotolocaties op wandelafstand.

Tijd:

  • Zaterdag van 5u tot 10u30
  • Zondag van 5u tot 10u (workshop al VOL!)
  • Maandag van 5u tot 10u

Aantal deelnemers per workshop: minimaal 5, maximaal 10

Prijs: De normale prijs per workshop is 75 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 67,50 euro per workshop! Koffie en thee met wat lekkers zijn inbegrepen, evenals een reader na afloop (pdf). Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op de workshop!

Inschrijven: aanmelden voor de workshop landschapsfotografie op zaterdag via deze link, voor de macroworkshop op zondag of maandag via deze link (zondagworkshop is al VOL). Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Vermeld wel even je lidnummer bij inschrijving! Als je pas lid bent geworden, vraag je snel even een mailbevestiging van je nieuwe lidmaatschap bij info@landschapvzw.be.

Mee te nemen:

  • Kleren die absoluut vies mogen worden
  • Bij voorkeur spiegelreflex- of systeemcamera
  • Objectieven: divers, van groothoek tot tele. Macrolens is aanbevolen op zaterdag en onmisbaar op zondag. Canonmateriaal kan geleend worden.
  • Statief biedt zeker voordelen. Op zaterdag kunnen filters ook van pas komen.
  • Lunchpakket, wat te drinken
  • Zonnebrandcrème (er is weinig schaduw)

Het hele weekend organiseert Landschap vzw ook bijzondere orchideeën- en insectenwandelingen in dezelfde omgeving (ook voor niet-fotografen!). De workshop-deelnemers kunnen voor of na de workshop(s) "à la carte" aansluiten bij het programma van wandelingen. Gids van dienst is insectenkenner Robin Kraaij. De wandelingen zijn gepland zowel op zaterdag 3 juni, zondag 4 juni als Pinkstermaandag 5 juni, telkens om 10u en om 14u. Deelname kost 9 euro per geleide wandeling en inschrijven kan via activiteiten@landschapvzw.be. De wandelingen verschillen van elkaar want gaan telkens naar verschillende (deel)gebieden! Zie elders in de activiteitenkalender voor meer informatie.

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg