Lowland Photo Contest 2019

In de aanloop naar het Lowland Photo Festival organiseert Landschap vzw elk jaar de Lowland Photo Contest.
 
De Lowland Photo Contest is dé toonaangevende natuurfotowedstrijd van de Lage Landen. Qua ambitieniveau mag je vergelijken met grote buitenlandse wedstrijden, maar er is één belangrijk verschil: deze wedstrijd is er speciaal voor alle natuurfotografen van Nederland en België. Stuur jouw beste foto's in en word wereldberoemd in eigen land!
 
25.000 euro aan prijzen, 12 categorieën, nog tot 31 oktober de tijd om jouw beste beelden in te sturen en een gooi te doen naar de felbegeerde titel van Lowland Photographer of the Year 2019.
 

 

Natuur van hier

Vos - foto: Karl Van Ginderdeuren

De wedstrijd focust op natuur van bij ons. Beelden van landschappen moeten gemaakt zijn in België of Nederland. Gefotografeerde soorten moeten in België of Nederland voorkomen. Maar er is een uitzondering...

 

Lowland Photo Contest gaat vreemd

Voor de editie 2019 maakt de Lowland Photo Contest een zijsprongetje naar de rest van de wereld. In de themacategorie 'De Wereld' zijn natuurbeelden uit de hele wereld welkom. Enkele regels die gelden voor alle andere categorieën, zijn hier dus niet van kracht. Kortom, dit is de categorie voor jouw beste vakantiefoto's en beelden van spannende plekken en soorten in het buitenland.

IJsbeer - foto: Karl Van Ginderdeuren

 

Respect boven alles

Deelnemende beelden moeten gemaakt zijn met respect voor het onderwerp en zijn omgeving. Beelden die potentieel aanleiding hebben gegeven tot een ernstige verstoring, worden gediskwalificeerd.

Hasselsvennen - foto: Marijn Heuts
 

Twaalf categorieën

Je kan beelden insturen in 12 categorieën: 11 categorieën voor volwassen en een jeugdcategorie voor jongeren tot 17 jaar. Dit zijn ze:

 • Portfolio (samenhangend beeldverhaal van 7 tot 10 foto's)
 • Landschap, weer en natuurverschijnselen
 • Planten en paddenstoelen
 • Vogels
 • Insecten en kriebelbeesten
 • Zoogdieren
 • Onder water
 • Andere dieren
 • Abstract, compositie en vormen
 • Mens en natuur
 • Themacategorie 2019: 'De Wereld' - NIEUW!
 • Jeugdcategorie: één categorie voor jongeren tot 17 jaar

 

Vakjury

De mensen die jouw beelden beoordelen, zijn niet van de minste. De jury 2019 bestaat uit Martin Steenhaut (BE), Bart Siebelink (NL), Glenn Vermeersch (BE), Martin van Lokven (NL), Aagje De Doncker (BE), Ann Coppens (BE), David Peskens (NL), Michel d'Oultremont (BE) en Jürgen de Witte (BE). Jouw beelden zullen dus beoordeeld worden door een topklasse jury, waaronder iconen met een ruime ervaring als winnaar én als jurylid in de meest prestigieuze wedstrijden ter wereld.

Meteen ook goed nieuws, want tegen die 8 kleppers moet je al zeker niet opboksen; juryleden mogen immers niet deelnemen aan de wedstrijd.

De jury zal zich laten bijstaan door ecologen die elke twijfel moeten wegnemen over het inheems of uitheems karakter van een soort, ondersoort of beeld. Zij zullen ook een kritische blik werpen op beelden die potentieel in het buitenland zijn gemaakt en die een soort zouden tonen in een situatie die niet kan matchen met een situatie in Nederland of België. Dat laatste geldt uiteraard niet voor de beelden in de themacategorie 'De Wereld', dat spreekt voor zich.

Duo van paddo - foto: Myriam Dupouy

Lage inzet, grote prijzen

Voor 11 euro kan je 10 beelden inzenden. Daarmee kan je deelnemen in alle categorieën of juist sterk inzetten op jouw specialiteit. Tegenover 11 euro deelnamegeld staan 25.000 euro aan prijzen. Je mag ook meerdere sets van 10 beelden inzenden.

 

Jouw foto blijft jouw foto!

De organisatie verwerft enkel maar een gebruiksrecht op de bekroonde beelden, dan nog uitsluitend voor de promotie van de Lowland Photo Contest en het Lowland Photo Festival. Het copyright blijft bij de fotograaf; die kan zijn winnend beeld dus zelf blijven exploiteren. Op de niet-winnende beelden verwerft de organisatie helemaal geen rechten. Zo hoort het ook!

Dodaars - foto: Marc Slootmaekers

Deadline 31 oktober

De wedstrijd loopt tot 31 oktober 2019. Tot die datum kan je beelden uploaden, toevoegen, weghalen, vervangen of indelen in een andere categorie. Op 31 oktober om middernacht wordt jouw inzending definitief. Daarna gaat de jury aan de slag.

 

Website van de wedstrijd

www.lowlandcontest.com

Op de wedstrijdwebsite vind je het gedetailleerde Reglement en alle richtlijnen om deel te nemen met jouw mooiste beelden! Je kan het wedstrijdreglement ook downloaden als PDF onderaan deze pagina.

Futen in een wak - foto: Arno ten HoeveParasolzwam - foto: Bob LuijksKalkgraslanddikkopje - foto: Loes Belovics

 

Jurering en bekendmaking van de winnaars

De jury beraadslaagt midden november 2019. De 60 finalisten – per categorie een categoriewinnaar, een runner up en 3 higly commendeds – worden bekend gemaakt op zaterdag 7 december 2019 tijdens de middagpauze van het Lowland Photo Festival in Kinepolis Antwerpen. De deelnemers aan de wedstrijd worden uitgenodigd voor deze feestelijke bijeenkomst.

Uit 11 van de 12 categoriewinnaars kiest de jury de overall winnaar van de Lowland Photo Contest 2019. Die mag zich Lowland Photographer of the Year 2019 noemen.

Wil je na de prijsuitreiking nog meer razend knappe beelden zien? Breng dan zeker een bezoek aan de gratis exposities natuurfotografie, onze grote fotografiebeurs (3 euro toegang) of bestel een ticket voor het lezingenprogramma op zaterdag.

 

 

Ontdek het lezingenprogramma
Kom alles te weten over onze sprekers
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest 2019
Doe mee aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Het Lowland Photo Festival praktisch - openingsuren en bereikbaarheid
Onze vrijwilligers & partners

 

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be. Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief. Zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival én de Lowland Photo Contest als eerste!

Downloads

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg