Onze sprekers

Van gevestigde waarde tot aanstormend talent: al zeven jaar lang haalt het Lowland Photo Festival het kruim van de nationale en internationale natuurfotografen in huis! Behalve het kruim van de natuurfotografen uit Vlaanderen en Nederland maakte ook een rist internationale toppers al hun opwachting tijdens het Lowland Photo Festival. Klaus Nigge, Florian Schulz, Laurent Geslin, Bruno D'Amicis, Markus Varesvuo, Theo Allofs, Neil Alldridge, Bence Maté en Art Wolfe: het zijn maar enkele van de grootheden die ons programma al sierden.

De deuren van het onthaal gaan dagelijks open om 8u00. De lezingen in de schouwburg starten omstreeks 9u15. Er zijn verschillende pauzes voorzien, waaronder een lange middagpauze. Tijdens de pauzes kan je de grote Lowland-fotografiebeurs bezoeken en eventueel ook nog een lezing van het nevenprogramma in de seminarruimte meepikken. Op zaterdag kan je tijdens de middagpauze gratis de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest 2022 bijwonen. Het hoofdprogramma eindigt elke dag omstreeks 17u30.

Het lezingenprogramma per dag is inmiddels helemaal rond. Ontdek de fotografen die jou beslist enkele kippenvelmomenten zullen bezorgen! 

Ons lezingenprogramma is altijd onder voorbehoud want onderhevig aan externe factoren die gelden als overmacht zoals ziekte, gecancelde vluchten etc.

Klik hier om meteen jouw ticket voor het Lowland Photo Festival 2023 te bemachtigen!

Alle nieuws van het Lowland Photo Festival als eerste ontvangen? Stuur dan een mailtje naar lowland@landschapvzw.be en we bezorgen jou graag onze nieuwsbrief!

 

SPREKERS LOWLAND PHOTO FESTIVAL 2022

Wie schittert er op 10 & 11 december op het podium van het Lowland Photo Festival? Ontdek hier de line-up!

Stefano Unterthiner (IT)

Januari 2014. We nodigen de wereldvermaarde Italiaanse National Geographic-fotograaf Stefano Unterthiner uit om een lezing te geven tijdens het Lowland Photo Festival. Een vriendelijke ‘njet’ wegens véél te veel aanvragen voor lezingen wereldwijd en zo amper nog tijd voor waar zijn hart ligt: de wilde natuur intrekken om een verhaal te vertellen met zijn camera. Begrijpelijk.

Maar we versagen niet, zo mag Stefano jaar na jaar een uitnodiging in zijn mailbox vinden die steevast begint met ‘Here’s the stubborn Belgian again’. En jaar na jaar begint zijn antwoord met ‘Unfortunately, also this year I won’t be able to attend’...

Na negen (!) jaar van aandringen en net op het moment dat we zwaar beginnen te betwijfelen of de man wel effectief bestaat, klinkt het ineens: ‘I’ll have to say yes, or you keep me ging for the next nine years :)’... Oldskool koppigheid, het loont!

Dat we de arme Italiaan bijna een decennium lang gestalkt hebben, zegt niet alleen veel over onze onverzettelijkheid maar vooral alles over zijn onwaarschijnlijke kwaliteiten als natuurfotograaf. Met een rijkgevulde carrière van dik 25 jaar op de teller kan deze National Geographic-fotograaf putten uit een onwaarschijnlijke schat aan overheerlijke beelden die zelfs de meest kritische toeschouwer versteld zal doen staan. Europese natuurfotografen die kunnen uitpakken met een soortgelijk, verbluffend portfolio: ze zijn écht wel op één hand te tellen!

Hoe het begon voor Stefano? Zoals zo vaak... met fotograferen omwille van loutere determinatie. Op zijn 17de startte hij immers zijn studies Dierkunde aan de universiteit van Aberdeen in Schotland, zijn camera lag altijd wel ergens in de buurt. Het zou dan ook niet lang duren vooraleer zijn hobby een immense passie, ja zelfs zijn beroep zou worden. Vandaag woont hij met zijn vrouw en kinderen in de fotogenieke Italiaanse Aosta-vallei, op een boogscheut van het befaamde nationale park van Gran Paradiso.

Zijn uitgesproken voorkeur? Zoogdieren! Zijn aanpak? Slow photography. Zijn overtuiging is dan ook dat je pas een intens en beklijvend verhaal kan vertellen wanneer je een soort bijzonder lang en van heel nabij volgt. Natuurbescherming en natuurbehoud liggen hem erg nauw aan het hart, vooral dan de spanningen en conflicten die ontstaan in het samenleven met dat andere, immer dominerende zoogdier: de mens...

Internationaal weerklinkt de naam van National Geographic-fotograaf Stefano Unterthiner vandaag als een klok. Daar hebben zijn talloze publicaties in wereldvermaarde magazines alles mee te maken, net zoals zijn ontelbare winnende beelden in de meest prestigieuze wedstrijden zoals de BBC Wildlife Photographer of the Year waar hij al meermaals in de prijzen viel.

Zet je op zaterdag 10 december schrap voor zijn wervelende lezing ‘On assignment. A wild-life’! Je beleeft zijn immense carrière in vogelvlucht wanneer Stefano jou vertelt over zijn tochten en avonturen in de verste uithoeken van de wereld! Hij doet ook uit de doeken wat het betekent om ‘on assigment’ te zijn voor National Geographic: van de allereerste opdracht tot de meest tot de verbeelding sprekende opdrachten van zijn lange carrière.

Goed voor een uitzonderlijke selectie van waanzinnige beelden, verhalen en videofragmenten! Afsluiten doet hij met het even spannende als passionele relaas van zijn laatste project ‘A different world’ waarbij hij niet minder dan een jaar lang in Svalbard verbleef. Een uniek project boordevol uitzonderlijke ontmoetingen tegen de achtergrond van telkens weer een ander seizoen.

Stefano Unterthiner. Wedden dat je na zijn passage op het Lowland Photo Festival je zijn naam voor altijd zal blijven herinneren? Leuk om weten: zijn naam prijkt al jarenlang bovenaan het wenslijstje voor het Lowland Photo Festival van talloze bekende natuurfotografen uit de Lage Landen. Op eenzame hoogte, naast die van die andere levende legende; de Franse natuurfotograaf Vincent Munier. Need I say more...

Lees meer over Stefano...

 

Klaus Nigge (DE)

De Duitse National Geographic-fotograaf Klaus Nigge is ontegensprekelijk een icoon en zonder twijfel één van de meest gerespecteerde natuurfotografen in Europa. Als 'slow photographer' keert hij keer op keer terug naar dezelfde plaats, net zo vaak tot hij de omgeving en zijn onderwerp door en door kent. Zijn doel? Elk dier zo fotograferen dat een intiem portret ontstaat van een individu met een eigen persoonlijkheid. Nigges werk verscheen wereldwijd in talloze magazines. Boeken als 'Kamchatka - about eagles, bears, and volcanoes', 'Adlerleben - about the American bald eagle', 'Return of the Emperor' (over de Europese bizon in de Poolse oerbossen) en ‘Kranich’ (over Europese kraanvogels) werden wereldberoemd.

Klaus Nigge is bezieler en gewezen voorzitter van de GDT (Gesellschaft Deutscher Tierfotografen) en van de inmiddels internationaal vermaarde GDT European Wildlife Photographer of the Year Contest. Zelf won Klaus meer prijzen dan deze pagina kan vermelden...

De kwaliteit van zijn beelden is niet alleen uitzonderlijk, ook in de keuze van zijn onderwerpen gooit hij hoge ogen... Zo trok Klaus pas onlangs voor het eerst naar Afrika. Dan zou je denken dat hij terug thuiskomt met een karrenvracht aan de heerlijkste beelden van de Big Five. Niets daarvan! Geen olifanten, leeuwen en luipaarden in een boom voor Klaus. Van de Afrikaanse savanne keert hij terug met een waanzinnige reportage over... struisvogels! Net de soort die elke toerist links laat liggen, beschouwt Klaus als de onbetwiste blikvanger. De spectaculair gevederde underdog laat Klaus ook bij thuiskomst niet los en hij trekt naar één van de vele boerderijen waar struisvogels gekweekt worden voor zowel hun vlees als veren.

Op zaterdag 10 december brengt Klaus zijn wervelende lezing ‘Mbuni – the big bird of Africa’! Blikvanger belooft trouwens niet alleen de struisvogel maar ook Klaus zelf te worden. We kijken alvast uit naar zijn beloofde en hilarische struisvogeldansjes! Behalve één van de meest getalenteerde Europese natuurfotografen is Klaus immers met stip ook één van de meest grappige. Komt dat zien!

Lees meer over Klaus...

 

Andrew Parkinson (GB)

Klasbak! Geen beter woord om deze Britse allrounder met tonnen metier en vooral héél veel passie te omschrijven! Weliswaar mogen we hem op 10 en 11 december gewoon ‘Andy’ noemen, Andrew is wel de naam die prijkt op de ontelbare internationale onderscheidingen die de man al in ontvangst mocht nemen.

In onze contreien doet zijn naam niet bij iedereen meteen een belletje rinkelen, over het kanaal is hij alom bekend. Als natuurfotograaf, maar ook als graag geziene studiogast in talloze televisieprogramma’s. Wil de BBC een item brengen over natuurfotografie, dierenrechten of natuurbehoud, dan rinkelt de telefoon ten huize Parkinson...

Al jarenlang prijkt Andy hoog bovenaan ons verlanglijstje. De reden? Zijn pareltjes van storytelling! Beren voor de lens halen in Kamchatka? Andy trekt er geen twee weken maar jarenlang heen om ze langzaam in beeld te brengen. Van de dassen in de vallei om de hoek over de knobbelzwanen van Derbyshire tot de sneeuwhazen van Schotland: elk van zijn projecten rijpt geduldig.

Op zondag 11 december schotelen we je dan ook geen vluchtig zwembadwijntje voor als afsluiter van het festivalweekend, maar een heuse grand cru uit de Schotse highlands!

Lees meer over Andy...

 

Javier Aznar (ES)

 

Yessss! Wat waren we in de wolken toen deze razend getalenteerde Spaanse natuurfotograaf eindelijk toehapte! Allerminst een sinecure als je weet dat elke mail van Aznar begon met ‘Sorry, can’t answer. I am in the jungle for some months’… De jungle, dat is Yasuni National Park in Equador.
Javier, overigens bioloog van opleiding, verloor er zijn hart aan de duizenden soorten die er huizen in de schaduw van het immense gebladerte en van de ontelbare lagunes. Zo ongerept en fascinerend, volgens hem vind je het nergens anders dan hier!

Als ‘conservation photographer’ in hart en nieren wil hij met zijn unieke beelden dan ook het belang van natuurbehoud onderstrepen én aanscherpen.

De toonaangevende internationale wedstrijden opsommen waarin hij al in de prijzen viel? Onbegonnen werk! Maar als we er toch ééntje mogen uitpikken: in 2018 sleepte Aznar de ‘Portfolio Award’ in de wacht van de prestigieuze BBC Wildlife Photographer of the Year Contest. Winnen met een portfolio, dan ben je gewoon wereldklasse. Punt.

Kortom: zet je schrap voor storytelling van de bovenste plank! Afspraak op zondag 11 december voor zijn lezing ‘Rainforest Souls’.

O ja, hij wordt meteen gevolgd door Andrew Parkinson – nog zo’n icoon – die het ijzingwekkende relaas brengt van de sneeuwhazen op de barre vlaktes van Schotland. We kijken nu al uit naar deze wondere wereld van fotogenieke tegenstellingen!

Lees meer over Javier...

 

Joël Brunet (FR)

Stel: je onderging pas een bijzonder complexe knieoperatie maar je wil desalniettemin eindelijk nog eens de natuur in. Dan grabbel je toch snel enkele wandelstokken bij elkaar om een rustig ommetje te maken!

Eerste probleem: je woont in de bergachtige Jura zodat je bij werkelijk elke stap die je zet op de rotsige ondergrond de kniepijn moet verbijten. Tweede probleem: in de verse sneeuw bespeur je overduidelijke sporen van een lynx. Je besluit de sporen te volgen, nauwgezet en op de voet, zodat je het spoor niet verliest dat je steeds hoger en hoger de bergen in voert. De sowieso al weerbarstige ondergrond laat zich ondertussen nog amper lezen onder het sneeuwtapijt. Uren later beland je op een oude kapvlakte, uitgeput door de pijn verlies je even de concentratie en zak je weg in een rotsspleet. In een ultieme wanhoopspoging steek je jouw fototoestel nog in de lucht om enkele willekeurige foto’s te maken.

Een voltreffer in de categorie ‘don’t try this at home’… Het overkwam de Franse natuurfotograaf Joël Brunet. Sterker: hij werd er ook nog eens dik voor ‘beloond’ want bij thuiskomst bleek uit zijn beelden dat ‘het spook van het bos’ hem al die tijd gadesloeg. Dezelfde dag nog besluit hij terug te gaan naar de plek waar hij de lynx zag. Na amper een kwartier krijgt hij de lynx in beeld die hem rustig begluurt vanuit het struikgewas. Een half uur lang staren ze elkaar aan, er ligt amper dertig meter tussen hen.

Joël vertelt het verhaal misschien al voor de vijftigste keer, maar nog steeds weerklinken uitzonderlijke dankbaarheid en groot geluk in zijn stem. Joël Brunet is dan ook wat we ‘nen echten’ noemen; nog authentieker maken ze ze niet meer. Al decennialang bezwijkt hij voor de lokroep van het bos, de natuur vlakbij die zich op haar mooiste toont bij het ontwaken en het uitdoven van de dag. Een schoonheid die intense emoties oproept en die voor uitzonderlijke avonturen zorgt. Als geen ander weet Joël die schoonheid te vatten in beelden die bulken van de sfeer – soms direct, vaker nog dromerig mysterieus. Rode draad is evenwel altijd de ontmoeting, die intrigerend spreekt uit elk beeld alsof je het moment zelf beleefde.

Schoonheid en authenticiteit, ze worden gelukkig nog steeds gewaardeerd. Getuige daarvan de talloze prijzen die hij al in de wacht wist te slepen in de BBC Wildlife Photographer of the Year Contest, GDT, Asferico, Montier en Der…
Zonder enige twijfel raakt hij ook jouw hart met zijn lezing ‘Un monde sous nos yeux’ - overigens mét live vertaling. Afspraak op zondag 11 december met de fantastische Joël Brunet!

Lees meer over Joël...

 

Jan Leßmann & Hermann Hirsch (DE)

Piepjong zijn ze, deze ‘wonderboys’ van de Duitse natuurfotografie. Anders dan de doorsnee tiener, crashen ze om 4 uur ‘s ochtends niet na een zwaar feestje maar springen ze monter op de fiets om te gaan fotograferen.

En hoewel ze amper 10 jaar in de weer zijn met fotograferen, zie je hun beelden al opduiken in talloze internationale fotografiewedstrijden, magazines en kunstgalerijen.

De spitsbroeders trekken er samen op uit richting Scandinavië en Schotland maar brengen met evenveel overtuiging het creatieve relaas van ongewone ontmoetingen in hun achtertuin. Daarbij vinden ze elkaar niet alleen in hun onconventionele manier van kijken, ze vullen elkaar ook nog eens prima aan.

Het resultaat is een fantastische tandem die nu al bejubeld wordt door gerenommeerde natuurfotografen omwille van hun creatieve en opvallend minimalistische stijl.

Het mag dan ook niet verbazen dat ze op het Lowland Photo Festival een lezing met de titel ‘Scotland. A winter journey’ brengen. Want hoe creëer je zoveel minimalisme? En wat dan met de emotie, hoe verlies je die niet uit het oog? Het antwoord op deze en een heleboel andere vragen op zaterdag 10 december!

Lees meer over Jan...
Lees meer over Hermann...

 

Geurt Besselink (NL)

De Nederlandse natuurfotograaf Geurt Besselink staat zowat synoniem voor de heerlijkste natuurbeelden van de Veluwe. Van de Posbank tot het Hulshorsterzand: Geurt kent één van de meest iconische natuurgebieden van Nederland als zijn broekzak. 

Van de desolate en verlaten Veluwe tijdens de wintermaanden over de bedrijvige lentedrukte boordevol biggetjes en reekalfjes en de zonovergoten zomer van fleurige landschappen tot het herfstspektakel van de hertenbronst: elk seizoen weet zijn verwondering te wekken!

Dik 35 jaar Veluwe fotograferen heeft Geurt inmiddels op de teller staan. Zijn boek ‘Veluwe, onvergetelijke ontmoetingen’ was enkele jaren terug een instant succes. Een herdruk kwam er niet, wel een vervolg: ‘Veluwe, onverwacht weerzien’. Geurt komt zijn boek voorstellen tijdens het Lowland Photo Festival.

Ook struinen over de Veluwe? Mis dan zijn lezing op zondag 11 december niet. O ja, wolven uiteraard inbegrepen!

Lees meer over Geurt...

 

Marijn Heuts (NL)

Noblesse oblige: de tradtitie wil dat elke feestelijke bekendmaking van de finalisten van de Lowland Photo Contest wordt voorafgegaan door een lezing van een Lowland Photographer of the Year. Op zaterdagmiddag 10 december schittert ‘LOWPOTY 2021’ Marijn Heuts dan ook op het podium!

Marijn kaapte de hoofdprijs weg met een spannend beeld van een bever bij nacht. Geen knager vol in beeld, maar nog net een staart van de vermoedelijke dader die als een dief in de nacht de ‘crime scene’ verlaat. Je wordt zo meegezogen in de eerste aflevering van CSI Limburg!

Het stond overigens in de sterren geschreven dat Marijn Heuts ooit de felbegeerde titel van Lowland Photographer of the Year mee naar huis zou nemen. Tijdens de voorbije 5 jaar ging hij immers steevast aan de haal met tot 10 procent van alle finaleplaatsen! Je moet al een verdomd goed en zeer veelzijdig fotograaf zijn om met 1 of 2 promille van de inzendingen tot 10 procent van alle finaleplaatsen weg te kapen. En vooral: je moet een ongelooflijk stevig wedstrijdgevoel hebben om met een handvol beelden zoveel prijzen te pakken.

Zijn winnende beeld ontstond toen Marijn – na enkele vruchteloze en bibberkoude nachtelijke sessies met een op afstand bediende camera en flitsers – besloot om een cameraval in te zetten. Ondertussen werkte hij naarstig verder aan zijn beverproject. We zijn dan ook razend benieuwd naar de heerlijke beelden die hij sindsdien kon verzamelen. Je ontdekt ze exclusief tijdens zijn lezing ‘Waar een wil(g) is, is een weg’!

Een niet te missen lezing! Niet in het minst omdat Marijn behalve de titel van ‘LOWPOTY’ ook wel eens die van meest grappige Nederlandse natuurfotograaf op zijn naam zou kunnen schrijven. Hoewel ook hier de concurrentie moordend is; Marijn zal ongetwijfeld de hete adem van de even hilarische LOWPOTY’s Henri van Vliet en Arno ten Hoeve in de nek voelen…

Lees meer over Marijn...

 

Karl Van Ginderdeuren & Pieter-Jan D'Hondt (BE)


In de categorie 'speciale projectjes' gooien Karl Van Ginderdeuren en Pieter-Jan D'Hondt al jarenlang hoge ogen. Dit olijke duo boezemvrienden deelt niet alleen de passie voor natuurfotografie, ze hebben ook allebei een diploma biologie op zak. Karl verloor zijn hart aan de mariene biologie, de liefde voor de arctische biologie deed Pieter-Jan dan weer belanden aan de universiteit van Longyearbyen op Svalbard - oftewel Spitsbergen. Enkele jaren geleden brachten ze op het Lowland Photo Festival al ‘Expeditie Svalbard’, hun roadmovie richting het gletsjerblauwe Svalbard.

‘The boys are back in town’ met meer dan bijzondere, exclusieve beelden waar ze de voorbije jaren in alle stilte aan gewerkt hebben.

Zo vond je hen op zaterdag niet in de plaatselijke Ikea maar aan de keukentafel, samen gezellig infrarood sensoren in elkaar knutselend. De inzet: de meest schuwe zoogdieren – zoals de wilde kat – voor de lens halen!

Eén probleem: hoe combineer je een drukke baan en een gezin met elk weekend richting afgelegen natuur trekken? Not... Vandaar dat ze besloten de hele mikmak gewoon te automatiseren. Een technisch hoogstandje dat de beide bollebozen op zaterdag 10 december graag uit de doeken komen doen tijdens hun wildlife-lezing mét hoog Star Wars-gehalte. Voor de liefhebbers van high-speed fotografie, cameraval-fotografie, flitsers en groothoek-objectieven!

Lees meer over Karl...
Lees meer over Pieter-Jan...

 

Johannes Klapwijk (NL)

Voor dag en dauw op, in de stilte van de natuur en met alleen de opkomende zon als bondgenoot, liggen wachten voor een opwarmende libel: het maakt Johannes intens gelukkig. Zijn libellenhart maakt ook wel eens een zijsprongetje richting vlinders, bloemen, vogels en landschappen die verwondering oproepen.

Zo komt het dat Johannes je de ene keer trakteert op een extreme close-up van een smaragdlibel, de andere keer kijk je dan weer de ogen uit op een adembenemend beeld van een grutto pootjebadend in een wit tapijt van rijp. Kortom: hij weet als geen ander de variatie van elk seizoen te vangen in intrigerende beelden die één ding gemeen hebben: een verslavend sfeertje!

Heerlijk ijzig ochtendlicht en een legertje dauwdruppels helpen uiteraard een handje, maar Johannes speelt ook met perspectief en abstractie. Zo moet je af en toe verdomd goed kijken: een libellenvleugel lijkt immers soms vaker op een glas-in-lood of houtsnijwerk.

Hoe speel je met het fascinerende, vervreemdende effect van extreme close-up? Hoe breng je de ‘tijdelijke diamantjes’ het beste in beeld? En hoe maak je de juiste keuze in de zee van bokeh-variaties? Johannes Klapwijk verklapt het je op zaterdag 10 december tijdens zijn lezing ‘Eigenwijze macrofotografie’!

Lees meer over Johannes...

 

Thomas Van Puymbroeck (BE)

Ga je een dagje struinen door de prachtige 19de eeuwse Zoo van Antwerpen, dan maak je een goeie kans om er onderwaterfotograaf Thomas Van Puymbroeck tegen het lijf te lopen in het adembenemende aquarium. Niet als bezoeker, Thomas strikte er zowaar de droomjob van elke onderwaterfotograaf!

Hoewel al jarenlang gefascineerd door het leven onder water, kreeg hij de smaak van de onderwaterfotografie pas te pakken toen hij een duikcursus volgde voor zijn werk. Al na enkele duikbeurten wist hij het wel zeker: onderwaterfotografie zou zijn manier worden om de wonderen van de onderwaterwereld te tonen! Uiteraard is er de – haast letterlijke – ongeziene schoonheid, maar er is eveneens het besef dat deze verborgen wereld dringend bescherming verdient. Van ‘zijn’ Oosterschelde tot de tropische wateren: samen met zijn echtgenote trekt hij de wereld rond, op zoek naar de meest unieke duikplekken. 

Gebeten door haaien, neemt Thomas je tijdens het Lowland Photo Festival mee op een fascinerende onderwatertrip richting de witte haaien in Zuid-Afrika en de walvishaaien en voshaaien in de Filippijnen. Jaarlijks worden miljoenen haaien gedood – uit pure angst of voor lucratieve consumptie. Nochtans spelen ze als toppredator een sleutelrol in ongeveer elke oceaan. Zo houden ze immers zowel de visbestanden als de ecosystemen gezond en sterk. Of om het met een boutade van Thomas te zeggen: ‘Alleen een oceaan vol haaien, is een gezonde oceaan’.

Op zondag 11 december geniet je niet alleen van Thomas’ waanzinnige beelden van deze iconische soort, hij gaat ook dieper in op het wankele evenwicht tussen economie en natuurbehoud. Kan ecotoerisme het verschil maken voor de bedreigde haaien? Of is het toch niet zo zuiver op de graat?

Lees meer over Thomas...

 

Erik Willaert (BE)

We vallen in herhaling als we zeggen dat het fijn is om gevestigde namen naar het Lowland Photo Festival te halen, maar dat het nog net een tikkeltje spannender is om een ‘wit konijn’ voor het voetlicht te laten treden. Enter Erik Willaert!

Geen professioneel natuurfotograaf dus maar – zoals de meerderheid van ons publiek in de zaal – een gepassioneerd natuurfotograaf die ‘tussen de soep en de patatten’ zijn hobby uitoefent. Eeuwig schipperend tussen werk en gezin, toch wat tijd bij elkaar trachten te schrapen om eropuit te trekken met het fototoestel. Rings a bell?

Gelukkig weet hij zich gezegend met een dijk van een natuurgebied om de hoek: de Kalmthoutse Heide! Wanneer iedereen nog in dromenland verkeert, ligt hij er al plat op de buik te wachten op het gouden ochtendlicht dat hij in elk beeld zo prachtig weet te vatten.   
Kijk er zijn rijkgevuld portfolio eens aan op na: er is nauwelijks een onderwerp te bespeuren of Erik wist het te omgeven door die magische goudgele ochtendgloed. Licht en tegenlicht zorgen voor zachte en sfeervolle achtergronden en zetten zo elke geportretteerde soort op het hoogste schavot.

Kom deze ‘goudzoeker’ ontmoeten op zondag 11 december! Uiterst herkenbare verhalen over hinkstapspringen tussen job, familiefeesten en fotografiehutten inbegrepen!

Lees meer over Erik...

 

Brigitte van Krimpen (NL)

‘Waarom staan er zo weinig vrouwelijke natuurfotografen op het podium van het Lowland Photo Festival?’. Het is een vraag die we vaak te horen krijgen. Het antwoord is niet zo eenvoudig… Er zijn niet alleen minder fotograferende vrouwen, onze ervaring leert ook dat ze niet zo tuk zijn op lezingen geven.

Driewerf hoera dus nu de Nederlandse natuurfotografe Brigitte van Krimpen komt schitteren op ons hoofdpodium! Als kers op de taart is ze ook nog eens een fotografische alleseter én een creatieve duizendpoot!

Bovendien heeft Brigitte al bijzonder veel fotografische jaren op de teller staan, ze begon immers al met fotograferen toen ze pas 8 was. Dagen kon ze samen met haar vader doorbrengen in de DOKA waar ze toen al experimenteerde met haar beelden. Sindsdien verloor ze haar hart aan haar grote liefde: de macrofotografie. Vooral bloemen konden haar toen en nu nog steeds het meeste bekoren.

Of het nu fotograferen, tekenen of schilderen is, pure registratie komt er niet aan te pas bij Brigitte. Het creatieve en kunstige haalt altijd de bovenhand. Vandaar dat ze onophoudelijk zoekt naar vernieuwing, naar weer een nieuwe grens om te verleggen.

Brigitte is niet alleen verslingerd aan natuurfotografie, ze houdt er ook van om haar visie en tips te delen met anderen. Zo is ze sinds april 2021 samen met Loes Belovics – die ook al het podium van Lowland sierde – de drijvende kracht achter Deel de Natuur, een digitaal platform waar passie voor natuur en fotografie centraal staan.

Kortom, de geknipte persoon om op zaterdagvoormiddag 10 december de aftrap te geven van het Lowland Photo Festival! Wedden dat Brigitte ook jou zal weten te inspireren met haar lezing ‘Nature as Art’?

Lees meer over Brigitte...

 

Paul Oostveen (NL)

Te land, ter zee en in de lucht. Dat laatste vooral sinds enkele jaren want Paul Oostveen heeft zijn hart helemaal verloren aan de dronefotografie!

Het begon allemaal in 2014 toen Paul samen met zijn partner Annie richting IJsland trok – hun favoriete reisbestemming omwille van de steeds afwisselende en ongerepte landschappen – om er een helikoptervlucht te maken naar de meest impressionante vulkaanuitbarsting van de laatste 250 jaar. Het zien van de uitbarsting en het voelen van de hitte maakte dan wel een enorme indruk op Paul, het was vooral de vlucht erheen die een echte ‘eyeopener’ was. Eens je de aanblik van IJsland vanuit de lucht gezien hebt, wil je het ook vanuit de lucht fotograferen.

Aangezien het huren van een helikopter met piloot niet echt goedkoop is, besloot Paul zich te verdiepen in de wereld van de cameradrones. Al gauw bleek dat drones behalve betaalbaar ook enorm handzaam zijn én ook nog eens keigoede beelden opleveren. De beslissing was snel genomen: enkele weken later maakte Paul met zijn spiksplinternieuwe drone al de eerste foto’s boven Nederland.

Paul was meteen overdonderd door de verrassende beelden die zijn eerste dronevlucht opleverde. Een cameradrone biedt je dan ook een geheel nieuw perspectief op de wereld om ons heen. Hoewel de groothoeklens je in staat stelt om landschappen en opvallende details in beeld te brengen, toch moest Paul alle compositieregels vanaf nul opnieuw uitvinden.

Tijdens zijn lezing ‘Verrassingen vanuit de lucht’ neemt hij je mee in deze zoektocht naar vormen, patronen en kleuren. Uiteraard toont Paul niet alleen zijn mooiste beelden, hij laat ook zien hoe je zo’n drone bestuurt, hoe je een tikkeltje extra creativiteit toevoegt door bijvoorbeeld lange sluitertijden te realiseren vanuit de lucht, hoe je kan vliegen met een drone zonder de natuur te verstoren... En wat betekenen de nieuwe Europese regels nu voor jou in de praktijk?

Annie en Paul zijn al jarenlang trouwe en graag geziene bezoekers van talloze festivals zoals het Lowland Photo Festival. We zijn dan ook bijzonder blij dat we Paul voor een keertje niet in de zaal maar zowaar op het podium mogen verwelkomen!

Lees meer over Paul...

 

Natuurfotografen-collectief Deel de Natuur (NL/ BE)
Loes Belovics, Jowan Iven, Brigitte van Krimpen, Jenny Maes, Leo Deknatel e.a.
GRATIS TOEGANG TIJDENS DE MIDDAGPAUZE (12u tot 12u45) OP ZONDAG 11 DECEMBER

!

Fris, energiek en o zo creatief... Ontdek het heerlijke natuurfotografen-collectief Deel de Natuur! Waren ze online al bijzonder innemend en actief, voor een keertje treden ze ook letterlijk voor het voetlicht

Tijdens de middagpauze van zondag 11 december leiden gastvrouwen Brigitte van Krimpen & Loes Belovics jou rond in de wondere wereld van Deel de Natuur. Enkele fotografen die al enige tijd actief zijn op het online platform, halen ze op het podium zoals Leo Deknatel, Jenny Maes en Jowan Iven. Stuk voor stuk natuurfotografen van wie het werk de voorbije jaren extra zuurstof en soms zelfs - letterlijk en figuurlijk - vleugels kreeg door hun aanwezigheid op Deel de Natuur. Enkele waardevolle tips, goed onderbouwde en opbouwende commentaar... Wat heeft Deel de Natuur voor hen en hun werk betekend? En vooral: wat kan het voor jou als natuurfotograaf betekenen?

Ontdek het tijdens hun lezing 'Natuur & fotografie om te delen'! Achteraf gezellig napraten kan overigens op hun stand op onze natuur- en fotografiebeurs waar ze niet alleen hun allermooiste beelden voorstellen, maar ook gratis portfolio-besprekingen verzorgen. Gewoon even met een tablet of USB-stick langslopen op hun stand op onze beursvloer, volstaat! Wedden dat je achteraf uitstekend in de startblokken zit om deel te nemen aan hun gratis fotowedstrijd voor nieuwe gebruikers? 

Lees meer over Deel de Natuur...

 

Ontdek het lezingenprogramma
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest
Neem deel aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Het Lowland Photo Festival praktisch - openingsuren & bereikbaarheid
Onze vrijwilligers & partners

 

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be.
Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

   

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg