Onze sprekers

Van gevestigde waarde tot aanstormend talent: al vijf jaar lang haalt het Lowland Photo Festival het kruim van de nationale en internationale natuurfotografen in huis!

Wie de voorbije edities aanwezig was tijdens het grootste natuurfotofestival van de Lage Landen weet dat deze jaarlijkse hoogdagen van de natuurfotografie een absolute must zijn! Behalve het kruim van de natuurfotografen uit Vlaanderen en Nederland maakte ook een rist internationale toppers al hun opwachting tijdens het Lowland Photo Festival. Klaus Nigge, Florian Schulz, Laurent Geslin, Bruno D'Amicis, Markus Varesvuo, Theo Allofs, Neil Alldridge en Bence Maté zijn maar enkel van de grootheden die ons programma al sierden.

Ineens jouw tickets bestellen? Klik dan hier voor de rechtstreekse link naar onze webshop, tickets zijn immers al te koop!

De deuren van het onthaal gaan dagelijks open om 8u00. De lezingen in de bioscoopzaal starten omstreeks 9u15. Er zijn verschillende pauzes voorzien, waaronder een lange middagpauze. Tijdens de pauzes kan je de grote Lowland-fotografiebeurs bezoeken en eventueel ook nog een lezing van het nevenprogramma in de seminarruimte meepikken. Op zaterdag kan je tijdens de middagpauze gratis de uitreiking van de 'Lowland Photo Contest 2018' bijwonen. Het hoofdprogramma eindigt elke dag omstreeks 17u30.

 

LINE-UP LOWLAND PHOTO FESTIVAL 2018

Martin Steenhaut (BE)

De ontelbare fans van Martin kunnen eindelijk op hun lauweren rusten nu hij op de affiche van het Lowland Photo Festival prijkt. Steeds weer stelden ze de vraag waarom Martin niet op de affiche stond. Voor ons was de vraag evenwel niet zozeer ‘Waarom niet?’ dan wel ‘Wanneer wel?’… Elke editie van Lowland willen we uitpakken met steengoede natuurfotografen, om die reden moeten we dus af en toe een evidentie ‘opsparen’ voor een volgende editie.

Als erkend beroepsfotograaf is Martin in erg veel domeinen van de fotografie actief. Zijn ontegensprekelijke passie is evenwel natuurfotografie. Elk vrij moment vult hij bewust in met natuurfotografie in binnen- en buitenland. Hij runt niet alleen het natuurreisbureau Wildpix Travel – samen met de Nederlandse fotograaf Han Bouwmeester, regelmatig stelt Martin zijn werk ook tentoon en wordt zijn werk gepubliceerd in magazines. Meermaals vielen zijn beelden al in de prijzen in bekende fotowedstrijden als de Argus-fotowedstrijd, Festival Nature Namur, wedstrijd AVES Namur, World Photograpic Cup, Festival Montier-en-Der

Vogels, zoogdieren en landschappen passeren het vaakst zijn lens. Niet als trofee, maar als ode aan de kwetsbare schoonheid van de natuur.

Op zaterdag 8 december kan je genieten van zijn lezing ‘Juiste keuzes, betere natuurfotograaf'. Een thuismatch met een forse fanclub in de zaal – hopelijk blijft Martin zijn immer rustige zelve…

 

 

Mark Oomens (NL)

Boomhutten bouwen, vissen of tuinieren: van kindsbeen af vond Mark altijd wel een reden om buiten te zijn.

Het hek was helemaal van de dam toen hij er zes jaar geleden vaak op uit kon trekken als student Toegepaste Biologie. In geen tijd vergaarde hij een hoop kennis over natuur en raakte hij verslingerd aan macrofotografie – naar eigen zeggen wegens prima te rijmen met zijn perfectionistische ingesteldheid. De technische uitdagingen ervan fascineren hem mateloos, terwijl de gigantische waaier aan onderwerpen dicht bij huis hem steeds weer doet watertanden. Sterker nog: zelfs de angst die hij als kind kende voor insecten en spinnen wist hij om te buigen tot een originele inspiratiebron.

Toen hij in 2016 geselecteerd werd voor de Marius van der Sandt Academy werkte hij zelfs de prachtige serie ‘Spinnen’ uit – die overigens aan de haal ging met een finaleplaats in de Lowland Photo Contest. De serie staat vandaag symbool voor de nieuwe weg die Mark bewandelt en waarin verhalende, creatieve beelden centraal staan. De zoektocht naar alle mogelijke manieren van contrast vormt inmiddels de rode draad in zijn werk.

Op zondag 9 december brengt Mark de lezing ‘Het mysterie van de paarse mist’. Voor de insiders; inderdaad een verwijzing naar het nummer ‘Purple Haze’ van Jimi Hendrix… Mark houdt trouwens van de lezingen van Jasper Doest en Jan van der Greef. Verwacht dus geen technische rollercoaster maar een hoogstpersoonlijke vertelling die verstilling en inspiratie aandraagt.

 

Michel d'Oultremont (BE)

Michel d’Oultremont – een Belgische wildlife-fotograaf van amper 26 jaar – mocht onlangs voor de tweede keer de ‘Rising Star Award’ in de wereldvermaarde Wildlife Photographer of the Year-competitie in ontvangst nemen tijdens de plechtige ceremonie in het indrukwekkende kader van het Natural History Museum in Londen. De prijs beloont een veelbelovend, jong fotograaf (18 tot 26 jaar oud) voor een uitzonderlijke portfolio van zes beelden.  
 
Internationaal beschouwd als de Oscars van de natuurfotografie, maakt deze prijs Michel d’Oultremont in een klap wereldwijd beroemd. Dat de internationale erkenning er komt voor een portfolio – dus niet voor een enkel ‘lucky shot’ – én al voor de tweede keer (in 2014 sleepte hij de prijs al een eerste keer in de wacht), toont staalhard aan dat België met Michel d’Oultremont een klepper van wereldformaat in huis heeft!

Op zaterdag 8 en op zondag 9 december - telkens tijdens de middagpauze, om 12u25 - stelt Michel zijn gloednieuwe boek 'Yellowstone' in primeur voor tijdens het Lowland Photo Festival. Na de lezing is er alle tijd om het boek aan te kopen, te laten signeren en een praatje te slaan met hét natuurfotografietalent van België.

 

Rick van der Kraats (NL) vs. Simon Vandepitte (BE)

Tijdens deze editie van het Lowland Photo Festival breien we maar wat graag een vervolg aan de alom gesmaakte ‘Lowland Battle’ tussen Johan van de Watering (NL) en Filip van Boven (BE).

In de arena treden de ‘jonkies’ Rick van der Kraats en Simon Vandepitte om respectievelijk de kleuren van Nederland en van België te verdedigen! Beide heren zijn van geen kleintje vervaard, getuige daarvan de Highly Commended in de Jeugdcategorie voor Simon en de Runner-up in de Jeugdcategorie én een Higly Commended in de categorie Insecten & kriebelbeesten voor Rick in de Lowland Photo Contest 2017. Ook in diverse andere natuurfotografiewedstrijden gooit dit jong geweld hoge ogen.

Op zondag 9 december staan Rick van der Kraats en Simon Vandepitte tegenover elkaar tijdens hun ‘Lowland Battle’. Het publiek op de eerste rij hoeft zich overigens geen zorgen te maken; enige wapens in de strijd zijn immers hun fototoestel en hun allermooiste beelden!

 

 

Jeroen Stel (NL)

Hoewel hij de hele wereld afreist, verloor Jeroen Stel zijn hart aan de 'blauwe flitser'. Inmiddels staat de teller op meer dan 40000 ijsvogel-plaatjes.

Als selfmade-fotograaf bemerkte Jeroen hoe zijn werk langzaam evolueerde van mooie plaatjes maken tot het zoeken naar het ene beeld dat een uniek en beklijvend verhaal brengt. 'Fotografen zijn geneigd te registreren en die mooie vos of dat schattige konijntje zo groot mogelijk in beeld te brengen', aldus Jeroen. 'Onze lens is nooit lang genoeg en we neigen te vergeten dat we bezig zijn met een kunstvorm waarbij licht en compositie veel belangrijker zaken zijn dan met welke lens je werkt'.

De beelden van Jeroen zien erniet alleen geweldig uit, ze voelen ook juist aan.Jeroen maakt dan ook geen foto’s, hij brengt een verhaal. Zo scherpen zijn oog voor detail en aandacht voor de leefomgeving de schoonheid van elke foto aan tot een intrigerende beleving.

Enkele jaren geleden ging hij volop aan het experimenteren met de cameraval. Hij is dan ook de geknipte kerel om jouw wegwijs te maken in de flitsende wereld van de cameraval. Op zondag 9 december brengt Jeroen zijn lezing ‘Start to… cameraval!’.

 

 

Bart Heirweg (BE) & Jeffrey Van Daele (BE)

Beide heren zijn zo bekend dat ze amper nog een voorstelling behoeven. Ze weten niet alleen verdomd goed waar ze moeten gaan staan voor een magistrale plaat die zindert van sfeer en schoonheid, ze deinzen er ook niet voor terug om hun kennis en ervaring te delen.

Na de succesvolle theatertournee ‘Stokvis’ verwennen ze het Lowland Photo Festival met een gloednieuwe zaalshow waarin ernst en luim voortdurend haasje-over springen.

Hun exclusieve roadshow voert je richting uitgestrekt en ongerept Canada, waar Bart en Jeffrey vorig jaar rondhingen in de buurt van de Rocky Mountains om er de mistige meren, imposante bergen en abstracte landschappen te vatten tijdens de knalgele herfst. Denk er eland, coyote, chipmunk en de verscheurende roep van de bronstige wapiti-mannetjes bij en je weet dat je goed zit voor een ronduit unieke lezing!

Op zaterdag 9 december brengen Bart & Jeffrey de voorstelling ‘Canada Dry’ - wedden dat deze spitsbroeders in geen tijd de lachers op hun hand krijgen?

 

 

Jowan Iven (NL)

Het ene jaar zit je nog rustig in jouw knusse bioscoopzitje te genieten van het Lowland Photo Festival, de volgende editie maak je deel uit van de indrukwekkende line-up… Het overkwam de Nederlandse natuurfotograaf Jowan Iven.
Het Lowland Photo Festival wil immers een vinger aan de pols houden en het talent uit de Lage Landen koesteren.

Toegegeven: we hielden hem al enkele jaren in de gaten, deze begeesterde Nederlander die natuurfotografie als zijn persoonlijke zoektocht beschouwd. Altijd speurend naar het uitgesproken beeld die het gevoel van dat ene moment het beste weergeeft. Om die reden moet hij naar eigen zeggen altijd even aarden in een gebied alvorens hij de even creatieve als intense ‘samenwerking’ met de natuur aangaat.

Zonder er erg in te hebben, slopen bomen steeds vaker in zijn portfolio. Een dankbaar onderwerp voor zijn sterke abstracte werk: pijlers van rust en inspiratie, herhaling en structuur. Keer op keer bewegen ze hem tot een klare kijk.

Op zaterdag 8 december brengt deze boomlange Nederlander zijn lezing ‘Bewogen door bomen’. Jowan belooft jou alvast een unieke inkijk van de ‘making of’, boordevol tips waarmee je meteen zelf aan de slag kan!

 

 

Johan Lolos (BE)

Een half miljoen volgers op Instagram. Het is slechts weinigen gegeven. Beslist uitzonderlijk dus voor een fotograaf uit een belachelijk klein land als België. Een trouwe achterban die Johan Lolos gestaag wist op te bouwen sinds 2013, toen hij met een diploma PR op zak voor enkele jaren richting Australië en Nieuw Zeeland trok. Mooie maar vrijblijvende plaatjes laat hij achterwege, veel vaker betrap je hem immers op verhalende beelden boordevol diepgang.

 

Een ontwikkeling die hij wist door te trekken tijdens zijn vijf maanden durende road trip doorheen Europa. Van Spitsbergen over Svalbard tot Griekenland: 40 000 kilometer en 17 landen lang was Johan in de ban van de Peaks of Europe. Het resultaat is een weidse rijkdom aan natuurbeelden waarin terloops ook de verschillende culturen voor het voetlicht treden.

Wordt deze ‘influencer’ op Instagram hét wit konijn van Lowland 2018? Ontdek het op zondag 9 december tijdens Lolos’ lezing Follow your gut and dreams then end up with 500K followers on Instagram

 

 

Joris van Alphen (NL)

Het stond haast in de sterren geschreven dat Joris van Alphen het later zou schoppen tot natuurfotograaf. Als kind van twee biologen trok hij op driejarige leeftijd immers al voor het eerst op expeditie richting Afrika.
Nu 28 jaar later heeft Joris een vaste stek in Barcelona, hoewel je meer kans maakt hem te treffen overnachtend in de kroon van een vijgenboom diep in het Amazonewoud of duikend naar nog niet verkende riffen in de noordelijke Molukken… Inmiddels omspant zijn werk vijf continenten.
Overigens is hij niet alleen aan de slag als natuurfotograaf maar eveneens als filmmaker. Zo was hij een van de drijvende krachten achter de kaskraker ‘De Nieuwe Wildernis’ over het veelbesproken Nederlandse natuurgebied de Oostvaardersplassen.

Zijn werk draagt de uitgesproken stempel van een doorwinterde ‘conservation photographer’; steeds tracht Joris net die beelden te vangen die het publiek inspireren tot verandering en die een licht werpen op de complexe klimaatproblematiek. In zijn ‘conservation photography’ houden wildlife én mens gelijke tred: van de problemen die we creëren over de mensen die lijden onder de gevolgen tot zij die hun leven wijden aan de zoektocht naar een oplossing. Bijgevolg schippert Joris voortdurend tussen de intrinsieke schoonheid van de natuur en de weinig fraaie realiteit.

Op zondag 9 december doet deze Nederlandse National Geographic-fotograaf het Lowland Photo Festival aan met zijn lezing 'De kracht van het fotoverhaal'. Liefhebbers van ijzersterke beelden en een geëngageerd verhaal zitten op zondag gebeiteld!

 

 

Marc Steichen (LU)


Voor de diehardfans van het Lowland Photo Festival is deze immer sympathieke natuurfotograaf geen onbekende. Tijdens de allereerste editie van het Lowland Photo Festival pakte hij het publiek immers moeiteloos in met zijn adembenemende beelden.

Marc Steichen levert het bewijs dat een klein land als het Groothertogdom Luxemburg toch grote fotografen kan voortbrengen. Er is geen grote internationale natuurfotowedstrijd waar hij nog niet in de prijzen viel. GDT European Wildlife Photographer of The Year, BBC Wildlife Photographer of The Year, Nature’s Best in de Verenigde Staten… overal kaapt Marc Steichen de prijzen weg. In 2013 was hij zelfs dé grote winnaar van de Duitse Glanzlichter-competitie.

Vorig jaar kaapte hij de titel Lowland Photo of the Year 2017 weg in onze Lowland Photo Contest met een beklijvend beeld van een bever onder een nachtelijke sterrenhemel in de Belgische Ardennen. De prachtige beeldenreeks uit zijn beverproject leverde hem overigens ook de hoofdprijs op in de categorie ‘Portfolio’, terwijl hij met een foto uit zijn dassenproject de topper bleek in de categorie ‘Zoogdieren’.

Aangezien de traditie wil dat de Lowland Photographer of the Year halt houdt tijdens het Lowland Photo Festival, brengt Marc Steichen op zaterdag 8 december een intrigerende ‘making-of’ van zijn beverproject. Aansluitend kan je de feestelijke prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest 2018 bijwonen.

 

 

 

Thierry Vezon (FR)

Er zijn fotografen die zo vreselijk bescheiden zijn dat je er een beetje de kriebels van krijgt. De Zuid-Franse natuurfotograaf Thierry Vezon is beslist zo iemand. Nochtans geldt hij in Frankrijk als een van de ‘godfathers’ van de natuurfotografie.
Vezon pionierde in luchtfotografie en levert tot op vandaag even originele als indrukwekkende beelden af. De blijvende vernieuwing in zijn werk inspireert talloze natuurfotografen, zodat Vezon ook buiten Frankrijk een ijzersterke reputatie geniet.

Sinds jaar en dag doorkruist Thierry de Camargue; in de ban van de grote biodiversiteit in de Rhônedelta, van de adembenemende landschappen en van de symboolsoort bij uitstek: de flamingo.
Het spel van lucht, water en zandvlaktes inspireerde hem tot de iconische, abstracte reeks ‘Alchimie’. De luchtbeelden boordevol vormen, kleuren, texturen, beweging en licht zetten de verbeelding van de kijker aan het werk.

Hoe dromerig abstracte beelden kunnen zijn, ontdek je op zondag 9 december wanneer Thierry Vezon langsloopt op het Lowland Photo Festival met zijn lezing ‘Camargue entre ciel et terre’.

 

 

Stéphanie & David Allemand (FR)

Toegegeven, Stéphanie en David Allemand waren ons volstrekt onbekend. Na een bevlogen pleidooi van de Belgische topfotograaf Michel d’Oultremont vielen we evenwel als een blok voor het sympathieke stel dat bovendien barst van talent.

Hun uitvalsbasis is de Zuid-Franse regio Verdon – beroemd omwille van de Gorges du Verdon, de Europese Grand Canyon waar vale gieren zich gewillig laten fotograferen. Vreemd genoeg bleken Stéphanie en David niet zozeer begeesterd door vale gieren, dan wel door uilen. Evidenties en platitudes zijn dit unieke duo dan ook vreemd.

Meer dan tien jaar lang bereisde het tweetal Europa – van de Scandinavische oerbossen tot de Spaanse laagvlaktes – om alle uilensoorten voor de lens te halen: van het pietepeuterige steenuiltje tot de imposante oehoe. Een toevallige trouvaille van een bosuil in een stokoude eik vlakbij hun huis, bracht hen in de ban van de magische nachtdieren. Elke ontmoeting voerde hen verder in de wereld van het verdoken volkje.

Neem op zaterdag 8 december samen met Stéphanie en David een duik in hun poëtische avontuur ‘Owls’, een magische lezing 'à quatre mains’!

 

Hannes Lochner (SA)

Wanneer we Hannes Lochner uitnodigen voor het Lowland Photo Festival, blijkt hij net een ‘stressmomentje’ te hebben. Hij en zijn vrouw Noa zien zich namelijk omsingeld door dozen boordevol persoonlijke spullen waarmee ze nu – na tien jaar leven in een tent – hun eerste huis moeten inrichten…

Niet minder dan zes jaar bracht hij door in de Kalahari waar hij honderden uren inspirerende beelden maakte van de adembenemende landschappen en hun betoverende inwoners.
Hoewel de immer bescheiden Hannes een bloedhekel heeft aan ‘blown up descriptions’ zoals ‘internationally awarded’, ‘groundbreaking’ en ‘creative mastery’ kunnen we er niet omheen als we het over zijn werk hebben. Hannes Lochner is en blijft immers een van de meest authentieke wildlife-fotografen voor wie natuurfotografie niets minder dan een kunstvorm is. Nog voor hij aan de slag gaat, ziet hij het eindresultaat al voor ogen – een alom bejubelde techniek die resulteert in uitzonderlijke beelden. Zijn talent scherpt elk beeld aan tot een wereld vol schoonheid en verwondering.

Op zaterdag 8 december wordt het 100% genieten tijdens Hannes’ lezing ‘Africa, my life in the bush’. De man is niet alleen bijzonder warmhartig en grappig, zijn talent maakt elk van zijn beelden ook bijzonder en ontroerend. Bovendien krijg je een unieke inkijk in leven en werk van een wereldberoemd wildlife-fotograaf die dik tien jaar ‘in the bush’ leefde. Kortom, niet te missen!

 

 

Alex Mustard (GB)

Stellen dat Alex Mustard de Mozart onder de onderwaterfotografen is, het is beslist niet overdreven. Amper 9 jaar oud vond je hem al onder water met zijn fototoestel. Sinds 2014 is hij overigens ook voltijds aan de slag als onderwaterfotograaf. De internationale natuurfotografiewedstrijden waarin Alex uitblonk opsommen, zou ons een eeuwigheid kosten. Tientallen keren won hij in de BBC Wildife Photographer of the Year, in 2013 werd hij – als allereerste onderwaterfotograaf ooit – de GDT European Wildlife Photographer of the Year.

Zijn boek ‘Reefs Revealed’ won de International Grand Prize voor het beste onderwaterfotografieboek, terwijl zijn praktijkgerichte ‘Underwater Photography Masterclass’ in geen tijd een internationale bestseller werd die amper twee weken na verschijning al aan een herdruk toe was.

Dr. Alex Mustard, de man wordt eveneens beschouwd als een van de meest invloedrijke mariene biologen van Groot-Brittannië, publiceerde in de loop der jaren ook honderden wetenschappelijke artikelen en bijdragen over het leven onder water en over onderwaterfotografie. Als doorgedreven perfectionist ontwikkelde hij zelfs zijn eigen wagen én eigen filters.

‘Hoe doet hij het toch?’ vragen talloze internationale topfotografen zich voortdurend af. Wel, jij komt het te weten tijdens Alex’ lezing 'Opportunities Underwater' op het Lowland Photo Festival! Niet te missen, deze unieke inkijk in het fascinerende werk van Alex Mustard – door velen overigens aangeduid als de enige opvolger van de wereldberoemde Franse oceanograaf Jacques Cousteau…

 

 

Audun Rikardsen (NO)

Zijn jeugd in een piepklein vissersdorpje in het noorden van Noorwegen leverde Audun een levenslange fascinatie op voor de arctische ruige landschappen, cultuur en wildlife – zowel boven als onder het wateroppervlak…

Uit zijn fotografie spreekt zijn passie voor de arctische kustlijn die hij telkens weer met originele en ongebruikelijke perspectieven voor het voetlicht plaatst. Sinds hij in 2009 aan de slag ging als fotograaf, dacht hij een waar arsenaal aan baanbrekende perspectieven uit die hem een resem gerenommeerde prijzen opleverde zoals de ‘Portfolio Award’ in de BBC Wildlife Photographer of the Year-competitie. Ook in wedstrijden als die van de GDT, Nordic Nature Photography, Natures Best, Oasis… schoot hij al de hoofdvogel af.

Hoewel hij de handen vol heeft met natuurfotografie- en documentaires, blijft de overigens bijzonder grappige Audun nog steeds fulltime aan de slag als professor biologie aan universiteit van Tromsø, waar zijn geniale beelden zijn wetenschappelijk werk stofferen en zijn studenten inspireren.

 

 

Ontdek het lezingenprogramma
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Lees meer over de grootse natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest 2018
Doe mee aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Onze vrijwilligers & partners

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be. Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg