Dagexcursie wolvensporen in Belgisch Limburg (LAATSTE PLAATS!)

Datum: 
zaterdag, 25 november 2023
Locatie: 
Afspraak om 10u in de regio Oudsbergen - Houthalen-Helchten; de exacte afspraakplaats wordt alleen meegedeeld aan de ingeschreven deelnemers.

Foto: Jan Loos

Het winterhalfjaar is de ideale periode voor een dagexcursie wolvensporen! Zo’n dagexcursie duurt van 10u tot 17u.

Al wandelend met veel tussenstops geven we eerst een hoop informatie over hoe wolven leven en alles wat je moet weten over hun voedselvoorkeur, gedrag etc.

Vervolgens geven we aan de hand van prenten een uiteenzetting over het herkennen van wolvensporen en de verschillende gangen: stap, draf en galop. Uiteraard leggen we ook het onderscheid met hondensporen uit.

Als het theoretische deel verwerkt is, zijn we aangekomen op een plek waar wij jou met bijna 100% zekerheid echte wolvensporen kunnen tonen, vaak zowel drafsporen als galopsporen. Dat is vrij uniek, want bijna nergens anders in de Lage Landen kunnen lesgevers zomaar echte wolvensporen tonen zonder de kerngebieden van de wolven te betreden.

Foto: Jan Loos

We gaan de wolven dus niet opzoeken in hun kerngebieden - dat mag ook niet want militair domein - maar vinden sporen in de gebieden die ze gebruiken om van het ene naar het andere kerngebied te lopen, ergens op het grondgebied van Oudsbergen, Houthalen-Helchteren of Hechtel-Eksel. De exacte locatie wordt soms maar een dag op voorhand bepaald, omdat we altijd de meest geschikte plek van dat moment uitkiezen voor de opleiding.

Je leert afdrukken van voor- en achtervoet herkennen en opmeten. Door een spoor in het zand of op een akker te volgen en verschillend gekleurde barbecueprikkers te plaatsen bij elke pootafdruk, leer je patronen herkennen en het onderscheid maken tussen stap, draf en galop.

Tegen de avond hebben wolven én wolvensporen geen geheimen meer voor jou!

Deelname: 
75 euro p.p. voor leden of nieuwe leden van Landschap vzw, 90 euro p.p. voor niet-leden.

Ledenvoordeel

Ons lidmaatschap is een gezinslidmaatschap. De ledenkorting geldt voor alle leden van een gezin (maximaal twee volwassenen + kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze activiteit. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop. Als je het lidmaatschap mee in jouw winkelmandje stopt, mag je voor deze activiteit de optie ‘reeds lid’ kiezen!

Foto: Jan Loos

Inschrijven:

Voor deze wandeling inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de webshop van Landschap vzw.

Afspraak: 
Afspraak om 10u in de regio Oudsbergen - Houthalen-Helchten; de exacte afspraakplaats wordt alleen meegedeeld aan de ingeschreven deelnemers. Einde omstreeks 17u.

Bij inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. Wij voorzien dan voor jou een plaats en verwachten jou op de gekozen datum om 10u; de exacte afspraakplaats bezorgen we jou nog per e-mail in de week voor de activiteit.

Meer info: 
+32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of activiteiten@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg