De Grote Oversteek van de Hoge Venen

Datum: 
zondag, 7 mei 2023
Locatie: 
Natuurpark Hoge Venen-Eifel

Wandelaars tijdens De Grote Oversteek - foto: Eastbelgium

Geen voorjaar zonder De Grote Oversteek van de Hoge Venen! Op zondag 7 en zondag 21 mei organiseert Landschap vzw​ de negende editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen.

Traditiegetrouw stippelen we elk voorjaar weer gloednieuwe routes uit in telkens weer een ander deel van de uitgestrekte en robuuste Hoge Venen.

Dit keer gaan we wandelen in het noorden van het nationaal park, in het enorme veen- en bosgebied tussen Eupen en Monschau. Dat omvat onder meer pareltjes als Steinley Venn / Imgenbroicher Venn, Allgemeines Venn, Brackvenn, Kutenhart, de valleien van Wezer, Steinbach, Eschbach, Getzbach en Helle, het verlaten veendorp Reinartzhof en het gigantische stuwmeer van Eupen. Het recept voor een onvergetelijke wandeling in onvervalste wildernisnatuur!

Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een degelijke routekaart en/of routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps). De wandelroutes variëren in lengte van 10 tot 30 kilometer. Ruwweg heb je de keuze uit 10 km, 15 km, 20 km, 25 km of 30 km.

Onze pendelbussen halen jou op aan het station van Eupen of op de parking bij het stuwmeer van Eupen om 8u15, 9u15, 10u15 of 11u15. De bus brengt jou naar een startpunt - overeenkomstig de gekozen wandelafstand - ergens langs de N67 richting Monschau. Vanaf jouw startpunt wandel je dan terug naar de horeca bij het stuwmeer. Vanaf het stuwmeer voorzien wij ook weer een pendelbus terug naar het station.

We willen iedereen aanmoedigen om maximaal met de trein te komen! Kom je toch met de wagen, dan is er voldoende parkeergelegenheid bij het stuwmeer of - als die parking zou vollopen - op diverse grote parkings (tussen station en stuwmeer) die bediend worden door onze pendelbussen; daarover krijg je als ingeschreven deelnemer meer info en concrete richtlijnen in de laatste weken voor het evenement.

Deelname: 8 euro per persoon.

Inschrijven: bij inschrijving - uitsluitend via onze webshop - kies je het aantal deelnemers en duid je aan of we jou mogen verwachten aan het station of aan het stuwmeer van Eupen, en om hoe laat. De pendelbussen vertrekken om 8u15, 9u15, 10u15 en 11u15.

INSCHRIJVEN voor De Grote Oversteek op 7 mei: De Grote Oversteek – zondag 7 mei 2023 – Doe mee met Landschap vzw!

INSCHRIJVEN voor De Grote Oversteek op 21 mei: De Grote Oversteek – zondag 21 mei 2023 – Doe mee met Landschap vzw!

Niet voor iedereen…

Op delen van het parcours tref je modder, veen, boomwortels en rotsen, en af en toe een helling. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige, waterdichte wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende wandelafstanden voorzien - bovendien met 4 verschillende startmomenten - zal het nergens langs het parcours druk worden.

 

Praktische info

Als je bent ingeschreven, ontvang je van ons in de week voordien per mail een link naar alle routekaarten, eventuele routebeschrijvingen en bijhorende gpx-bestanden die overeenkomen met alle mogelijke wandelafstanden van De Grote Oversteek.

Daarnaast ontvang je ook nog een praktische briefing per mail. Op de dag zelf - op de startplaats dus - krijg je van ons ook een kopie van de documenten die relevant zijn voor de door jou gekozen wandelafstand. Kan je het routekaartje of de routebeschrijving thuis niet printen, dan is dat dus geen enkel probleem. Wij zorgen ervoor!

De routekaartjes en/of routebeschrijvingen volstaan om de wandeling(en) te doen. Wij zochten voor jou de allermooiste wandeltrajecten uit, deels gebaseerd op het knooppuntennetwerk, maar deels ook buiten dat netwerk. De gpx-bestanden zijn slechts een hulpmiddel voor wie een wandel-gps of een navigatie-app op de smartphone gebruikt, maar ze zijn zeker geen must om het parcours te kunnen afleggen.

Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig. De routekaarten en onze aanvullingen daarbij volstaan om de wandeling tot een goed einde te brengen!

Lidmaatschap

Ons lidmaatschap is een gezinslidmaatschap. De ledenvoordelen gelden voor alle leden van een gezin (maximaal twee volwassenen + kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen en word lid. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

INSCHRIJVEN

Inschrijven voor De Grote Oversteek - via onze webshop - is een must. Klik op één van onderstaande links:

Inschrijven voor De Grote Oversteek op 7 mei: De Grote Oversteek – zondag 7 mei 2023 – Doe mee met Landschap vzw!

Inschrijven voor De Grote Oversteek op 21 mei: De Grote Oversteek – zondag 21 mei 2023 – Doe mee met Landschap vzw!

Mannetje goudvink - foto: Hugo Willocx

Meer info

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg