Start basiscursus natuurfotografie met Sandy Spaenhoven in Gavere

Datum: 
woensdag, 22 september 2021 tot woensdag, 20 oktober 2021
Locatie: 
Den Oever - zaal Hercules, Onderstraat 9 in BE-9890 Gavere

Landschap vzw en natuurfotografe Sandy Spaenhoven organiseren complete basiscursussen natuurfotografie in Diest (regio Lummen-Tessenderlo-Bekkevoort) en in Gavere (regio Gent-Deinze-Oudenaarde-Zottegem). Hieronder lees je de details voor de cursus in Gavere. Klik hier voor alle info over de cursus in Diest.

Deze 7-delige cursus is ideaal voor fotografen die zich willen verdiepen in natuurfotografie. Je leert hier de basisprincipes van fotografie en hoe je ze toepast in de natuurfotografie. Eens je deze theorie en praktijk beheerst, leer je in de volgende lessen hoe je planten, dieren en landschappen in beeld brengt. De workshops leren je de principes toepassen in de praktijk. We leggen de nadruk op techniek, compositie en creativiteit. 

Met deze cursus wil Sandy jou een stevige basis bijbrengen. 

Theorie en praktijk wisselen elkaar af. Je leert uit theorie, praktijk en het bespreken van jouw eigen foto’s en die van jouw medecursisten.

Leslocatie

De theorielessen worden gegeven in Den Oever - zaal Hercules, Onderstraat 9 in BE-9890 Gavere (regio Gent-Deinze-Oudenaarde-Zottegem).

CURSUSINHOUD

Basisbegrippen
 
- Fotografie
- Bestandsformaat (JPEG versus RAW)
- Witbalans
 
Materiaal
 
- Camera's (beeldresolutie, beeldsensor, soorten digitale camera's,...)
- Objectieven (soorten objectieven)
- Statieven en stafiefkoppen
- Flitsers
- Filters
- Fototassen
 
Belichting
 
- Basisbeginselen van belichting: diafragma, sluitertijd en ISO
- Belichtingsdriehoek: hoe verhouden diafragma, sluitertijd en ISO zich t.o.v. elkaar?
- Een foto correct belichten
- Belichtingscompensatie
- Interpretatie van het histogram
 
Compositie
 
Wat is compositie?
- Compositieregels
 
Beeldbewerking
 
- Korte introductie beeldbewerking
- Korte demo Lightroom
 
Een aantal nuttige apps i.f.v. natuurfotografie
 
Oefenen op locatie (3 praktijklessen) 
 
Beeldbespreking (tijdens 3 theorielessen)

Zinkviooltje - foto: Sandy Spaenhoven

Programma

De cursus bestaat uit 4 theorielessen op woensdagavonden (van 19u tot 22u) en 3 praktijklessen in het veld op zondagen (van 9u tot 12u30).

Les 1 : theorie – woensdag 22 september (19u-22u)

Les 2 : praktijk – zondag 26 september (9u-12u30)

Les 3 : theorie – woensdag 29 september (19u-22u)

Les 4 : praktijk – zondag 3 oktober (9u-12u30)

Les 5 : theorie – woensdag 13 oktober (19u-22u)

Les 6 : praktijk – zondag 17 oktober (9u-12u30)

Les 7 : theorie – woensdag 20 oktober (19u-22u)

Voor wie?

Deze basiscursus gaat ervan uit dat je nog geen voorkennis hebt, of de algemene principes van fotografie nog eens wil opfrissen.

Sandy wil je graag naar een hoger fotografisch niveau tillen. Haar hoofddoel is dat je na deze cursus een foto technisch perfect kan uitvoeren. Ze wil ook graag bereiken dat je onderwerpen creatief benadert, en dat je een interessante compositie kan maken. Tot slot krijg je een indicatie van hoe je foto's kan nabewerken en leer je dat je daarmee al rekening moet houden nog voor je de foto neemt.

Jij wil een kritische bespreking van jouw foto's om jezelf zoveel mogelijk groeikansen te bieden? Je wil een stevige basiskennis natuurfotografie en handvaten voor in het veld? Dan ben jij de ideale kandidaat om deze cursus te volgen!

Beschik je al over meer ervaring? Kan je als het ware jongleren met diafragma, sluitertijd en ISO waarde? Ben je al zo ervaren dat je een beeld ziet en de foto onmiddellijk kan nemen met de juiste instellingen en technisch correct uitgevoerd? Dat je weet met welke moeilijkheden je te kampen hebt bij digitale beeldverwerking en hoe je deze oplost? Dat je weet welk materiaal je nodig hebt, hoe je ’s ochtends vroeg een vlinder kan vinden, hoe je een ree benadert, hoe je een plant met een soft focus effect fotografeert? Dan beheers je al te veel voor deze cursus en is eerder een verdiepende workshop aanbevolen.

Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 10

Prijs

De normale prijs voor deze cursus is 270 euro, maar leden van Landschap vzw krijgen 10% korting en betalen dus 243 euro! Koffie, thee en water tijdens de theorielessen zijn inbegrepen. Ook een cursustekst is inbegrepen in de prijs. Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de fikse ledenkorting op de cursus.

Je kan slechts inschrijven voor de volledige cursus. Het is niet mogelijk aparte delen te volgen. Sandy wil je gedurende een heel traject begeleiden. Het deelnamebedrag en het aantal lessen ligt dus vast. Wil je toch graag deelnemen en kan je één keer niet aanwezig zijn? Contacteer Sandy via sandyspaenhoven@gmail.com en jullie vinden vast samen een oplossing.

Inschrijven

Info en inschrijven voor deze cursus via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos). Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je recht op korting. Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 22 euro per jaar; met een korting van 27 euro op de cursus verdien je het lidgeld dus meteen terug! 

Goed om weten:

  • In de volgende jaren zal Sandy met Landschap vzw verdiepende workshops aanbieden die verder bouwen op de basiscursus.
  • Koop niets vooraf aan speciaal om deze cursus te volgen! In de cursus krijg je advies over welk materiaal geschikt is, welke merken zijn aanbevolen, wat je beter niet koopt...

Meer info: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg