Zomerwandeling in de Ziepbeekvallei

Datum: 
zaterdag, 21 augustus 2021
Locatie: 
Afspraak om 14u op de kleine parking naast de woning Weg naar Zutendaal 199, BE-3630 Opgrimbie-Maasmechelen. Einde rond 17u.

Natte heide met beenbreek - foto: Bob Luijks

De vallei van de Ziepbeek – ook wel Zijpbeek genoemd – is gelegen in het hart van het Nationaal Park Hoge Kempen. Het natuurgebied strekt zich uit tussen de steilrand van het Kempens Plateau aan de ene kant en de dorpskernen van Opgrimbie (Maasmechelen) en Rekem (Lanaken) in het Maasdal aan de andere kant. De vallei rond de bovenloop is niet alleen oogverblindend mooi, ze behoort zonder twijfel tot de meest waardevolle natuur van de Lage Landen! De weidse Ziepbeekvallei bestaat uit een mozaïek van gagelstruwelen, droge en vochtige heide, elzenbroekbossen, moerassen, vennen en vijvers. Ze is omzoomd door hoge landduinen die grotendeels beplant zijn met naald- en loofbossen.

Een flink deel van het terrein bestaat uit vochtige heide met gewone dophei, pijpenstrootje en heel veel gagel. Elk jaar worden delen van de natte heide gemaaid om de vroegere soortenrijkdom te herstellen. Waar gemaaid en geplagd is, wordt de hoge, monotone vegetatie doorbroken om plaats te maken voor een prachtige plantengemeenschap met veel beenbreek, witte en bruine snavelbies, heidekartelblad, liggende vleugeltjesbloem, veenpluis, moeraswolfsklauw, kleine en ronde zonnedauw, veenmossen en opvallend veel klokjesgentianen en tormentil. De inspanningen van het natuurbeheer worden hier rijkelijk beloond! In de Ziepbeekvallei groeien ook twee zeldzame orchideeën: de veenorchis en de tengere heideorchis.

Het water van de Ziepbeek is voedselarm en zeer zuiver. In het bovenstrooms gedeelte komen vier vissoorten voor: zonnebaars, Amerikaanse hondsvis, snoek en beekprik. Die laatste is een Europees beschermde soort en komt hier nog in behoorlijke aantallen voor. Iets om te koesteren! Het natuurgebied is ook bekend om zijn rijke insectenfauna. Langs de heldere Ziepbeek patrouilleren geel-zwart gestreepte gewone bronlibellen als vliegende tijgers, op jacht naar kleinere insecten. Andere typerende soorten zijn beekoeverlibel, viervleklibel, grote keizerlibel en speerwaterjuffer. De struikjes in de heide verbergen vaak mooie dagvlinders, onder meer groentjes en boomblauwtjes.

Met wat geluk kan je hier drie soorten reptielen tegenkomen: de gladde slang, de levendbarende hagedis en de hazelworm. De amfibieën zijn vertegenwoordigd door de gewone pad, de bruine kikker en het groene kikkercomplex. Boven de heide klinkt regelmatig het krassen van de roodborsttapuit. In de bossen aan de rand van het gebied leeft de zwarte specht. Boomvalken maken jacht op libellen, terwijl wespendieven het op wespennesten voorzien hebben. Uiteraard zijn ook buizerd, sperwer en havik van de partij. Grotere bewoners van de Ziepbeekvallei zijn reeën, wilde zwijnen en vossen; zij vinden hier een droom van een leefgebied!

Als wandelgebied is de Ziepbeekvallei in elk seizoen wondermooi, maar de biodiversiteit in de zomer is gewoonweg adembenemend! Op 21 augustus zullen de klokjesgentianen volop in bloei staan, een lust voor het oog!

Afspraak: om 14u op de kleine parking naast de woning Weg naar Zutendaal 199, BE-3630 Opgrimbie-Maasmechelen. Einde rond 17u.

Deelname: gratis voor leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin. Wel even vooraf inschrijven via activiteiten@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg