De Grote Oversteek

In een notendop
De Grote Oversteek, dat is dé wandelbelevenis van het jaar in de allermooiste natuurgebieden van de Lage Landen! Van de Hoge Venen over de Kalmthoutse Heide tot het Nationaal Park Hoge Kempen: een heerlijke dag lang ontdek je de allermooiste plekjes!

Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving of een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps. Twijfel je toch even, dan kan je beslist rekenen op één van de medewandelaars om jou de weg te wijzen. 

Elk jaar stippelen we een gloednieuw parcours uit met wandelafstanden die ruwweg variëren van 5 kilometer tot 36 kilometer. Vanaf 8u30 tot 11u30 kan je je aanmelden en meteen vertrekken. Onze pendelbussen brengen jou naar de droppingzone die overeenkomt met de afstand die je wenst te wandelen. Welke afstand je ook kiest, het eindpunt van jouw wandeling is de parking waarop je jouw wagen achterliet. Handig toch? 

Overigens wordt het nergens langs het parcours te druk. We voorzien immers zoveel verschillende wandelafstanden en vertrekmomenten dat de deelnemers mooi gespreid aan hun Grote Oversteek beginnen.


Praktisch
De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht boordevol natuur. Vandaar dat we er elke keer weer naar streven om zo min mogelijk verharde wegen op te nemen in onze routes. Modder, veen, boomwortels, rotsen of zandige paden begeleiden dan ook jouw wandeling. Om die reden zijn degelijke, waterdichte wandelschoenen een must om De Grote Oversteek zonder pijnlijke voeten tot een goed einde te brengen.

Denk er ook aan om tijdens onze winterse edities voldoende warme kledij te voorzien en tijdens de zomerse edities te denken aan zonnecrème, lichte kledij, een zonnehoedje en voldoende drinken. Vergeet in geen geval jouw picknick mee te nemen! Onderweg vind je altijd wel picknickbanken, picknicktafels of andere idyllische picknickplekjes.

Toiletten en horeca tijdens jouw tocht zijn altijd een pluspunt. Vandaar dat we er alles aan doen om beide te voorzien. Omwille van de afgelegen ligging van veel natuurgebieden lukt dat evenwel niet altijd. Eens alle concrete info over de volgende Grote Oversteek bekend is, vind je alle info hieromtrent in onze activiteitenkalender. Hetzelfde geldt overigens ook voor de bereikbaarheid van het startpunt met het openbaar vervoer. Ook daarover verneem je alles eens alle praktische details van de volgende Grote Oversteek bekend zijn.

Honden zijn helaas niet toegelaten op de pendelbussen van De Grote Oversteek. Toch jouw viervoeter meenemen? Laat ons dat even weten door een mailtje te sturen naar activiteiten@landschapvzw.be. We zoeken dan graag samen naar een oplossing op maat.

Foto: Eastbelgium

Info & inschrijven
Eens alle concrete details bekend zijn, kan je alle info over De Grote Oversteek nalezen in de activiteitenkalender op de website van Landschap vzw. Inschrijven kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw.

Je ontvangt dan kort voor de wandeldag per mail een link naar een set van routekaarten en bijhorende gpx-bestanden die overeenkomen met verschillende wandelafstanden. De routekaartjes volstaan om de wandeling(en) te doen. De gpx-bestanden zijn slechts een hulpmiddel voor wie een wandel-gps of een navigatie-app op de smartphone gebruikt, maar ze zijn zeker geen must om het parcours te kunnen afleggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig. Indien nodig voorzien we eveneens een gedetailleerde routebeschrijving. 

Toch nog vragen? Contacteer ons via info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos).

De Gouden Oversteek - 16 & 24 april 2022
Op zaterdag 16 april en zondag 24 april 2022 organiseert Landschap vzw​ de achtste editie van De Grote Oversteek, een wandeling langs de allermooiste plekjes van de Hoge Venen. Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een degelijke routekaart en/of routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps).

Elk jaar stippelen we een volledig nieuw parcours uit. In 2022 trekken we door de venige valleien aan de zuidoostelijke rand van de Hoge Venen. Vorig jaar deden we dat ook al, maar toen konden we door de coronacrisis geen pendelbussen inleggen om de wandelaars weg te voeren naar veraf gelegen startpunten en moesten we noodgedwongen lusvormige wandelingen uitstippelen. In 2022 gaan we opnieuw voor een échte oversteek, inclusief een buspendel naar de verschillende startplaatsen die overeenkomen met wandelafstanden van ongeveer 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km of 35 km.

We flirten de hele tijd met de Belgisch-Duitse grens en rijgen de natuurpareltjes aan elkaar tot een uniek wandelparcours: het Perlenbachtal, het Fuhrtsbachtal, de Schwalmbach, de Galgenberg en de Bieley-rots, de rand van het militair domein van Elsenborn, de Liechtenbach, het Oleftal, de Jansbach en het dal van de Holzwarche, allemaal passeren ze de revue!

In het snoer van valleien waar je doorheen wandelt, beleven op dat ogenblik miljoenen wilde narcissen het hoogtepunt van hun bloei. Omdat we werkelijk wandelen in een zee van goudgele narcissen, doopten we deze wandeling ‘De Gouden Oversteek’.

Voor meer info en inschrijven: klik hier.

Nog geen lid van Landschap vzw?
Lees hier de korte voorstelling, ontdek de talloze ledenvoordelen en word lid!

Je kan het lidmaatschap ook aankopen in onze webshop wanneer je jouw tickets boekt voor De Grote Oversteek. Dankjewel om ook het lidmaatschap toe te voegen aan  jouw winkelmandje!

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg