Zo’n 270 km ten zuiden van Parijs, in het Departement Indre, vind je het Regionaal natuurpark van La Brenne. Met een oppervlakte van bijna 200 000 ha, gesitueerd tussen Chateauroux en Poitiers, is het natuurpark van La Brenne één van de best bewaarde geheimen van Frankrijk.
Land van duizend meren
Deze streek wordt ook wel ‘het land van de duizend meren’ genoemd, maar dat is een understatement! In werkelijkheid zijn het er veel meer. Het relatief vlakke noordelijke deel van La Brenne is werkelijk bezaaid met ondiepe viskweekvijvers, zo’n 2 500 in totaal. Veel van die vijvers waren er al in de middeleeuwen; dit is dus een streek met een traditie!
La Brenne bestaat uit kleine dorpen en gehuchtjes, verspreid gelegen en verbonden door een netwerk van kleine, pittoreske weggetjes met weinig verkeer. Omdat de zware kleigrond zeer moeilijk te bewerken is, zijn de twee belangrijkste activiteiten visteelt en veehouderij. Industrie is helemaal afwezig en ook grote agglomeraties zal je hier niet vinden.
Het beste van twee werelden
Via brede rietkragen gaan de natte milieus rond de talloze vijvers naadloos over in golvende weilanden, omringd door prachtige oude loofbossen. Je komt ogen te kort om de schitterende mozaïek van biotopen te overzien. Want er zijn niet alleen de vijvers, weilanden en bossen, die zijn ook nog eens met elkaar verbonden via prachtige hagen en houtkanten en bloemrijke wegbermen.
Behalve ogen kom je hier ook tijd te kort, tijd om een volledig beeld te krijgen van de werkelijk spectaculaire biodiversiteit: 1 600 soorten planten, 62 soorten libellen, liefst 10 soorten reptielen en 14 soorten amfibieën, ruim 260 vogelsoorten, meer dan 100 soorten dagvlinders en talloze andere ongewervelden.
La Brenne is de streek waar het noorden en het zuiden elkaar ontmoeten. Je vindt hier haast alle soorten van de Lage Landen, maar ook typische vertegenwoordigers van een mediterraan milieu. Bijeneter, hop, koereiger, cirlgors, boomkikker, bidsprinkhaan en de felgroene smaragdhagedis bijvoorbeeld, om maar even de sfeer te schetsen. Of blauwoogvlinder, Europese moerasschildpad, grauwe klauwier, zwarte wouw en witwangstern. Het beste van twee werelden komt hier samen!
Van aalscholver tot zwijn
Op en rondom de vijvers krioelt het van de watervogels. Alle Europese reigersoorten – inclusief ralreiger, purperreiger, woudaapje, roerdomp, kwak en 2 soorten zilverreigers – komen hier voor, sommige broedend in gemengde kolonies pal voor één van de 16 comfortabele vogelkijkhutten. Vanuit die hutten zie je ook witwangsternen, geoorde futen, krooneenden, steltkluten, gezellig knabbelende beverratten, en met wat geluk zelfs een ringslang of een adderringslang.
Maar let op, het zijn niet alleen ongevaarlijke ringslangen die hier de dienst uitmaken. Met de geelgroene toornslang of de aspisadder, bijvoorbeeld, kan je maar beter geen ruzie krijgen. Dat zoveel slangen ook de slangenarend aantrekken, is dan weer mooi meegenomen…
Ook wildspotters komen hier aan hun trekken. In de schemering trekken we er op uit om vossen, marters, everzwijnen, reeën en edelherten te spotten, en daarbij pikken we graag ook nog kerkuil en nachtzwaluw mee.
Glijden tussen waterjuffers
In het meer reliëfrijke zuiden van La Brenne stromen twee rivieren in diep uitgesleten valleien: de Anglin en de Creuse. Allebei zijn ze prachtig om zien, zeker in de periode waarin wij er zijn. Dan zijn de rivieren immers bedekt met drijvende pakketten van bloeiende waterranonkels waarboven duizenden elegante weidebeekjuffers fladderen. Een lust voor het oog! In de loop van onze vakantie trekken we er zeker een dag met de kano op uit om de Creuse of de Anglin van héél dichtbij te beleven.
Cultuur snuiven
Vanuit je kano zie je bijeneters broeden in de zandige overs van de rivier, maar je passeert ook indrukwekkende rotsformaties en de middeleeuwse burcht van Angles-sur-Anglin. Dit pittoreske dorpje - één van de mooiste dorpjes van Frankrijk - schreeuwt om een bezoek met aansluitend een diner op het gezellige dorpspleintje. Als het restaurant van ons hotel een rustdag heeft, eten wij in stijl in Angles-sur-Anglin!
Voor elk wat wils
Uiteraard passen we ons aan aan de interesse van elke deelnemer. We zullen veel samen op pad zijn, maar met wat overleg is het ook mogelijk dat de fervente natuurfotograaf zich een halve dag in een speciale fotografiehut opsluit op 20 meter van een gemengde reigerkolonie, terwijl de vlinderfanaat zich kan uitleven in een vlakbijgelegen natuurgebiedje met sleedoornpage, keizersmantel, blauwe en kleine ijsvogelvlinder, kolibrievlinder, glasvleugelpijlstaart, koningspage, grote vuurvlinder, witbandzandoog, knoopkruidparelmoervlinder en duizenden dikkopjes en oranje zandoogjes. Plantenliefhebbers kunnen zich ondertussen vergapen aan moeraswespenorchis, zomerbitterling en klokjesgentiaan in het galigaanmoeras, of zich verwonderen over de droge 'buttons' vol bezemdopheide. Hier is héél veel mogelijk!
Fotohutten en ochtendexcursies inbegrepen!
Deze reis staat open voor zowel fotografen als niet-fotografen. De fotografen kunnen erop rekenen dat er echt tijd is voor fotografie tijdens de excursies. Méér nog: elke ochtend krijgen zij de kans om al héél vroeg post te vatten in één van de kijkhutten of de speciale fotografiehut midden in de grootste reigerkolonie. De gidsen brengen jou er graag naartoe en gaan ook zelf mee reigers spotten. Roerdomp en woudaap leiden een verborgen bestaan in het riet en vliegen af en toe eens langs, maar koereigers, purperreigers, kleine zilverreigers en kwakken vormen bonte kolonies die bulken van de activiteit. Begin juli zitten de reigerkolonies letterlijk bomvol en vliegen de volwassen dieren permanent heen en weer met voedsel voor hun kroost. Je weet echt niet waar eerst kijken/fotograferen! De reigers zijn letterlijk overal om je heen, aan alle kanten, tot zelfs vlak voor de luikjes van de hut. Nog voor het ontbijt kan je al enkele uren bezig zijn met fotograferen, of gewoon kijken, want uiteraard geldt het aanbod ook voor de niet-fotografen.
Als God in Frankrijk
Voor onze huisvesting kiezen we een hotel en een gîte in één van de kleinste dorpjes van Frankrijk. De mooiste vijvers van La Brenne liggen letterlijk voor de deur en de beste kijkhutten zijn amper een steenworp verwijderd. Hier gaan we echt niets te kort komen! Als het paradijs bestaat, dan hebben wij er alvast het adres van!
8 dagen, 7 nachten
Het programma van onze week in La Brenne start op zaterdag 5 juli in de vroege ochtend. Twee minibusjes halen de deelnemers op bij nog af te spreken verzamelpunten in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland). De exacte afspraakplaatsen laten we afhangen van het deelnemersveld; uiteraard kiezen we die strategisch in functie van de inschrijvingen.
Vervolgens rijden we in een uur of zes – plus tussenstops – tot in het hart van La Brenne, waar we nog een korte excursie ondernemen. Tijdens die kennismaking met de streek mag je als een gek achter soorten lopen waar je een week later al lang niet meer van opkijkt omdat ze hier zo algemeen zijn... Zo zal het bijvoorbeeld heel moeilijk worden om onderweg geen purperreigers, klauwieren of koereigers te zien. Tegen de avond gaan we inchecken en gebruiken we een eerste avondmaal.
We gaan er een onvergetelijke reis van maken. We weten perfect welke plekken we willen bezoeken – we hebben het al 10 (!) jaar lang telkens in dezelfde periode allemaal voor jou uitgezocht – maar op welke dag we juist wat gaan doen, laten we afhangen van het weer en van de interesse van de groep.
Culinair zullen we verwend worden. Het ontbijtbuffet en het diner in ons hotel zijn méér dan OK.
Er kunnen maximaal 13 deelnemers en 2 reisleiders mee.
De terugreis is gepland op zaterdag 12 juli, opnieuw met verschillende tussenstops. Mogelijk groeperen we die allemaal in de eerste kilometers, om zo lang mogelijk van La Brenne te kunnen genieten…
Prijs
Basisprijs: 1 570 euro voor leden van Landschap vzw, 1 595 euro voor niet-leden. In deze prijs zijn inbegrepen: vervoer met minibusjes heen & terug van/naar verzamelplaatsen in Vlaanderen (en mogelijk ook Zuid-Nederland), péage, alle vervoer ter plaatse, 8 dagen/7 nachten op hotel in half pension op basis van tweepersoonskamers, middagpicknicks, huur van kano en kijk- en fotografiehutten, alle excursies en reisbegeleiding. De prijs is dus echt all-in, maar uiteraard wel exclusief private aankopen en consumpties. Noteer dat leden van Landschap vzw een korting van 25 euro per persoon genieten! Nog geen lid? Ontdek hier de ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting (die geldt per persoon!) op deze reis.
Voor een single-optie (gebruik van een tweepersoonskamer door slechts één volwassene) wordt een toeslag van 325 euro gerekend. Voor een single-optie met gedeelde badkamer wordt een toeslag van 125 euro gerekend.
Inschrijven
Inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de website van Starling.
Meer info
Voor meer info mag je contact nemen met Jan Loos: info@landschapvzw.be of +32(0)495-32 53 30. We beantwoorden al jouw vragen omtrent kamerindeling, deelnemen als single, eventuele mogelijkheden voor gezinnen met kinderen, etc.
Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg