Landschap vzw beschikt over een fonkelnieuwe ‘zoogdierenhut’ voor natuurspotters en fotografen in de Belgische Ardennen, in de omgeving van Baraque de Fraiture (uitrit 50 van de E25 Luik-Luxemburg).
De nieuwe zoogdierenhut bevindt zich vlakbij de hertenhut en op enkele kilometers van de wouwenhut, de twee andere kijk- en fotohutten van Landschap vzw.
De zoogdierenhut is slechts 25 meter verwijderd van een bewoonde vossenburcht en een eeuwenoude dassenburcht. De voornaamste doelsoorten om te spotten of fotograferen zijn op dit ogenblik wild zwijn, vos en wasbeer. De das is voorlopig onzeker. Omdat al deze soorten vooral in de avonduren en de nacht actief zijn, wordt de zoogdierenhut per avond verhuurd.
De hut bevindt zich in een bosrand net onder een heuveltop. Je kijkt uit op een donker sparrenbos met een beperkte ondergroei van mossen en varens. Voor fotografen een mooie zwarte achtergrond!
Alle foto's bij dit artikel zijn effectief gemaakt vanuit onze zoogdierenhut, weliswaar gespreid over jaren. Kom dus niet met de verwachting om in één avond deze hele reeks te maken!
Inrichting van de zoogdierenhut
De zoogdierenhut biedt plaats aan tien spotters of maximaal zes fotografen, plus een gids. Deze zeer ruime hut is vijf meter breed en 2,5 meter diep. Ze staat dwars op een helling en heeft daarom drie verschillende niveaus binnenin. De hut is zo hoog dat zelfs boomlange Nederlanders nergens het dak raken.
De ramen zijn voorzien van het allerbeste spiegelglas met een dikte van slechts vier millimeter, waardoor je zonder vervorming door het glas kan fotograferen. Voor fotografen die ondanks de voordelen van het spiegelglas toch zonder glas willen fotograferen, zijn er luiken voorzien waardoor zelfs de grootste telelens met zonnekap past. De ruimte rond de lens wordt dan afgeschermd met camouflagedoek.
De hut biedt plaats aan maximaal zes natuurfotografen die – zonder elkaar te hinderen – kunnen fotograferen vanop de eerste rij op drie verschillende niveaus: drie zittend in stoelen op het bovenste niveau, één zittend of liggend op het middelste niveau, en nog twee zittend of liggend op het onderste niveau. De bodem is uitgevoerd in kunstgras, speciaal voor de fotografen die een liggende houding verkiezen. Achter de zes plaatsen op de eerste rij zijn er vier plaatsen op verhoogde podia op de tweede rij, waardoor nog eens vier personen comfortabel kunnen kijken over de eerste rij heen. De in totaal tien plaatsen voor spotters zijn allemaal evenwaardig. Voor fotografen zijn vooral de zes plaatsen op de eerste rij geschikt.
Zo zag de hut eruit tijdens de constructie (hier nog zonder rubberwood tafelblad onder het linker raam):
De drie zitplaatsen vooraan op het bovenste niveau zijn uitgerust met een rubberwood tafelblad net onder de fotografieluiken, bedoeld om een tafelstatief, rijstzak of kersenpitkussen te gebruiken (mee te brengen door de fotograaf zelf). Boven de luiken zit dan het spiegelglas. Hier kan je dus zowel door glas als door de luiken fotograferen. De drie plaatsen op de lagere niveaus hebben geen tafelblad, wel uitneembare luikjes op verschillende hoogtes, tot zelfs op grondniveau voor wie liggend wil fotograferen met een zeer laag standpunt. Wie op die lagere niveaus gewoon zittend wil fotograferen, fotografeert vanuit zijn stoel door het glas of door één van de bovenste luikjes; hier kan een gewoon statief gebruikt worden. Kortom, er is voor elk wat wils en de mogelijkheden zijn eindeloos!
Gids en locatie
Iedereen kan de zoogdierenhut privé huren, ALTIJD begeleid door een gids van Landschap vzw. Daarnaast organiseert Landschap vzw zelf ook kijkavonden voor 10 personen en fotografie-avonden voor maximaal 6 personen. Ook fotoworkshops met fotografie-begeleiding kunnen in de hut georganiseerd worden, door Landschap vzw of door derden.
Onze gidsen zijn Nederlandstalig, maar op aanvraag kan ook Frans of Engels gesproken worden. Er wordt afgesproken met de gids enkele uren voor zonsondergang, in principe om 18u30. De locatie is in de buurt van Baraque de Fraiture, bij afrit 50 (La Roche-en-Ardenne/Vielsalm) van de E25 Luik-Neufchâteau-Luxemburg. De exacte afspraakplaats wordt pas meegedeeld na boeking.
De wandelafstand van de parkeerplaats tot de zoogdierenhut bedraagt 200 meter. Daarbij wandelen we door glooiende weilanden.
Voorbereiding
Bij aankomst in de hut kunnen de fotografen de verschillende zitplaatsen testen, hun materiaal installeren en vanuit de hut kijken welke de meest fotogenieke plekjes zijn. In overleg met de fotografen strooit en smeert de gids een beperkte hoeveelheid ‘snoepjes’ om de verschillende soorten zoogdieren aan te moedigen naar de observatieplek te komen. We zijn tijdig in de hut aanwezig en komen er niet meer uit tot de show waarop we hopen voorbij is. Vervolgens is het wachten en stil zijn, maar dat zijn natuurfotografen en spotters gewend. Vaak hoef je helemaal niet te wachten en begint de show al meteen, maar soms duurt het uren. Dat is eigen aan wilde natuur. Laat je verrassen!
Hoofdacteurs en gastrollen
Het is belangrijk om tijdig in de hut te zitten, want het gebeurt dat de bosbewoners verrassend vroeg present zijn. Daarom wordt er standaard afgesproken om 18u30. Hoe langer de dagen, hoe groter het aantal uren dat er nog bij daglicht kan gespot of gefotografeerd worden. Zijn de wilde zwijnen, wasberen en vossen nog niet aanwezig, dan zijn er altijd wel boomklevers, mezen, gaaien of eekhoorns om de spotters of fotografen te boeien. Rond de hut leeft ook de zeldzame grote bosmuis (ook wel geelhalsbosmuis genoemd) die in Nederland en Vlaanderen alleen maar voorkomt in de Voerstreek en Zuid-Limburg. Deze kleine acrobaat voert desnoods een heel voorprogramma op om onze gasten te entertainen. Een zeer fotogeniek diertje!
Occasioneel laten ook das, ree, steenmarter of wilde kat zich zien, maar daarover kunnen we absoluut geen beloftes doen! Vaak hangen er ook edelherten rond in de buurt; in september en oktober staan ze te burlen achter de hut. Sfeer verzekerd!
Daglicht én kunstlicht
Eénmaal donker, kan de observatieplek met kunstlicht verlicht worden zonder de dieren te storen – ze reageren in het geheel niet op de geïnstalleerde verlichting. Het kunstlicht – met daglichtkleur – komt van een batterij die gevoed wordt door zonnepanelen op het dak. Op 21 juni zijn de dagen het langst en de nachten het kortst; hoe verder daarvandaan, hoe korter de observatie bij echt daglicht. Toch kunnen er in praktijk goede beelden bij daglicht gemaakt worden van begin mei tot midden augustus. Maar dankzij de geïnstalleerde verlichting kan er het hele jaar door geobserveerd en gefotografeerd worden. Laat 's avonds laat heb je bovendien een mooie zwarte achtergrond van een pikdonker sparrenbos. En als het toch eens tegenzit wat de fotografiemogelijkheden betreft, dan is er nog altijd het puur genieten van de dieren.
Het eindsignaal
Belangrijk: niet de fotografen, maar wel de zoogdieren beslissen wanneer de show ten einde is. De hut wordt in principe pas verlaten als het laatste zwijn of de laatste vos of wasbeer spontaan de observatieplek verlaten heeft. Zo voorkomen we dat de dieren verstoord worden en dat ze de hut met mensen gaan associëren. We blijven dus in de hut tot de bosbewoners spontaan vertrekken, zodat ze zeker geen mensen uit de hut zien komen.
Kledij en geurtjes
Natuurfotografen en -spotters weten doorgaans beter dan wie ook hoe ze zich moeten gedragen en hoe ze zich moeten kleden om zo weinig mogelijk verstoring teweeg te brengen. Bosdieren zijn echter speciale wezens met een zéér goed ontwikkeld gehoor en reukzin. Hou zeker rekening met het volgende:
Ook dit nog...
Prijzen
De prijs voor privéhuur is 185 euro voor een lid van Landschap vzw of 200 euro voor een niet-lid per avond, verplichte begeleiding door een lokale dassengids inbegrepen. De duurtijd is dan van 18u30 tot maximaal 23u. Wie nog langer wil blijven, kan dat eventueel overleggen met de gids (richtprijs is dan 20 euro/bijkomend uur).
Voor elke bijkomende persoon in de hut (fotograaf of niet-fotograaf) rekenen we een vergoeding van 40 euro voor een lid of 55 euro voor een niet-lid; die prijs is gebaseerd op het tarief dat we hanteren voor de door Landschap vzw georganiseerde kijkavonden. Noteer wel dat tijdens de gewone kijkavonden niet mag gefotografeerd worden, terwijl dat dus wél mogelijk is in het kader van privéhuur als het gezelschap dat zo afspreekt.
Als je als fotograaf of spotter één of meerdere (foto)maatjes meebrengt en de kosten deelt, gaat de prijs per persoon snel omlaag naarmate de groep groter wordt. Je kiest dus zélf waar de ideale balans ligt tussen prijs per persoon en de omvang van de groep.
Gids als raadgever en scheidsrechter
Als vrienden of partners samen de hut huren, beslissen ze onderling of de fotografieluiken open gaan of niet, hoe de plaatsen verdeeld worden etcetera. Bij privéhuur zal onze gids veel minder streng zijn dan tijdens de door Landschap vzw georganiseerde avonden. Hij of zij stelt zijn/haar kennis ter beschikking, geeft aanbevelingen en goede raad, die je als individu of groep wel of niet opvolgt. Verpest je het voor jezelf door de raadgevingen van de gids in de wind te slaan of verpest de ene deelnemer van een privégroep het voor de andere, dan is dat een probleem waar Landschap vzw niet verantwoordelijk voor kan zijn. In het slechtste geval komt er een einde aan een jarenlange vriendschap of loopt een huwelijk op de klippen.
Waar de gids wél over waakt tijdens een privésessie, is het welzijn van de zoogdieren en andere bosbewoners. Dat staat immers altijd voorop. Je mag het dus verpesten voor jezelf, maar nooit voor de dieren.
Als Landschap vzw zélf mensen bij elkaar brengt die elkaar niet kennen, hetzij voor een georganiseerde kijkavond met tien deelnemers hetzij voor een georganiseerde fotografie-avond met maximaal zes deelnemers, zijn we véél strenger: dan moet iedereen gelijke kansen krijgen, wat betekent dat er niet gefotografeerd wordt door de luiken (verhoogde kans op verstoring) tijdens georganiseerde fotografie-avonden en dat er zelfs helemaal niet gefotografeerd wordt tijdens de kijkavonden.
Beschikbaarheid van de hut
Dankzij de kunstverlichting is de hut jaarrond te gebruiken en alle dagen privé te huur. Het langste daglicht heb je van begin mei tot half augustus. Een aantal avonden (meestal zaterdagen) zijn gereserveerd voor kijk- of fotografie-avonden georganiseerd door Landschap vzw of aanbieders van workshops. Voor kijkavonden worden maximaal 10 personen toegelaten, zonder kans op fotograferen. Speciale fotografie-avonden organiseren we ook, met maximaal 6 fotografen die elkaar dan niet kennen. De kijk- en fotografie-avonden van Landschap vzw zijn ideaal om de site te komen prospecteren en uit te zoeken welk materiaal je best meebrengt voor een privésessie. Je vindt de data en de inschrijfprocedure voor de kijkavonden en de fotografie-avonden in de activiteitenkalender van Landschap vzw.
Doorgaans kunnen wij jou de zoogdierenhut privé verhuren op de dag die je zelf kiest; de gidsen zijn zeer soepel en passen zich aan. Er is geen online kalender; we verkiezen een contact op maat. Onze gegevens vind je hieronder.
Reservatie en betaling
Mochten er nog vragen zijn, dan kan je daarmee steeds terecht op +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of +32(0)494-90 37 64 (Sandy Spaenhoven).
De hut reserveren doe je door een mailtje te sturen naar contact@landschapvzw.be. Geef duidelijk aan met hoeveel personen je wenst te komen en bezorg ons de namen en mailadressen van het volledige gezelschap. Graag ook minimaal één mobiel nummer voor communicatie in noodgevallen.
Zodra je een bevestiging hebt gekregen van je reservatie, mag je het passende bedrag overmaken op rekening BE70 0688 9316 6125 (BIC = GKCCBEBB) van Landschap vzw, Doornstraat 29, BE-3370 Boutersem. Pas na ontvangst van de betaling is jouw reservatie definitief.
Kort voor de gereserveerde datum krijg je van ons de exacte afspraakplaats per mail en een bevestiging van het afspraakuur (in principe 18u30). De gids krijgt dan ook jouw mobiel nummer; vermeld het dus zeker in jouw mail bij reservatie zodat er niets kan mislopen.
Word lid van Landschap vzw en huur aan ledenprijs!
Als lid van Landschap vzw krijg je niet alleen een korting op de huurprijs van onze fotohutten, je ontvangt ook ons driemaandelijks natuur(foto)tijdschrift LANDSCHAP, je kan gratis of met korting deelnemen aan onze activiteiten en je geniet van tal van andere voordelen. Ontdek ze hier! Het lidgeld bedraagt maar 27 euro (per gezin/adres) op jaarbasis, waarvan je meteen 15 euro korting recupereert bij het huren van een fotohut. Lid worden kan door 27 euro lidgeld over te maken op rekening BE70 0688 9316 6125 (BIC = GKCCBEBB) van Landschap vzw, maar je kan het lidmaatschap ook online 'kopen' in de webshop van Landschap vzw.
Contact
Mail contact@landschapvzw.be (graag jouw mobiel nummer al vermelden!)
Onze mobiele telefoon: +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of +32(0)494-90 37 64 (Sandy Spaenhoven)
Bever- en landschapsgidsen
Via Landschap vzw - contact hierboven - kan je ook een bevergids boeken die je meeneemt naar een bewoonde beversite waar je 's ochtends of 's avonds bevers kunt fotograferen. Ook voor allerlei andere wenssoorten of -bestemmingen kan je een gids boeken bij Landschap vzw.
Overnachting nodig?
Zoek je overnachting in de streek? Dan hebben wij een gouden tip voor jou! Landschap vzw werkt samen met B&B Ard'envie in Cetturu, een klein dorpje op het grondgebied van Houffalize. De B&B ligt op ongeveer 30 minuten rijden van de dassenhut. De uitbaters van Ard'envie zijn Vlamingen die hun hart hebben verloren in dit deel van de Ardennen. Ann en Guy bedienen jou niet alleen in het Nederlands, ze hebben van het verwennen van hun gasten echt hun passie gemaakt. Je slaapt in zalige boxspring-bedden en je wordt wakker met zicht op de Echte Ardennen. Alle maaltijden zijn bereid met overheerlijke streekproducten.
De B&B ligt vlakbij de woeste bovenloop van de Oostelijke Ourthe. Van hieruit sta je ook snel bij de beruchte rotspartijen van Le Hérou, de archeologische site van Le Cheslé, de talloze meanders van de Midden-Ourthe, het stuwmeer van Nisramont, de burchtruïne van La Roche-en-Ardenne of de unieke veengebieden bovenop het Plateau des Tailles. Kies je voor een verblijf in B&B Ard'envie, dan ontvang je ter plaatse een mapje 'Wild van de Ardennen' met daarin artikels - inclusief foto's en wandelkaarten - over de mooiste natuurgebieden in de regio, verschenen in ons magazine LANDSCHAP.
Contact B&B: Ann en Guy, info@ardenvie.be of +32(0)476-32 18 68, www.ardenvie.be
Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg