Lezingenprogramma

Op zaterdag 7 & zondag 8 december 2024 belooft de alweer achtste editie van het Lowland Photo Festival weerom een weekend lang volop genieten van tientallen lezingen van de meest toonaangevende natuurfotografen uit België, Nederland en ver daarbuiten!

Uiteraard komt ook tijdens deze editie natuurfotografie in al haar vormen aan bod: van macrofotografie tot luchtfotografie, van vogelfotografie tot wildlife...

In onze grote schouwburg met knusse theaterzitjes is het niet alleen heerlijk wegdromen bij verbluffende reisverhalen, onze topsprekers doen je eveneens een heleboel fotografietips aan de hand waarmee je meteen zelf aan de slag kan!

Wie de voorbije edities aanwezig was tijdens het grootste natuurfotofestival van de Lage Landen weet dat deze jaarlijkse hoogdagen van de natuurfotografie een absolute must zijn!

De deuren van het onthaal openen dagelijks om 8u. De lezingen in de bioscoopzaal starten omstreeks 9u15. Het hoofdprogramma eindigt elke dag omstreeks 17u30.

Er zijn verschillende pauzes voorzien, waaronder een lange middagpauze. Tijdens de pauzes kan je de Lowland-fotografiebeurs bezoeken, de exposities natuurfotografie bewonderen of nog een materiaaldemo of reisreportage meepikken in de seminarruimte op de beursvloer. Op zaterdag kan iedereen tijdens de middagpauze gratis de prijsuitreiking van de Lowland Photo Contest bijwonen.

Klik hier om meteen jouw ticket voor het Lowland Photo Festival 2024 te bemachtigen!

Alle nieuws van het Lowland Photo Festival als eerste ontvangen? Stuur dan een mailtje naar lowland@landschapvzw.be en we bezorgen jou graag onze nieuwsbrief!

 

LINE-UP LOWLAND PHOTO FESTIVAL 2024

We zijn bijzonder trots om dit heerlijke rijtje natuurfotografen te mogen voorstellen!

 

ZATERDAG 7 DECEMBER 2024



Kris Hermans (BE) -
2 400 meter
Wij worden altijd extreem happy wanneer we Kris Hermans ontmoeten. Kris is immers een natuurmens ten voeten uit! Hij is niet alleen leraar biologie, ook in zijn vrije tijd vind je hem voortdurend in de natuur.

Vooral de natuur dicht bij huis weet hem te bekoren. Een ellenlange soortenlijst hoeft niet, Kris werkt liever rond een handvol soorten die hij zo goed mogelijk in beeld wil brengen. Langlopende projecten zijn dan ook helemaal zijn ding; telkens weer terugkeren om dat ene gemiste shot alsnog voor de lens te halen. Centraal staan zowel emotie, die hij beoogt door te spelen met het aanwezige licht en stemmige achtergronden, als het uitpuren van elk beeld tot de ware essentie.

Voor zijn lezing ‘2 400m’ trok Kris dan ook niet naar de bergen, maar naar zijn speelterrein Wimmertingen, een luttele 36 meter boven zeeniveau. Plaats van afspraak is letterlijk zijn achtertuin, met af en toe eens een uitje richting een vlakbij gelegen kersenboomgaard.

Hoofdrollen zijn weggelegd voor eekhoorns, koekoeken en steenuiltjes. Jarenlang haalde hij ze op ontelbare manieren voor de lens. Soms traditioneel, soms ook spelend met DSLR-cameravallen of WiFi-gestuurde fotografie.

Ook de heerlijkste beelden maken vlakbij huis? Laat je inspireren door Kris Hermans en zijn ‘partner in crime’ Charly, beslist de meest fotogenieke en fluffy eekhoorn!

 

Bas van Laarhoven (NL) – Grootse intimiteit in abstract & landschap
‘Bas weer’. Het is inmiddels een constante tijdens de jurydag van onze Lowland Photo Contest. Halen we de decodeertabel erbij, die ons toelaat om namen te plakken op de volstrekt anoniem gejureerde beelden, dan blijkt Bas van Laarhoven keer op keer de finale te halen. Dat heet dan een ‘grootmeester’!

Het mag dan ook niet verbazen dat we de getalenteerde Nederlandse natuurfotograaf maar wat graag op het podium van het Lowland Photo Festival hebben staan!

Ondanks zijn onbetwistbare wedstrijdpotentieel houdt Bas zich ver weg van het zich onderscheiden van andere natuurfotografen. No-nonsense als hij is, fotografeert Bas gewoon wat hem het meeste intrigeert. Intieme opnames van landschappen draagt hij hoog in het vaandel, net omdat hij zich zo voluit kan laten gaan in sfeer en minimalisme. Bovendien blijken ze ook uiterst geschikt om de abstracte kant van fotografie in de kijker te zetten. Het liefst fotografeert hij dicht bij huis, wat enorme voordelen oplevert als je sfeer cruciaal vindt. Fotografische omstandigheden ideaal, dan staat hij even later al te fotograferen op één van zijn geliefkoosde plekken.

Kom je onderdompelen in een magische zoektocht naar sfeer, detail en compositie!

 

Bernard Van Elegem (BE) – Ode aan Kevers
Tijdens schoolvakanties auto’s wassen om een allereerste fototoestel te kopen. Vervolgens ontdekken dat je ook een telelens nodig hebt omdat je vogels wil fotograferen. Nog meer auto’s wassen dus…

Om maar te zeggen: weinigen zo gedreven als de Gentse natuurfotograaf Bernard Van Elegem!

Vandaag laat hij de vogelfotografie echter veelal links liggen. Enkele decennia geleden ontdekte hij immers – in zijn zoektocht naar onder stenen verscholen salamanders – zijn allereerste grote loopkever. De prachtig gekleurde violette schalenbijter wist zijn interesse in kevers te wekken en gaf de aftrap voor een fotografisch leven dat voortaan helemaal in het teken zou staan van kriebelbeesten allerhande.

Ondertussen beschikt Bernard niet alleen over een waar arsenaal aan macrolenzen om zelfs de allerkleinste kevers van amper een millimeter ‘groot’ in beeld te brengen, hij heeft ook de meest complexe flitstechnieken onder de knie. Als ecoloog in hart en nieren kent hij bovendien het gedrag van kevers allerhande door en door.

En vooral: als geen ander weet Bernard honderduit en vol vuur te vertellen over kevers. Kevers met een Gents accent dus. Vree wijs waar!

 

Hanneke Van Camp (BE) – Sápmi
Talentvolle natuurfotografen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken en zo hun plek komen opeisen tussen de gevestigde waarden. Ook dat is het Lowland Photo Festival!

Zo ook Hanneke Van Camp. Voor velen is ze beslist een nobele onbekende. Voor ons allerminst! We houden haar werk immers al jaren nauwlettend in de gaten omwille van de niet aflatende kwaliteit en de volstrekt authentieke sfeer.

Het was dan ook reikhalzend uitkijken naar het moment waarop zoveel talent zou samenkomen in een uniek en hoogstpersoonlijk verhaal. En eindelijk is het er, in de vorm van het inspirerende ‘Sápmi’!

Wanneer we Hanneke bellen om haar uit te nodigen op Lowland is ze net met haar camper onderweg richting Hoge Noorden. Helemaal gelukkig is ze immers aan de grenzen van haar ‘comfort zone’, dicht bij de natuur.

De laatste tijd is dat steeds vaker in Lapland waar de Sámi al eeuwenlang één zijn met de natuur. Een manier van leven zo authentiek en harmonieus, dat ze bijna onzichtbaar is in het landschap.

Een hoopgevende eenheid tussen mens en natuur die Hanneke steeds opnieuw raakt en inspireert. Het zorgt voor bijzonder sfeervolle landschapsfoto’s in prachtig zachte ochtendkleuren. Telkens weer ontvouwt zich een dromerige, mistige wereld boordevol suggestie, alsof de tijd geen vat heeft op het landschap. Hoe uitgestrekt en woest het Hoge Noorden wel mag zijn, uit elk beeld spreekt een onmetelijke rust.

‘Sápmi’ is een ode aan de meest betoverende landschappen, maar bovenal ook aan de duizenden jaren cultuur en geschiedenis die erin verscholen liggen. Kom genieten van fine art, recht uit het hart!

 

Frederik Buyckx (BE) – Wolf
Al jarenlang prijkt Frederik Buyckx hoog bovenaan ons verlanglijstje. En zie, de aanhouder wint! Eindelijk past een passage op het Lowland Photo Festival in de agenda van de internationaal gerenommeerde documentairefotograaf!

In onze line-up is Frederik het onbetwiste buitenbeentje. De titel van zijn lezing mag dan wel ‘Wolf’ zijn, reken niet op wolvenportretten.

Voor Frederik Buyckx staat ‘wolf’ immers bovenal voor een gevoel. Hij vond het na dik tien jaar rondtrekken in die Europese regio’s waarin de natuur nog oprecht woest en onverbiddelijk is.

Moederziel alleen in de meest desolate uithoeken van Europa hervond hij de authentieke natuur, altijd even bevrijdend als gevaarlijk. Niet in het minst voor de plaatselijke bevolking die dag in dag uit geconfronteerd wordt met de andere kant van de natuur die wij al lang niet meer kennen.

Verwacht je aan poëtische zoektocht ‘wild at heart’ die balanceert tussen eenzame dreiging en oogverblindende natuurpracht. Wees ‘compagnon de route’ tijdens deze intense reis van Frederik Buyckx!

 

Terje Kolaas (NO) - The sky is not the limit
Terje Kolaas. Wedden dat je na zijn passage op het Lowland Photo Festival je zijn naam voor altijd zal blijven herinneren? Leuk om weten: hij prijkt al jarenlang bovenaan het wenslijstje van het Lowland Photo Festival. Oldskool koppigheid, het loont…

Vogels bij de vleet bij Terje! Wereldberoemd in Noorwegen als één van ’s lands bekendste ‘twitchers’ geeft hij ook nog les aan de plaatselijke universiteit in ‘bird determination’. Met de Trondheim-fjord aan zijn achterdeur en ontelbare nationale parken binnen handbereik is hij best wel rotverwend en beleeft hij de droom van elke vogelfotograaf.

Terje Kolaas is beslist één van de allerbeste natuurfotografen van het moment. Creatief en minimalistisch: zijn o zo typische stijl herken je in een oogopslag! Elk beeld is uitgebalanceerd. Schoonheid, sfeer, emotie en compositie zijn cruciaal maar nooit belangrijker dan de technische perfectie.

Vandaag mag hij dan al de internationale prijzen aan elkaar rijgen, Terje legde een lange weg af. Hij koos ook niet altijd de meest eenvoudige weg… Denk maar aan vogels fotograferen met een drone. Zijn parcours van vallen en opstaan met half gefotografeerde vogels en de herkenbare stoorzenders als rommelige achtergronden en storende gebouwen: hij doet het allemaal uit de doeken!

 

Milan Radisics (HU) - Roxy, my little princess
Deze editie van het Lowland Photo Festival beleven we een beetje onze droom want ook Milan Radisics stond al bijzonder lang op ons lijstje!

De Hongaarse National Geographic-fotograaf is dan ook een intrigerend buitenbeentje. Zijn roots liggen namelijk in de reclamewereld wat zorgt voor een vernieuwende en frisse blik. Moeiteloos schakelt hij tussen ‘fine art’ en documentairefotografie waarin hij ook nog eens het spanningsveld opzoekt tussen mens en natuur. Grenzeloos en aangevuurd door een eeuwige drang om alles net dat tikkeltje anders te doen: we love it!

Hoewel uitmuntend als luchtfotograaf vroegen we hem niettemin om tijdens het Lowland Photo Festival beide voeten op de grond te houden voor zijn lezing ‘Roxy, my little princess’. Ook als wildlife-fotograaf gooit hij immers hoge ogen. Zijn unieke relaas over de vos Roxy ging de wereld rond en kaapte alle mogelijke internationale prijzen weg!

Maandenlang volgde Milan de vossen vlakbij zijn huis middenin het bos. Het begin van een heerlijk verhaal dat ronduit magische beelden opleverde!

Bovendien is hij een begenadigd verteller die je tijdens een grappige lezing zal meevoeren achter de schermen van zijn vermaarde fotoreportage. Hoe breng je in godsnaam vossen nog op een originele manier in beeld? Hoe schep je een bijna cinematografische setting? Elke vossenfotograaf zal beslist op het puntje van zijn stoel zitten!

 

ZONDAG 8 DECEMBER 2024

Wim Dirckx (BE) – Nieuwe natuur, nieuwe kansen
Ujście Warty. Het klinkt als een Star Wars-personage, het jongste paradepaardje van Polen. Je vindt het Nationaal Park Ujście Warty in het uiterste westen van het land, vlakbij de plek waar de Warta uitmondt in de Oder.

Amper twintig jaar op de teller en dit 8 000 hectaren tellende, gloednieuwe wetland is nu al dé Poolse hotspot voor elke vogelliefhebber. Voor natuurfotograaf Wim Dirckx is het een inspiratiebron van jewelste. Tijdens zijn lezing brengt hij onder andere het relaas van zijn magische, maandenlange fototrip naar Warty, Bierbza, Narew en Patvinsuo. Een tocht in het spoor van de kemphanen die hij volgde tot hun lekplaatsen in de Varangerfjord.

Professioneel betrokken bij de inrichting van nieuwe natuur in de ruime Dijle-regio, ziet hij hierdoor ook volop opportuniteiten voor waterrijke natuur boordevol vennen, slikken, wetlands en broekbossen bij ons.

Gefascineerd merkt hij hoe snel en sterk de natuur reageert op nieuwe kansen. Een dynamiek die de bever al terug bracht, maar die ook doet dromen van een comeback van pakweg zeearend of zwarte ooievaar.

Kom genieten van een bijzonder hoopgevend haasje-over tussen Polen en de Lage Landen. Ontdek de kracht van nieuwe natuur én de fotografische buitenkansjes die ermee gepaard gaan. Tips voor selfmade drijvende schuilhutten inclusief!

 



Ronald Zimmerman (NL) – Een streepje voor
Jaar na jaar springen de bijzondere beelden van Ronald Zimmerman in het oog tijdens de jurydag van onze Lowland Photo Contest. Stuk voor stuk dragen ze zijn onmiskenbare stempel.

Geen nieuwsgierige vosjes, mysterieuze reebokken in de ochtendmist of ijsvogel op een takje voor Ronald. Hij gaat immers keer op keer voor de ware underdogs van de natuur. Zijn job als ecoloog - waarin hij steevast vleermuizen, insecten en amfibieën treft – is daar beslist niet vreemd aan.

Vooral amfibieën en reptielen haalt hij voor de lens. En hoe! De stevige dosis rock-‘n-roll die hij toevoegt aan elk beeld, is een ware verademing! De frisse composities dienen voor Ronald maar één doel: de schoonheid van de minder aaibare soorten in de kijker plaatsen om de waardering ervan een fikse boost te geven.

Tijdens het Lowland Photo Festival heeft Ronald oog voor één van de onbetwiste gangmakers van het dynamische landschap: de rugstreeppad!

‘Mad, bad and dangerous to know’ want behalve bijzonder luidruchtig ook een beruchte opportunist. Zet je schrap voor een bijzonder intimistische lezing van een even meesterlijk verteller als fotograaf!

 

Alex Brackx (BE) – Different worlds
Zijn hele leven al verkent Alex Brackx de meest verre uithoeken. De man is dan ook een wereldreiziger in hart en nieren!

Tijdens zijn trips door Midden-Amerika en Zuid-Amerika sloeg de drang om wildlife vast te leggen op beeld, voor het eerst toe. Aanvankelijk filmde hij nog, het zou tot 2016 duren vooraleer wildlife fotografie de bovenhand haalde.

Ontelbare reizen en avonturen volgden, waarbij vooral Afrika en Spitsbergen ware eyeopeners bleken.

In 2022 gooide hij hoge ogen in de nationale en internationale pers toen hij zich tot ‘Wildlife Photographer of the Year’ (Africa Geographic) wist te kronen. Sindsdien stapelen de fotografische onderscheidingen zich op.

Van juli 2022 tot juli 2023 ging hij een jaar lang non stop reizen: van Shetland en Botswana over Australië, Nieuw Zeeland en tal van Polynesische eilanden tot Kazachstan. De lijst is indrukwekkend, de avonturen zijn eindeloos! Van een maand fotograferen op volle zee tot de meest bijzondere zoogdieren voor de lens halen Down Under!

Tijdens zijn lezing neemt Alex jou mee richting jungles, steppes, bossen, woestijnen en oceanen! Het verbluffende relaas van een jaar lang ‘living the dream’? Je beleeft het mee vanop de eerste rij!

 



Wouter Pattyn (BE) & Tom Kristiaan (piano) – Wild van Europa
Al een kwart eeuw lang Europa doorkruisen, op zoek naar de meest tot de verbeelding sprekende natuurgebieden. Een eeuwige zoektocht naar sfeer, licht en natuurbeleving. Enter… Wouter Pattyn!

Van de Schotse Highlands tot de Sloveense Julijske Alpe, van Spanje en IJsland over Polen tot Noorwegen: ontdek in het kielzog van Wouter Pattyn de meest ongerepte Europese topnatuur!

Een fotografisch avontuur dat doet dromen! Vandaar dat de prachtigste natuurbeelden pas verzameld werden in het luxueuze boek ‘Wild van Europa’. Zin om je te laten inspireren? Mis dan zeker zijn lezing niet tijdens het Lowland Photo Festival!

Beslist een uniek moment ‘à quatre mains’ want Wouter brengt ook de vermaarde pianist Tom Kristiaan mee op het podium. Tom Kristiaan liet zich inspireren door de beelden en componeerde een volledig album 'Inspired by Nature' waarbij elk nummer perfect de sfeer van een regio vertolkt. Met al meer dan drie miljoen streams een échte aanrader!

Benieuwd? Klik hier voor een voorproefje: https://www.youtube.com/watch?v=cWktPkfRnk8&t=2s

Heerlijke natuurbeelden in symbiose met dromerige pianoklanken, live gebracht vanop de vleugelpiano? Een unicum tijdens het Lowland Photo Festival dat je beslist niet mag missen!

 

Marcus Westberg (PT) - Heroes & Hope, conservation storytelling from Sweden to South Sudan
Marcus Westberg is een kerel naar ons hart! Niet alleen is hij een uitstekend natuurfotograaf, hij stelt zijn talent ook ten dienste van natuurbehoud. Zo is hij al sinds jaar en dag lid van de ‘International League of Conservation Photographers’ en het beroemde ‘Remembering Wildlife’-project. Kortom, een man met een missie!

Tijdens zijn lezing combineert hij de natuur van zijn thuisland Zweden met die van Zuid-Soedan. Beide verhalen tonen niet alleen de meest adembenemende natuur maar eveneens hoe die zwaar onder druk komt te staan door massale ontginning en gewelddadige aanvallen op wildlife.

Niettemin zijn er ontelbare redenen die ons ook hoop geven op een betere toekomst voor de meest fragiele ecosystemen en soorten. Marcus vertelt adembenemende verhalen die meermaals bekroond werden in de prestigieuze European Wildlife Photographer of the Year en tal van andere competities. Kom genieten van storytelling van de bovenste plank!

 

Marc Steichen (LU) – Elements of Nature
Gekroond worden tot Lowland Photographer of the Year. Het is niet iedereen gegeven.

De eer viel in 2017 natuurfotograaf Marc Steichen te beurt. Zeggen dat we sindsdien de Luxemburger helemaal in ons hart gesloten hebben, is een understatement. Niet alleen als uitstekend natuurfotograaf, maar evenzeer als een bijzonder warmhartig mens – we noemen hem dan ook steevast ‘Steichie’…

Opgegroeid in het Wilde Westen van het Groothertogdom Luxemburg trok Marc al op jonge leeftijd de natuur in. De plaatselijke wildlife op beeld vastleggen werd al snel dé uitgesproken passie van deze selfmade man.

Tientallen jaren ervaring, die gaan niet onopgemerkt voorbij. Zo doen zijn portfolio’s van pakweg dassen of bevers gewoonweg duizelen. Behalve waanzinnig sfeervol zijn ze ook technisch verbluffend.

‘Hoe doet ie het toch?’, het is de vraag die elk fotografisch hoogstandje oproept. Wel, je komt het beslist te weten tijdens zijn lezing op het Lowland Photo Festival. In ‘Elements of Nature’ gaat Marc joviaal grasduinen in zijn allerbeste beelden van de voorbije tien jaar.

Uiteraard schitteren das, ree, edelhert en vos in de categorie ‘Aarde’. Bevers en talloze watervogels bevolken de rubriek ‘Water’, terwijl ‘Lucht’ allerhande vogels glamoureus in beeld brengt. En wat brengt het element ‘Vuur’? We houden het graag nog even spannend… Kom de meesterlijke ‘Steichie’ aanvuren tijdens het Lowland Photo Festival!

 

Pål Hermansen (NO) - Art meets nature - 55 years of highlights
Ettelijke keren hebben we in onze arm moeten knijpen toen we vernamen dat we de wereldtopper Pål Hermansen eindelijk gestrikt hadden. Na jaren van dromen sluit Pål het weekend af met niets minder dan onbetwiste wereldklasse!

Meer dan een halve eeuw vind je hem al achter zijn Hasselblad-camera. Nog straffer: hij laat zich niet vatten in één genre. Creatief, wildlife, landschappen, vogels… De man kan het gewoon heerlijk allemaal! Zijn Noorse schoorsteenmantel is dan ook te klein voor alle prestigieuze internationale prijzen die hij in de wacht wist te slepen. Noem een prijs; hij heeft hem gewonnen – bovendien meermaals.

Helemaal geniaal is het feit dat Pål tot op vandaag één van de meest toonaangevende fotografen blijft. Op zijn lauweren rusten, uitsluitend putten uit decennia oude beelden of uitpakken met zijn beelden uit het gerenommeerde Wild Wonders of Europe-project? Geen sprake van! Zo richtte hij samen met Erik Malm een kunstencollectief op dat alle jonkies inspireert.

Europese National Geographic-natuurfotografen met dik 55 jaar carrière op de teller – en die dus kunnen uitpakken met een verbluffend portfolio: ze zijn écht wel op één hand te tellen!

Wij zijn absoluut fan. En jij beslist ook nadat hij jou tijdens het Lowland Photo Festival alle hoeken van de wereld heeft laten zien!

 

 

Kom alles te weten over onze sprekers
Zeker zijn van jouw zitje? Bestel dan alvast jouw tickets voor het lezingenprogramma!
Heerlijk wegdromen bij de mooiste natuurfilms? Ontdek onze verrassende filmprogrammatie!
Lees meer over de natuur- & fotografiebeurs
Exposities natuurfotografie met onder andere de finalisten van de Lowland Photo Contest
Neem deel aan onze Lowland Photo Contest, de grootste natuurfotografiewedstrijd van de Lage Landen!
Het Lowland Photo Festival praktisch - openingsuren & bereikbaarheid
Onze vrijwilligers & partners

 

Een vraag of suggestie? Of wens je op de hoogte blijven? Mail even naar lowland@landschapvzw.be.
Je ontvangt dan de Lowland-nieuwsbrief, zo verneem je alle nieuws over het Lowland Photo Festival als eerste!

Ons lezingenprogramma is altijd onder voorbehoud want onderhevig aan externe factoren die gelden als overmacht zoals ziekte, gecancelde vluchten etc.

   

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg