Wat ruist daar…?
Het was de filmploeg van ‘Dieren in Nesten’ die voor de primeur zorgde. Die ploeg werkte al een tijdje aan ‘Operatie Lynx’, een project bedoeld om de aanwezigheid van de lynx in de zuidelijke Ardennen aan te tonen. De lynx is een grote roofkat die in ons land als uitgestorven werd beschouwd, maar hardnekkige geruchten en vermeende waarnemingen van lynxen inspireerden de filmploeg om de mogelijke terugkeer van de lynx te bewijzen met beeldmateriaal. "Toen we hoorden dat er in Gedinne in de Naamse Ardennen schapen waren gevonden die gedood waren met een nekbeet, hingen we daar een trailcam op, een onbemande video- en fotoval. We hadden gehoopt beelden te maken van een lynx of verwilderde hond, maar tot ieders verbazing draaiden we op 4 augustus 2011 beelden van een wolf", legt presentator Chris Dusauchoit uit.
Na een grondige studie van de filmbeelden zijn de experts niettemin unaniem: dit is wel degelijk een wilde wolf! Het schuwe gedrag, de typische witte markering in zijn gezicht, de kleurschakeringen in de vacht – donkergrijs op de rug en helderder opzij en onderaan –, het donkere ‘zadel’ rond de schouders, de lichaamsbouw, zijn houding en krachtig voorkomen, de vorm van de staart… allemaal indicaties dat het hier geen wolfshond, husky of herdershond betreft, maar een rasechte wolf.
Minder dan een maand later, eind augustus 2011, kijkt een stel Nederlanders zich de ogen uit wanneer ze in een wegberm bij Duiven, even ten zuiden van de Veluwe, een wolfachtig beest zien dat op klaarlichte dag een drukke weg wil oversteken. Het dier is bang voor mensen en houdt afstand, maar wil wel door. Als gevolg van het drukke verkeer en de commotie die ontstaat, lukt de oversteek uiteindelijk niet. Enkele van de stomverbaasde automobilisten kunnen met hun gsm snel enkele foto’s maken. Door de povere fotokwaliteit kan achteraf niet met 100% zekerheid worden bevestigd dat het effectief een wilde Europese wolf is en geen hond met sterke wolventrekken of een kruising, maar het heeft er toch alle schijn van dat ook Nederland bezoek heeft van een echte wilde wolf.
Meteen zijn heel België én Nederland in de ban van de wolf. De kans is groot dat de bescheiden voorhoede alweer verder is getrokken en zich opnieuw buiten onze grenzen bevindt, maar terugkomen doen ze zeker!
Nederland zou Nederland niet zijn als er niet meteen een breed maatschappelijk debat werd gestart “over de wenselijkheid van de terugkeer van grote roofdieren en de gevolgen daarvan voor de menselijke veiligheid, de veeteelt en het natuurbeheer”.
De Nederlandse natuurbehoudsbeweging aarzelt geen seconde om de eventuele aanwezigheid van een wolf toe te juichen. Organisaties als Natuurmonumenten en Ark Natuurontwikkeling zijn unaniem: "Als de wolf zich hier weer thuis voelt, dan is dat de kroon op het Nederlandse natuurbeleid. Ook ecologisch is het belangrijk, want een wolf ruimt oude en zwakke dieren op. Zo'n topjager ontbreekt op dit moment in ons ecosysteem", aldus de organisaties.
Je houdt het niet voor mogelijk, maar lang voor de eerste wolf poot zette op Nederlandse bodem, hielden onze noorderburen al de website www.wolveninnederland.nl online, met daarop alles wat een gemiddelde burger over wolven hoort te weten, gewoon kwestie van voorbereid te zijn en de wolf een zo warm mogelijk onthaal te bezorgen.
In Nederland is het wolvendebat dus al voorbereid én meteen de goede richting uitgestuurd door het team van ‘Wolven in Nederland’. De medewerkers geven ook voordrachten. Wetende dat discussies over wilde soorten gevoed worden door een mengeling van feiten, meningen en emoties, zetten onze noorderburen alle wolvenweetjes netjes op een rij. “De komende jaren zetten wij ons in om draagvlak voor de wolf te creëren. Dat doen we door mythes en sprookjes van de waarheid te onderscheiden en voorlichting te geven, bijvoorbeeld over hoe boeren hun vee kunnen beschermen. Zo willen we er voor zorgen dat wolven niet alleen welkom zijn in de natuur, maar ook in de hoofden en harten van de Nederlanders”, klinkt het.
Dat de wolf emoties oproept, blijkt ook uit de aandacht die het dier in de media krijgt. Krantenkoppen over wolven in Zweden, Frankrijk, Duitsland, Italië of Spanje bewijzen dat de wolf aan een comeback bezig is in grote delen van westelijk Europa en dat hij inderdaad naar België en Nederland oprukt. Maar steevast blijkt uit de mediaknipsels ook dat de wolf op de ene plek welkom wordt geheten, terwijl hij op andere plaatsen veel weerstand ontmoet en zelfs vervolgd wordt. Dat laatste is altijd weer een gevolg van onwetendheid en de negatieve beeldvorming over wolven.
Wolf in LANDSCHAP - driedelige artikelreeks
De wolven van Gedinne en Duiven vormden de perfecte aanleiding voor een driedelige artikelreeks in ons magazine LANDSCHAP. In de drie downloadbare PDF's onderaan deze pagina brachten we alle wetenswaardigheden over de Europese wolf bij elkaar.
Juli 2013: wolf doodgereden in Nederland
Op 4 juli 2013 wordt Nederland wakker met 'breaking news'. In een wegberm bij Luttelgeest in de Noordoostpolder, provincie Flevoland, is een doodgereden dier gevonden dat alle kenmerken heeft van een wilde wolf. Er volgen een hele reeks onderzoeken en in augustus 2013 valt het verdict: dit is wel degelijk een 100% raszuivere, wilde Europese wolf. DNA-onderzoek leert dat het dier niet afkomstig is uit de Pools-Duitse, Frans-Italiaanse of Spaanse wolvenpopulatie, maar wellicht uit de Karpaten komt of alleszins ergens uit Oost-Europa. Uit vergelijking van DNA-materiaal blijkt ook dat het om een andere wolf gaat dan diegene die een paar maanden eerder werd gefilmd op een militair oefenterrein bij Meppen, in Duitsland, op amper 15 km van de Nederlands-Duitse grens ter hoogte van Drenthe. De wolf van Luttelgeest wordt dé zomerhype van 2013 in Nederland. Lees het artikel 'Wennen aan de wolf' dat als PDF onderaan deze pagina is toegevoegd.
Zot van wolven? Nog veel meer info over wolven kan je vinden op de Welkom wolf!-website van Landschap vzw www.welkomwolf.be
Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg