De Grote Oversteek van de Vlaamse Ardennen

Datum: 
zaterdag, 20 april 2024
Locatie: 
Vlaamse Ardennen. Afspraak aan de Groenstraat z/n in 9667 Horebeke. Er is parkeergelegenheid langs de N8 Oudenaarde-Brakel.

UPDATE: de pendelbus van zaterdag 20 april met vertrek om 10u is vol. Je kan wel nog reserveren voor de overige vertrekuren.

Op zaterdag 20 april (en ook op zondag 21 april) organiseert Landschap vzw​ De Grote Oversteek van de Vlaamse Ardennen, een avontuurlijke tocht langs weelderig bloeiende voorjaarsbossen! Je wandelt op eigen tempo, zonder gids, maar met een zeer degelijke routebeschrijving (en een gpx-bestand voor gebruikers van een wandel-gps).

Je zal er die dag zeker niet moederziel alleen zijn; er zijn altijd medewandelaars om de juiste weg te wijzen of om jou gezelschap te houden.

Wandelen op het dak van Oost-Vlaanderen
In het uiterste tipje van de provincie Oost-Vlaanderen – ruwweg tussen Oudenaarde, Ronse en Geraardsbergen – tekenen de Vlaamse Ardennen voor een even sprookjesachtige als robuuste brok natuur.

Uiteraard hebben ze niets te maken met die andere Ardennen in Wallonië. Het verhaal wil dat aan het begin van de 20ste eeuw schrijvers Pol de Mont en Omer Wattez vanop de Geuzentoren in het Muziekbos genoten van het weelderige panorama over Ronse, waarop Pol verwonderd uitriep: ‘Maar dat zijn hier de Vlaamse Ardennen!’.

Aan heuvelachtige vergezichten inderdaad geen gebrek! Zo vlak als een biljartlaken het landschap elders in Oost-Vlaanderen is, zo pittig tonen de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen zich met uitschieters tot wel 150 meter. Van Oude Kwaremont over Koppenberg tot Paterberg en Taaienberg; elk voorjaar daveren de getuigenheuvels van de Vlaamse Ardennen op hun grondvesten tijdens de koers der koersen: de Ronde van Vlaanderen!

Wie de steile kasseistroken verlaat, ontdekt op de flanken van de heuvels de meest adembenemende bossen! Eens het peloton uit zicht, gaat de lente er vol op de trappers staan. Kom het oogstrelende tapijt van kleurrijke voorjaarsbloeiers ontdekken!

Voorjaarsbloeiers als visitekaartje
Speenkruid, slanke sleutelbloem, wilde narcis en dotterbloem kleuren de valleien feeëriek geel. Wat later tref je overal in het bos prachtige tapijten van witte bosanemonen en blauwe boshyacinten. Vanaf eind april rolt ook de daslook zijn wit bloemendeken uit. De natte bronbossen tooien zich dan weer met goudveil, reuzenpaardestaart, bittere veldkers, gele dovenetel, kleine maagdenpalm of groot heksenkruid terwijl de natte graslanden opgefleurd worden door rozige pinksterbloemen.

Waar de traditionele hakhoutcultuur werd gehandhaafd, bloeien even later ook eenbes en orchideeën als bosorchis en keverorchis.

Flirten met de taalgrens
Het mag duidelijk zijn: voorjaarsbloeiers zijn hét visitekaartje van de Vlaamse Ardennen! Van half maart tot half mei valt het bloemendeken te bewonderen, nadien sluiten de dichte kruinen van de beuken zich genadeloos en is het wegens een gebrek aan licht uit met zoveel voorjaarsweelde. De data van De Grote Oversteek zijn dan ook bijzonder strategisch gekozen: op de piek van het voorjaarsspektakel!

Alle gebieden waar we doorheen wandelen, zijn precies dan op hun allermooist! Je krijgt niet alleen een flinke brok Brakel en Maarkedal onder jouw zolen, we spelen ook even haasje-over met de taalgrens wanneer we Vloesberg (Flobecq) ontdekken. De zachte welvingen en norse hellingen van de Vlaamse Ardennen gaan hier naadloos over in het Pays des Collines.

Afstand naar keuze: 7 tot 27 km
De wandelroutes variëren in lengte van 7 tot 27 kilometer. Ruwweg heb je de keuze uit 7 km, 10 km, 12 km, 16 km, 20 km, 24 km of 27 km.

Afspraakplaats voor iedereen
Onze pendelbussen halen jou op aan de Groenstraat z/n in Horebeke. Helaas is er in de ruime omgeving geen enkel groot parkeerterrein. Parkeren moet dus voor één keer op de ruime parkeervakken langs weerszijden van de N8 Oudenaarde-Brakel.

Voor wie met het openbaar vervoer wil komen: aan de Groenstraat in Horebeke vind je de bushalte ‘Sint-Kornelis-Horebeke/ Ruiterstraat’ van lijn 30 (Oudenaarde-Brakel-Everbeek-Geraardsbergen) die pendelt tussen de treinstations van Oudenaarde en Geraardsbergen. Beide stations zijn vanuit het hele land vlot bereikbaar.

Routeplanner op www.belgiantrain.be en www.delijn.be

Adres: Groenstraat z/n, 9667 Horebeke. Klik hier voor een kaartje op Google Maps: Groenstraat - Google Maps

De pendelbussen van Landschap vzw – die jou naar de startpunten van de wandelingen brengen – vertrekken aan de Groenstraat om 8u00, 8u30, 9u00, 9u30, 10u00, 10u30, 11u00 en 11u30.
Per startmoment worden maximaal 50 deelnemers toegelaten. Zodra dat aantal bereikt is, wordt die startmogelijkheid als VOL aangeduid op onze website en webhop. Elke pendelbus bedient alle startpunten van de verschillende wandelafstanden; je kan dus de dag zelf nog kiezen hoe ver je wil wandelen, alleen het startuur moet je vooraf kiezen.

Vanop jouw startpunt wandel je de allermooiste route terug naar de Groenstraat in Horebeke, waar jouw wagen langs de N8 staat te wachten of waar je aansluiting hebt op de bussen van De Lijn.

Niet voor iedereen…
Op delen van het parcours tref je modder of boomwortels, en af en toe een pittige helling. De Grote Oversteek is geen wandeling voor kilometervreters maar een avontuurlijke tocht voor echte natuurgenieters. Stevige wandelschoenen zijn een must.

Omdat we zoveel verschillende afstanden voorzien, bovendien met keuze uit maar liefst acht verschillende startmomenten, zal het nergens langs het parcours druk worden. We kunnen vele honderden wandelaars verwelkomen zonder dat die elkaar voor de voeten gaan lopen. Er is tenslotte ook 27 kilometer aan wandeltraject om alle natuurliefhebbers te spreiden.

Afspraak: om 8u00, 8u30, 9u00, 9u30, 10u00, 10u30, 11u00 of 11u30 aan de Groenstraat z/n in 9667 Horebeke.

Deelname: 10 euro per persoon

Horeca en toiletten onderweg
Wie meer dan 7 kilometer wandelt, passeert tussen Brakelbos en Pottelbergbos het gehuchtje D’Hoppe met verschillende horecazaken. Je kan er iets drinken en een sanitaire stop inlassen.

Kan mijn hond mee?
Honden kunnen helaas niet mee op de bus. Er is nochtans een oplossing om de hond toch mee te nemen – we willen dan wel de garantie dat die de hele tijd aan de leiband blijft – maar in dat geval moet je wel zelf een deel van de dropping organiseren met eigen wagen. Contacteer +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) voor meer uitleg.

Praktische info
Ben je ingeschreven, dan ontvang je in de week voor De Grote Oversteek per mail een link naar alle routekaarten, routebeschrijvingen en gpx-bestanden die overeenkomen met alle mogelijke wandelafstanden van De Grote Oversteek.

Daarnaast ontvang je ook nog een praktische briefing per mail. Op de dag zelf – op de startplaats dus – krijg je van ons ook op papier een routebeschrijving voor de door jou gekozen wandelafstand. Kan je de routebeschrijving thuis niet printen, dan is dat dus geen enkel probleem. Wij zorgen ervoor!

Wij zochten voor jou de allermooiste wandeltrajecten uit, deels gebaseerd op het knooppuntennetwerk, maar deels ook buiten dat netwerk.

De gpx-bestanden zijn slechts een hulpmiddel voor wie een wandel-gps of een navigatie-app op de smartphone gebruikt, maar ze zijn zeker geen must om het parcours te kunnen afleggen. Je hebt dus geen technische snufjes of hulpmiddelen nodig. Onze routebeschrijving volstaat om de wandeling tot een goed einde te brengen!
Lidmaatschap

Ons lidmaatschap is een gezinslidmaatschap. De ledenvoordelen gelden voor alle leden van een gezin (maximaal twee volwassenen + kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen en word lid. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Inschrijven
Inschrijven voor De Grote Oversteek  – via onze webshop  – is een must. Klik op één van onderstaande links:

Inschrijven voor De Grote Oversteek op zaterdag 20 april - klik hier

Inschrijven voor De Grote Oversteek op zondag 21 april - klik hier

Meer info
Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Disclaimer
Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via onze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg