Expeditie Baai van de Somme

Datum: 
donderdag, 15 augustus 2024
Locatie: 
Baai van de Somme, Picardië (Noord-Frankrijk)

Op donderdag 15 augustus (feestdag in België) belooft Landschap vzw jou een dagje natuurbeleving van de bovenste plank in de Baai van de Somme! Samen maken we één van de meest avontuurlijke tochten: de oversteek van de Baai van de Somme!

We doen de oversteek vanuit Le Crotoy, prachtig stadje aan de rand van de baai. Na de oversteek vleien we ons - vuil maar voldaan - neer op een terrasje in Saint-Valery-sur-Somme aan de overkant van de baai. Uiteraard leggen we jou ook daarna nog in de watten met al het andere moois dat de Baai van de Somme in petto heeft. We gaan nog naar hartenlust vogels kijken en we geven 100% zeehond-garantie! We zijn tot 18u ter beschikking voor wie dat wenst.

Heerlijke baai

Niet geheel onterecht vinden de immer chauvinistische Fransen hun ‘Baie de Somme’ de mooiste baai ter wereld. Zo ver het oog reikt, ontvouwt zich tussen zee en land een uitgestrekt lappendeken van eindeloze zandplaten, glinsterende plassen en kreken en uitgestrekte slikken en schorren.

Een decor waarin zilverreigers pootjebaden en zeehonden zonnekloppen. Op de schorren grazen de bekende pré salé-schapen. Pittoreske dorpjes als Le Crotoy en Saint-Valery-sur-Somme omzomen de baai.

Foto: Sandy Spaenhoven

Verraderlijk spel van eb en vloed

Bij laag tij zie je vanaf de kustlijn enkel nog strand en zandplaten met daartussen een netwerk van geulen; de zee lijkt dan eindeloos ver weg. De baai zelf is op dat ogenblik grotendeels droog; zo ver het oog reikt, alleen maar schorren en slijkplaten met daartussen de Somme die zich meanderend een weg naar de zee baant.

Een paar uur later komt de zee met een enorme kracht terug opzetten en wordt het zeewater 14 kilometer ver richting kust en verder landinwaarts gestuwd. In geen tijd staat het zeewater aan de voet van de duinen en de dijken en wordt de hele baai overspoeld door het kolkende water; alleen de hogergelegen schorren gaan niet kopje onder.

De tocht is moeilijk, de gids ervaren

In de trechtervormige baai is de stroming onwaarschijnlijk sterk en verraderlijk! Al in 2015 stak Landschap vzw voor het eerst de baai over bij laag tij, een avontuur dat nog lang in de annalen van Landschap vzw gegrift blijft als één van onze zotste ondernemingen ooit... De daaropvolgende jaren bleven we de baai oversteken zodat we vandaag kunnen bogen op tonnen ervaring.

Eén ding kunnen we je alvast vertellen: zelfs met laarzen raak je niet droog doorheen de baai. Het beste schoeisel zijn water- en wandelsandalen of basic turnslippers. Of doe gewoon jouw schoenen uit en maak jezelf eens lekker vuil! Zorg ook voor kledij die vuil mag worden en neem alleen de essentiële foto-apparatuur mee, plus een waterdichte verpakking.

De moeilijkheidsgraad van de oversteek verschilt van jaar tot jaar, naargelang de getijden en het weer van de vorige dagen. Het ene jaar is het een 'walk in the park', het andere jaar een grote glibberpartij... Sowieso rekenen we op een drietal uren voor de oversteek van de Baai van de Somme.

Zeehond met Le Crotoy op de achtergrond - foto: Jef Pauwels

Hotspot voor vogels en vogelaars

Tijdens en na het oversteken van de baai nemen we ruim de tijd om vogels te spotten. De slikken van de Somme doen dienst als ‘take away’ voor duizenden trekvogels. Niet alleen de baai zelf is een internationale trekpleister, ook het Parc du Marquenterre achter de eerste duinenrij is een hotspot voor vogels.

Elk jaar houden miljoenen trekvogels hier halt. Sommige blijven een heel seizoen plakken, voor andere is het een broodnodige pitstop tussen de broedgebieden in het noorden en de overwinteringsgebieden in Zuid-Europa of Afrika. Naarmate de zomer verstrijkt, troepen hier indrukwekkende aantallen eenden, waadvogels, lepelaars en grote en kleine zilverreigers samen. Je ziet hier zo goed als zeker ook bijzondere soorten als koereiger, geoorde fuut en steltkluut!

100% zeehond-garantie!

De Baie de Somme herbergt de grootste zeehondenkolonie van Frankrijk. Bij laag water kan je hier grote groepen gewone en grijze zeehonden zien luieren op de drooggevallen zand- en slijkplaten. 

We hebben de allerbeste plekjes uitvoerig voor jou verkend en weten dus perfect waar en wanneer we zeehonden kunnen spotten op een comfortabele afstand voor zowel de zeehonden als de waarnemers/fotografen.

Praktisch

Afspraak voor een heerlijk dagje natuurbeleving in 'la douce France' op donderdag 15 augustus om 10u in Le Crotoy aan de rand van de baai. Reken op 200 kilometer vanuit Gent, 300 kilometer vanuit Leuven en Antwerpen.

Klik hier voor de situering van Le Crotoy: Le Crotoy - Google Maps

De heel exacte afspraakplaats, inclusief details over parkeergelegenheid e.d., ontvang je per mail ongeveer een week op voorhand.



Deelname
 

Prijs: 30 euro per persoon voor leden (en nieuwe leden) van Landschap vzw, 35 euro voor niet-leden. Ben je lid van Landschap vzw of wil je dat worden, dan heb je dus recht op korting. Voor een picknick moet je eventueel zelf zorgen; na de oversteek nemen we zeker ook de tijd voor een bezoek aan de lokale horeca alvorens we vogels en zeehonden gaan spotten. We gidsen vervolgens tot 18u voor wie dat wenst. Het vervoer gebeurt met eigen wagens, carpoolend waar mogelijk.

Het lidgeld van Landschap vzw bedraagt slechts 27 euro per jaar per gezin; met een korting van 5 euro per persoon voor de daguitstap verdien je al meteen een stukje van jouw lidgeld terug! Nog geen lid? Ontdek hier de talloze ledenvoordelen en word ook lid! Je kan dan meteen al aan ledentarief inschrijven voor deze activiteit.

Inschrijven

Inschrijven kan uitsluitend via de webshop van Landschap vzw. Als je een lidmaatschap toevoegt aan jouw winkelmandje op de webshop, mag je meteen de optie ‘Lid van Landschap vzw’ kiezen voor de boeking van deze uitstap.

Meteen na de inschrijving verstuurt de webshop een bevestigingsmail. 

Geeft de webshop een foutmelding, zogezegd met betrekking tot jouw mailadres? Voer de inschrijving en betaling dan uit vanop een ander toestel (een laptop of een andere gsm); de hapering heeft wellicht te maken met de browser van jouw gsm. Blijf je problemen hebben om de webshop te gebruiken? Bel ons op +32(0)495-32 53 30 (Jan Loos) of mail info@landschapvzw.be. We loodsen je er doorheen of we schrijven jou op een andere manier in.

Meer info

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be


Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die via deze webshop geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg