Fotoweekend Das & Bever in de Ardennen (VOL)

Datum: 
vrijdag, 2 juni 2023 tot zondag, 4 juni 2023
Locatie: 
Belgische Ardennen, de streek van Houffalize en La Roche-en-Ardenne

Das - foto: Johan Van Hoof

UPDATE: dit weekend is VOL - bekijk ons identiek aanbod van 12 tot 14 mei.

Rondom Baraque de Fraiture, op het hoogste punt van de Belgische provincie Luxemburg - tot 650 meter boven zeeniveau - liggen de bossen en veengebieden van het Plateau des Tailles. Dit weidse landschap vertoont veel gelijkenis met de meer noordoostelijk gelegen Hoge Venen, maar de woeste natuur wordt hier vaker afgewisseld met dorpen en cultuurlandschappen. Op amper een boogscheut van de venen ligt de wondermooie Ourthevallei, een totaal ander landschap met indrukwekkende rotspartijen zoals die van Le Hérou en archeologische sites als Le Cheslé. De Ourthe meandert hier nog volop.

Als er ergens in de Benelux nog spectaculaire wilde natuur is, dan is het hier wel! Dit is het leefgebied van zwarte ooievaars, bevers, dassen, vossen, edelherten en wilde zwijnen. Maar ook de wilde kat en de wasbeer – een Amerikaanse exoot – zijn hier goed vertegenwoordigd. In voor- en najaar trekken kraanvogels hier voorbij of ze houden een pitstop in de venen.

Bever - foto: Ben Hellebaut

In haar bovenloop heeft de Ourthe een oostelijke en een westelijke tak, die samenvloeien in het stuwmeer van Nisramont. Het Parc Naturel des Deux Ourthes, waar alle hogergenoemde plaatsen toe behoren, is in totaal 76.000 hectare groot. In het hart ervan, nabij Houffalize, werkt Landschap vzw samen met B&B Ard’envie.

De sympathieke uitbaters en Landschap vzw popelen om jou te verwennen met een unieke fotosafari in dit Land van Das & Bever onder leiding van natuurfotograaf en videomaker Rob Dijkstra. Rob begeleidt al jaren de weekends 'Wild van de Ardennen' van Landschap vzw en kent de streek als zijn broekzak. Hij brengt je van de ene bijzonderheid naar de andere.

Het weekend omvat 2 overnachtingen (vrijdag- en zaterdagavond), 2x warm avondmaal (vrijdag en zaterdag), 2x ontbijt en 2x lunch (zaterdag en zondag).

Bever - foto: Ben Hellebaut

Programma

Deze streek heeft zoveel te bieden dat één weekend amper volstaat om je een idee te vormen van de enorme biodiversiteit en de ongekende rijkdom aan landschappen.

We profiteren maximaal van de langste dagen van het jaar om nachtdieren als das en bever bij daglicht te fotograferen.

 
Vrijdag
 • 13u: aankomst, kennismaking en introductie
 • verkennende wandeling in de buurt van de B&B
 • 17u: check-in in de B&B
 • avondmaal
 • bevers fotograferen in de schemering (helft van de groep) OF dassen fotograferen vanuit de nieuwe dassenhut van Landschap vzw (andere helft van de groep)
 
Zaterdag
 • bevers fotograferen bij zonsopgang (voor de liefhebbers)
 • ontbijt
 • landschapsfotografie: rotspartijen en meanders van de Ourthe
 • picknick in het veld
 • bezoek aan een spectaculaire beversite met burchten en veel dammen
 • avondmaal
 • bevers fotograferen in de schemering (helft van de groep) OF dassen fotograferen vanuit de nieuwe dassenhut van Landschap vzw (andere helft van de groep)
 • sterrenfotografie (voor de liefhebbers)
 
Zondag
 • bevers fotograferen bij zonsopgang (voor de liefhebbers)
 • ontbijt
 • snelstromende bergbeekjes fotograferen / oefenen met lange sluitertijden
 • picknick in het veld
 • macro- en close-up fotografie
 • landschapsfotografie: verstilde venen en vennetjes
 • 16u30: afsluiting van het weekend

Uiteraard kan je er voor kiezen om niet deel te nemen aan de excursie in de namiddag van de laatste dag en vroeger naar huis vertrekken. Maar voor wie dat wenst, maken we het weekend helemaal rond met nog een schitterende afsluitende excursie!

Wild zwijn - foto: Neil Burton

Aantal deelnemers

Maximaal 12 in totaal, maximaal 8 per gids voor de dassen- en beverfotografie.

Vervoer

Met eigen wagens.

Prijs

De normale prijs is 375 euro per persoon, op basis van verblijf in tweepersoonskamer (voor leden van dezelfde coronabubbel), maar leden van Landschap vzw krijgen 25 euro korting per persoon en betalen 350 euro.

Voor een single-optie (gebruik van een tweepersoonskamer door slechts één volwassene) wordt een toeslag van 220 euro gerekend.

Ieder duo, gezin of single krijgt een eigen kamer toegewezen met eigen sanitair en luxueuze boxspring-bedden. Er is één kamer met 3 bedden beschikbaar. Bed- en badkamerlinnen zijn aanwezig.

Das - foto: Ondrej Prosicky

Ledenvoordeel

De ledenkorting geldt voor alle leden van eenzelfde gezin (max. 2 volwassenen plus kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op dit fotoweekend. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop.

Ben je lid of nieuw lid van Landschap vzw, dan heb je dus recht op korting. Boek je het weekend aan ledentarief, dan wordt uiteraard achteraf geverifieerd of je inderdaad lid bent (geworden). Leden van Landschap vzw kunnen alleen leden van hun gezin en/of andere leden inschrijven aan ledentarief.

Bever - foto: Nico van Kappel

Afspraak

Vrijdag om 13u in B&B Ard'envie, Cetturu 44, BE-6662 Houffalize. Later aansluiten (vanaf 17u) is ook mogelijk.

Inschrijven

Aanmelden via mail naar info@landschapvzw.be

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be 

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg