Wandelen in de Malpie

Datum: 
zondag, 23 april 2023
Locatie: 
Start om 14u aan Hoeve de Malpie, Luikerweg 134, 5551 VA Valkenswaard, Nederland. Einde omstreeks 17u.

De Malpie - foto: Marijn Heuts

Vroeger lag er ten zuiden van Eindhoven een enorm heidegebied: De Groote Heide. Doorheen de eeuwen raakte de heide versnipperd en deels beplant met productiebos, maar niettemin zijn er nog flinke delen van bewaard gebleven. Eén ervan is natuurgebied De Malpie. De Dommel meandert er als vanouds door heide, bossen en beemden. Maak je klaar voor een wandeling over authentieke landduinen en langs spiegelende vennen.

Luchtoverzicht van de Malpie - foto: Marijn Heuts

Grote vennen in De Malpie zijn het Molenven, het Wasven, het Pastoorsven, de Vaarvennen en het Groot Malpieven. Sommige vennen, met name het Molenven en het Pastoorsven, zijn vermoedelijk ooit aangelegd en gebruikt als visvijvers. De Vaarvennen hebben een natuurlijke oorsprong: ze zijn gevormd als stroomdalvennen in de vallei van de Dommel. In de Vaarvennen bevindt zich een grote kokmeeuwkolonie.

Blauwborst - foto: Marijn Heuts

Speciale vogels zijn roerdomp, blauwborst, rietgors, havik, waterral, boomleeuwerik, roodborsttapuit, kuifmees, kruisbek, wielewaal, ijsvogel en verschillende soorten spechten: groene, zwarte en grote bonte.

Spiegelvennen - foto: Marijn Heuts

Deelname

Afspraak om 14u aan de Maplie Hoeve, Luikerweg 134, 5551 VA Valkenswaard, Nederland.. Einde omstreeks 17u.
Het gebied kan drassig zijn, stevige wandelschoenen of laarzen zijn dus aanbevolen.

Gratis voor leden van Landschap vzw. Niet-leden betalen 3 euro per persoon of 6 euro per gezin. Inschrijven uitsluitend via onze webshop, zie verder.

De Malpie - foto: Marijn Heuts

Ledenvoordeel

Ons lidmaatschap is een gezinslidmaatschap. De ledenkorting geldt voor alle leden van een gezin (maximaal twee volwassenen + kinderen).

Nog geen lid van Landschap vzw? Ontdek hier alle ledenvoordelen, word lid en geniet meteen van de ledenkorting op deze activiteit. Je kan het lidmaatschap (27 euro) aankopen als ‘product’ in onze webshop. Als je het lidmaatschap mee in jouw winkelmandje stopt, mag je voor deze activiteit de optie ‘reeds lid’ kiezen!

Lange zonnedauw - foto: Marijn Heuts

Inschrijven

Voor deze wandeling inschrijven doe je uitsluitend via deze link op de webshop van Landschap vzw.

Foto: Marijn Heuts

Meer info

Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg