Weekendje Echte Veluwe - variant 2

Datum: 
zaterdag, 6 september 2025 tot zondag, 7 september 2025
Locatie: 
Veluwe, provincie Gelderland (NL)

Foto: Karin de Jonge

De natuur van de Veluwe is ronduit overweldigend. Naald- en loofbossen, uitgestrekte heidevelden en weidse zandverstuivingen wisselen elkaar af. De Veluwe is niet één aaneengesloten natuurgebied, maar een hele streek – een halve provincie groot – met tal van grote natuurgebieden en twee nationale parken. De Veluwse landschappen herbergen een ongekende diversiteit aan planten- en diersoorten. Van parelmoervlinder tot edelhert, van heikikker tot das, van roodborsttapuit tot adder, van moeflon tot wolf…

Op zaterdag 6 en zondag 7 september organiseert Landschap vzw een heerlijk weekendje weg, met gemeenschappelijk vervoer voor wie dat wenst (minibusjes) en één overnachting in een hotel in het hart van de Veluwe.

Pauze bij een ven - foto: Jan Depelseneer

Het Weekendje Echte Veluwe bestaat in twee versies - 'De Echte Veluwe 1' en 'De Echte Veluwe 2' - met totaal verschillende programma's die elkaar niet overlappen, zodat je meerdere keren naar de Veluwe kunt terugkeren om telkens weer andere gebieden te bezoeken en andere waarnemingen te doen. Want de Veluwe is eindeloos verscheiden!

De titel 'Echte Veluwe' slaat op het feit dat we Het Nationale Park De Hoge Veluwe bewust links laten liggen en niet meer bezoeken sinds de directeur van dat park zich uitdrukkelijk heeft uitgesproken voor het afschot van de wolven op de Veluwe. Het spotten van het tamme, gevoederde wild in De Hoge Veluwe mag dan wel de gemakkelijkste manier zijn om wild te zien, het is ook de minst bevredigende. De Hoge Veluwe maakt amper 5% uit van de hele Veluwe. Onze gidsen nemen je veel liever mee naar die overige 95%, naar de échte Veluwe, waar wolven niet alleen welkom zijn, maar ook effectief aanwezig zijn! De natuurgebieden van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Stichting Gelders Landschap zijn zoveel spannender en bovendien veel beter beheerd.

De formule die we hier voorstellen, noemen we 'De Echte Veluwe 2'. Je eerste kennismaking met de Veluwe kan echter net zo goed ook 'De Echte Veluwe 1' zijn (op 13 & 14 september 2025). Er is immers geen volgorde die je moet doorlopen. Je kiest gewoon een formule die je nog niet eerder gedaan hebt, op een datum die jou het best past.

Edelhert - foto: Henri van Vliet

Weekendje Echte Veluwe - variant 2

Zaterdagochtend rijden onze busjes langs een aantal grote steden in Vlaanderen en Zuid-Nederland om de deelnemers op te halen die dat wensen, en zetten dan koers richting het Kootwijkerzand midden op de Veluwe, waar we rond 10u aankomen. We maken kennis met elkaar en met de gidsen bij een tasje koffie in een lokale horecazaak. Meteen maken we een eerste wandeling. Het Kootwijkerzand wedijvert met de Loonse en Drunense Duinen voor de titel van grootste actieve zandverstuiving van West-Europa. Vanop de hoge kijktoren hebben we een mooi uitzicht over het gebied. Helemaal spannend is het om te weten dat hier wolven leven, en dat we dus zomaar een wolvenspoor zouden kunnen aantreffen in het zand. Nog heel ver weg, aan de overzijde van de enorme zandverstuiving, steken de monumentale zendgebouwen van Radio Kootwijk boven de omgeving uit. Daar moeten we naartoe!

Onvergetelijke vergezichten vergezellen ons tijdens onze wandeling. Dit gebied is dan ook in meer dan één opzicht een absoluut hoogtepunt in het Veluwse landschap. De wandeling voert je door het zand en de glooiende heide naar de majestueuze zendtoren van Radio Kootwijk. Die vormde in de eerste helft van de 20ste eeuw een cruciale communicatieverbinding tussen Nederland en zijn toenmalige koloniën, met name Nederlands Indië. Toen het radioverkeer via zeekabels tijdens de Eerste Wereldoorlog bedreigd werd doordat Japan letterlijk voor een ‘kink in de kabel’ zorgde, werd de roep groot naar een zendstation dat door middel van een lange golf-machinezender een verbinding zou leggen met het 12 000 kilometer verderop gelegen radiostation op Java. In 1920 kreeg de Amsterdamse rijksarchitect Julius Luthmann de opdracht om een hal te ontwerpen voor de radiozendapparatuur. Het resultaat was een imposante kathedraal, het allereerste volledig uit gewapend beton opgetrokken gebouw van Nederland. Deze prachtige art deco-tempel, vandaag beschermd als Rijksmonument, overschouwt als een sfinx het desolate landschap van zand en heide.

Richting zuidoost strekt zich de Hoog Buurlose Heide uit, met daarnaast het militair domein Harskamp

In de bossen ten oosten van de open heide ligt ietwat verscholen de pittoreske enclave van Hoog Buurlo met zijn historische schaapskooien en statige beukenlanen.

De hele tijd speuren we naar edelherten, everzwijnen en reeën, maar we zoeken ook tal van bijzondere vogels, onder meer raven.

Zeker weten dat we hier zaterdag een goed gevulde wandeldag zullen beleven! Uiteraard houden we daarbij rekening met iedereen in de groep, maar een minimale conditie om pakweg 2 x 5 km te wandelen is wel nodig. Een tussenstop in de lokale horeca bij Radio Kootwijk laat zich nu al voorspellen, want zo Bourgondisch zijn we wel...

Tegen de avond zoeken we een plek op waar veel wild te spotten is. Dat doen we bewust niet in het Nationaal Park De Hoge Veluwe, om redenen die we hoger hebben uiteengezet. We garanderen je dus een andere, heel rustige locatie! Daar blijven we tot de zon onder gaat.

Ten laatste rond 20u15 arriveren we in ons hotel. Na het inchecken en een korte opfrisbeurt gaan we om 20u45 aan tafel.

Ringslang - foto: Martijn Nugteren

Na een korte maar verkwikkende nachtrust trekken we zondag al vroeg in de ochtend opnieuw op wildsafari, dit keer naar De Elsberg. Reken maar dat het er spannend én oogverblindend mooi zal zijn. Afspraak ter plaatse in het pikdonker, om 6u30. Dat betekent verzamelen om 6u aan de balie van het hotel... En dan maar hopen dat de edelherten en everzwijnen ook op de afspraak zijn! We maken nog een korte ochtendwandeling tot ongeveer 9u30, en keren dan terug naar ons hotel om uitgebreid te brunchen.

De rest van de zondag brengen we door in De Loenermark, één van de mooiste terreinen van Stichting Geldersch Landschap. De heide met zijn prachtige jeneverbesstruwelen en verschillende heidesoorten, de schaapskudde met Veluwse heideschapen en de oude stuifduinen vormen hier hoogtepunten. Verder is de 1171 hectare grote Loenermark rijk aan grote zoogdieren, zoals edelherten, damherten, reeën en wilde zwijnen, maar ook raven, ringslangen en adders komen hier voor.

Bij een hapje en een drankje in de lokale horeca sluiten we ons weekend af, met de stellige belofte dat we volgend jaar terugkeren om de rest van de Veluwe te ontdekken, want twee dagen zijn véél te kort om een volledig beeld te krijgen van dit immense natuurgebied.

We streven ernaar om de laatste deelnemer te droppen bij zijn wagen rond 20u30. De exacte route van de minibusjes laten we afhangen van de woonplaats van de (meeste) deelnemers.

Maximaal aantal deelnemers: 16

Er zijn permanent twee gidsen-begeleiders aanwezig.

Kootwijkerzand - foto: Jan Depelseneer

Prijs

De normale prijs voor dit weekend is 240 euro per persoon, maar leden van Landschap vzw genieten korting en betalen slechts 225 euro per persoon. Lid worden kan je meteen bij boeking van dit weekend via de webshop; je krijgt dan per persoon 15 euro ledenkorting op de prijs van het weekend en recupereert meteen het gootste deel van de 27 euro lidgeld (per gezin). Wil je een éénpersoonskamer in het hotel (eigenlijk een tweepersoonskamer voor jou alleen), dan betaal je een surplus van 50 euro.

In de prijs is inbegrepen: georganiseerd vervoer heen/terug en ter plaatse (vanuit grotere steden in Vlaanderen en Zuid-Nederland; route te bepalen op basis van de woonplaatsen van de deelnemers), koffie of een ander drankje bij aankomst, 1 hotelovernachting zaterdagavond (verblijf in tweepersoonskamer, tenzij je voor de single optie kiest), uitgebreide brunch op zondag, geleide wandelingen. Niet inbegrepen in de prijs: warme maaltijd op zaterdagavond (wél inbegrepen is de brunch op zondag!), persoonlijke consumpties en aankopen.

Voor zaterdagmiddag eigen picknick meebrengen! Voor zaterdagavond wordt in overleg met de deelnemers een eenvoudige maaltijd (soep + hoofdschotel + nagerecht) geregeld in het hotel rond 20u45; de richtprijs hiervoor is 25 euro p.p. zonder dranken. Deze maaltijd is niet in de prijs inbegrepen omdat er eventueel ook à la carte kan gegeten worden voor wie dat wenst. Wat de maaltijden op zondag betreft, leert de ervaring dat na de zeer uitgebreide brunch niemand nog behoefte heeft aan een warme maaltijd voor de rest van de dag... Na de wandeling in De Loenermark houden we wel een pitstop in de lokale horeca, waar we eventueel ook nog een kleine hap kunnen nuttigen.

Op weg naar Radio Kootwijk - foto: Jan Loos

Inschrijven

Dit weekend kan je uitsluitend boeken via de webshop van Landschap vzw. Je betaalt online en je ontvangt meteen een bevestiging van inschrijving. Wie nog geen lid is van Landschap vzw, kan in de webshop een lidmaatschap kopen en vervolgens het Bronstig Weekendje Echte Veluwe boeken aan ledentarief. Je geniet dan meteen 15 euro korting (per persoon), terwijl het lidgeld slechts 27 euro bedraagt (per gezin) en nog veel meer voordelen inhoudt.

Heb je problemen om de webshop te gebruiken? Contacteer ons en we helpen je graag! (gegevens hieronder)

Meer info: Jan Loos, +32(0)495-32 53 30 of info@landschapvzw.be

Passen deze data jou niet zo heel goed? Je kan ook overwegen om in te schrijven voor het 'Weekendje Echte Veluwe 1' op 13 & 14 september 2025. Dat is een gelijkaardig weekend, maar met een ander programma, waarbij heel andere gebieden bezocht worden. Kies de datum die jou best past!

Disclaimer

Als je tijdens activiteiten van Landschap vzw verzekerd wil zijn voor persoonlijke ongevallen, dien je hiervoor zelf een verzekering af te sluiten. Mogelijk heb je al zo’n polis; kijk het na!

Activiteiten die geboekt worden, zijn NIET terugbetaalbaar, in geen enkel geval, zelfs niet in geval van heirkracht bij de inschrijver. Inschrijving is dus DEFINITIEF. Het staat iedereen vrij om al dan niet een annulatieverzekering af te sluiten, maar helaas kan Landschap vzw niet alle verliezen op zich nemen en de gratis annulatieverzekering zijn van iedereen…

Foto's

Copyright © 2012 Landschap VZW - Site by Bart Heirweg